7 °C Budapest

400 ezres fizetés vár: pár hónap a tanfolyam, de erről érdemes tudnod

2018. szeptember 27. 05:32

Iparági becslések szerint 30-40 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról. Nem véletlen, hogy sokak számára nagyon vonzónak tűnik a pálya, és akár pénzt is áldoznak arra, hogy megszerezzék a szükséges képzést, amivel könnyűszerrel el tudnak helyezkedni. Az állami intézmények mellett ma már sok magán cég szervez néhány hónapos "gyorstalpalót", a hallgatóknak ráadásul azt ígérik, biztosan találnak munkát a képzés végén. Az elsők közt jött létre a Codecool és a Green Fox Academy. Mind a két cég több éve működik a piacon, egykori tanulóik ma már dolgoznak. Arra voltunk kíváncsiak, a volt diákoknak mik a tapasztalataik, elégedettek-e a két iskolában szerzett tudással, el tudtak-e helyezkedni, és azt kapták-e a képzés során, amit vártak a beiratkozáskor.

Iparági becslések szerint 30-40 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról, ugyanakkor Spiller László Adrián, az Adecco vezető IT toborzási tanácsadója a Portfoliónak áprilisban úgy fogalmazott, ez a szám akár a 60 ezret is elérheti, hiszen folyamatosan jönnek Magyarországra a nemzetközi nagyvállalatok, és új pozíciókat nyitnak. Vagyis informatikusként nem nehéz elhelyezkedni, épp ezért sokak számára lehet nagyon vonzó ez a pálya. Nem meglepő módon a különböző állami képzések mellett ma már rengeteg magániskola közül válogathatnak az érdeklődők.

Ezek a cégek hivatalos végzettséget ugyan nem adnak, azonban néhány hónap alatt a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati tudást nyújtanak. Az elsők közt jött létre a Codecool és a Green Fox Academy. Mind a két cég több éve működik a piacon, egykori tanulóik ma már dolgoznak. Arra voltunk kíváncsiak, a volt diákoknak mik a tapasztalataik, elégedettek-e a két iskolában szerzett tudással, el tudtak-e helyezkedni, és azt kapták-e a képzés során, amit vártak a beiratkozáskor.

Krisztina, akinek nevét kérésére megváltoztattuk a cikkben, korábban műszaki diplomát szerzett, évekig mérnökként dolgozott, azonban úgy gondolta, hogy az IT tudás a jövőben elengedhetetlen lesz.

Elkezdtem magamat képezni, aztán találtam egy önképzőkört, ahol a magukat képző programozók segítették egymást

 - meséli. Aztán hallott a Green Fox Academy-ről (GFA).

Úgy voltam vele, hogy ha az IT-ban szeretnék elhelyezkedni, akkor egy ilyen program keretében ezt gyorsabban és biztosabban tehetem meg

 - jegyzi meg. A dolog tehát hirtelen jött, nem is tudott rá anyagilag felkészülni. A Green Foxnál a képzés teljes hossza négy hónap, vagyis ennyi időn keresztül nem volt teljes munkaidős foglalkoztatásban.

A megtakarításaimat éltem fel ez alatt az idő alatt és jobban odafigyeltem a kiadásaimra

 - mondja. A képzési díjat viszont nem kellett előre kifizetnie, az első induló csoportban vett részt, az ún. ösztöndíjas konstrukcióban - aminek keretében a GFA előfinanszírozta a képzést és ennek fejében vállalta, hogy az egyik partner cégnél helyezkedik el és meghatározott ideig ennél a cégnél marad.

Én azóta is ugyanannál a cégnél dolgozom, vagyis már két és fél éve, igaz, más pozícióban, mint amikor ide kerültem. Most project manager vagyok

- mondja, hozzátéve, úgy gondolja, ahhoz, hogy valakiből programozó vagy másmilyen IT-ben dolgozó szakember legyen, nem feltétlenül van szükség egy ilyen képzés elvégzésére, az internet segítségével bárki képezheti magát.

A képzés leginkább az autodidakta úttal járó bizonytalan tényezők számát csökkentette.

Kovács Tamás, akinek nevét kérésére megváltoztattuk, szintén a GFA-nál végzett.

Mindig is érdekelt az informatika, két tannyelvű műszaki szakközépiskolába jártam, és jelentkeztem programtervező informatikus képzésre, az ELTE-re, de költségtérítéses képzésre vettek csak fel, viszont azt anyagilag nem engedhettem meg magamnak. A családi vállalkozásban kezdtem dolgozni, aztán hallottam a Green Foxról és úgy döntöttem, belevágok

 - meséli a 27 éves férfi.

Nem akartam tartozni, úgyhogy családi segítséggel az előfinanszírozást választottam

- mondja. Vagyis kifizetett 990 ezer forintot, és vállalta, hogy 4 hónapon át nem lesz fizetése.

Nem aggódtam, hiszen a képzés sikeres elvégzése után a cég vállalta, hogy segít elhelyezkedni minimum bruttó 340 ezres fizetésért

- jegyzi meg. A 4 hónap fizetéskiesést pedig szintén családi támogatással vészelte ár. Csakhogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte. A képzés befejezése után összesen 3 interjút szervezett a cég, a szerződés szerint viszont a képzés utáni 12 hétben csak és kizárólag a GFA által szervezett interjúkon vehetnek részt a hallgatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tervezett 4 helyett 7 hónapig nem volt fizetésem, és a képzés utáni 3 hónapban nem is kereshettem magamnak munkát

- jegyzi meg Tamás, hozzátéve, amint letelt a határidő, a kezébe vette az irányítást és sokkal több állásinterjúja volt, mint amit a cég szervezett.

Viszont nem könnyű munkát találni, volt olyan, hogy jelentkeztem egy céghez, küldtek tesztfeladatot, és azt a visszajelzést kaptam, hogy a tudásom junior szint alatt van. Pedig a képzés során ott voltam a három legjobban teljesítő diák közt. Olyan céghez is jelentkeztem, ahol közölték, korábban a GFA partnerei voltak és szerződés köti őket, hogy egy éven keresztül nem vehetnek fel a GFA-nál végzett embereket

- mondja.

Molnár Manó 1 éve végezte el a Codecool képzését.

Mindig is érdekelt az informatika, én korábban elvégeztem egy két éves OKJ-s képzést is, amikor beiratkoztam, már webfejlesztőként dolgoztam

 - mondja. Viszont nem tudott olyan ütemben fejlődni, ahogy szeretett volna. 3-4 évvel az OKJ-s képzés elvégzése után ezért beiratkozott a Codecoolba.

Én a képzés mellett dolgoztam, egyik héten ugyanis bent folyik a képzés a cégnél, másik héten pedig otthon. Előbbi tényleg minimum heti 40 órás elfoglaltságot jelent, vagy többet, de utóbbi azért kevesebb és olyankor tudtam kisebb munkákat vállalni

 - meséli. Azt mondja, az OKJ-s képzéshez képest itt feleannyi idő alatt sokkal gyakorlatorientáltabb tudást kapott, úgy fogalmaz, úgy tanult meg 12 hónap alatt programozni, ahogy az életben, egy működő cégnél elvárják. A képzés után több cégnél is volt állásinterjún, volt választási lehetősége, hová szeretne menni a hat hónapos gyakornoki programra. Végül maradt is annál a cégnél, most már egy éve dolgozik a GE-nél. Hogy pontosan mennyit keres, azt nem szeretné elárulni, de azt mondja, nagyjából két és félszer annyit kap most, mint amikor szabadúszóként, webfejlesztőként dolgozott, és a gyakornoki ideje alatt nagyjából a mostani fizetésének a felét kapta.

Noha a fizetéstől a képzésben részt vevők el is esnek, valamennyi bevételük azért lehet: ha ugyanis 3 év alatt legalább 360 napig dolgoztak korábban, és nem folytatnak vállalkozói tevékenységet, a munkájuk elvesztése után igényelhetnek álláskeresési járadékot. Ez a törvény értelmében 90 napig jár,  az összegét úgy számolják ki, hogy megnézik, hogy az igénylést megelőző 4 naptári negyedévben mennyi volt az igénylő bruttó fizetése átlagosan. Az így kiszámított átlagbér 60 százalékát folyósítják az igénylők számára.

Gyorstalpaló után minimum nettó 200 ezres fizetés

Mint megtudtuk, eddig 380 hallgató végezte el a Green Fox Academy képzését, a Codecoolban pedig mostanra nagyjából 500 diák került ki, és az összes diák száma év végére eléri az ezret. A Green Fox és a Codecool esetében is igaz, hogy

az oktató szervezetek már a képzés közben felveszik a kapcsolatot a munakerő iránt érdeklődő partnercégekkel, és így nem csak az új munkaerőt biztosítják a cégnek, hanem a igényeik szerint alakíthatják a képzés aktuális tananyagát is.

"A junior programozó képzésünkre egyedi döntés alapján kaphat valaki ösztöndíjat, jelenleg nem hirdetünk meg ösztöndíjas helyeket" - tudtuk meg a Green Fox Academytől, ahol kisgyermekes anyukák részére is van ösztöndíj-lehetőség: az ösztöndíjas anyukáknak csak a képzés felét kell kifizetniük, azt is 10 részletben, a képzés befejezése után, amikor már el is helyezkedhetnek junior programozóként. A Green Foxnál viszont nincs állásgarancia, de igény szerint segítenek az elhelyezkedésben, méghozzá úgy, hogy a kezdő fizetés minimum bruttó 340 ezer forint legyen, vagyis legalább nettó 200 ezres kezdő bért kaphatnak. Azt viszont ők is megerősítették, hogy aki igényli a segítségüket, azok a képzés vége utáni 12 hétben kizárólag a cég közreműködésével szervezett interjúkon vehetnek részt.

Ha valaki ez idő alatt nem helyezkedne el, annak ezt követően is segítséget nyújtunk. Pénzvisszafizetési garanciát nem nyújtunk

- írták megkeresésünkre. A Codecool viszont garantálja az állást, a képzés szerves része a hat hónapos gyakornoki idő, amely alatt már a hallgatók fizetést is kapnak, bár hogy pontosan mennyit, azt nem árulták el, cégtől és munkakörtől is függ. Ha a Codecool nem tud állást kínálni a képzés végén, a képzés árát nem kell kifizetnie a hallgatónak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem