17 °C Budapest
Rengeteg melóst keresnek: 400 ezres nettó, néhány hónap az átképzés

Rengeteg melóst keresnek: 400 ezres nettó, néhány hónap az átképzés

2018. szeptember 19. 11:30

Manapság már a saját bőrünkön is érezzük a szakemberhiányt, nehezen találunk festőt, villanyszerelőt, könyvelőt, és ha mégis, azt nagyon megbecsüljük. Már régóta nem idegen sem a munkahelyváltás, sem pedig a hivatásváltás az embereknek: miért is ne alkalmazkodnának hatékonyam a megváltozott körülményekhez? Összeszedtük a hiányszakmákat, megnéztük pontosan mennyit lehet keresni velük, és azt is, mennyibe kerülne elvégezni a szükséges tanfolyamot.

Az, hogy a régiót, és azon belül Magyarországot is súlyos munkaerőhiány sújtja, már egy ideje nem csak a híradásokból tudjuk, hanem saját bőrünkön is tapasztaljuk. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. De óriási hiány van orvosokból, buszvezetőkből, felszolgálókból, fodrászokból is - ezért sok esetben szakképesítés vagy tapasztalat nélkül is felveszik azembereket, ez pedig színvonaleséshez vezet.

Nem csak a lakosság, a vállalati oldal is súlyos munkaerőhiányról számol be. A magyarországi hiányszakmák listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak. A tíz legnehezebben betölthető munkakör között van: az adminisztratív munka, az irodai asszisztens, a könyvelő, a műszerész, a vendéglátóipari szakember, az orvos, a gépkezelő, és sofőröket is nehéz találni.

Ezeket a szakembereket nem csak a fővárosban, de az egész országban nagyon keresik és éppen ezért anyagilag is egyre jobban elismerik őket, hiszen a munkáltatók tudják, hogy pillanatokon belül találnának maguknak új állást.

Amelyik cég tényleg komolyan küzd a fluktuáció ellen, az ma már nem csak pénzzel becsüli meg a munkavállalóka, hanem megfelelő munkakörülményeket teremt számukra, gondoskodik testi és mentális egészségükről, és rugalmasan áll minden egyedi igényhez.

Minden lehetőség adott

Akik tehát elégedetlenek a jelenlegi munkájukkal, fizetésükkel, munkakörülményeikkel, azok számára minden lehetőség adott a továbblépéshez: ma már országszerte rengeteg tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A legtöbben szakmai előmenetel, új munkahely megszerzése vagy magasabb jövedelem reményében vágnak bele OKJ-s képzésbe - derül ki a Perfekt Zrt. hallgatói körében készített felméréséből. Az eredmények alapján a tanulásba fektetett munka kevesebb mint egy év alatt meghozza az eredményét.

A gyors megtérülési idő elsősorban annak köszönhető, hogy az OKJ-s képzések gyakorlati és piacképes tudást adnak olyan területeken, amelyeken rövid idő alatt lehet jól fizető állásokat szerezni. Kifejezetten nagy az érdeklődés a pénzügyi-gazdasági OKJ-s képzések iránt, amelyeket akár kombinálhatnak is a jelentkezők, így egymást kiegészítő tudást szerezhetnek, amely jól értékesíthető a munkaerőpiacon.

Előnyben a fogékony álláskeresők

A jelenlegi tapasztalatunk szerint fizikai területen hangsúlyosan a szakmunkásokra kerül a fókusz, emiatt a terület iránt fogékony álláskeresőknek javasoljuk az alábbi szakmunkákkal kapcsolatos edukációt: hegesztő, lakatos, gépi forgácsoló, villanyszerelő, elektro- és egyéb technikus, műszerész, targoncás, szerszámkészítő, sofőr 

 - tudtuk meg Szecskó Mónikától, a Prohuman Kft. toborzási vezetőjétől. A fenti munkakörökben pályakezdőként nettó 200-250 ezer forintot, pár éves tapasztalattal nettó 300 ezer forintot lehet keresni, szenior tapasztalattal vagy specifikus gyakorlati hozzáértéssel a nettó 400- 450 ezer forint sem ritka.

Szellemi területen az IT szektor, a rövid időn belül, akár pályamódosítással is elérhető munkakörök a nyerők: programozó, fejlesztő, technika writer, tesztelő, ahol junior pozícióban nettó 350 - 400 ezer forinttól indulnak a bérek. 

A gyakorlatban így néz ki

Megkerestünk néhány álláshirdetést, és megnéztük, mekkora összegért lehet elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot, és főleg mennyi idő alatt. Az sem baj, ha nem áll rendelkezésre a szükséges össze azonnal, hiszen ma már rengeteg bank kínál kedvező kamatozású személyi kölcsönt. Ugyan nem tökéletes megoldás a hitelfelvétel, de viszonylag könnyen belátható, mikor csapda, és mikor segít valakit. Önfejlesztésre, tanulásra mindenképpen érdemes befektetni, hiszen ezek olyan költségek, melyek hamar megtérülnek.

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 22 586 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a MKB Bank 23 019 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy X. kerületi cég például gépbeállítókat keres folyamatos műszakrendbe nettó 260-290 + 17 ezer forintos havi bérért. Egy elektromechanikai műszerész végzettségű szakember minden bizonnyal megfelelő lenne erre a munkára. Akinek van hozzá némi affinitása, az akár 11 hónap alatt is elvégezheti a szükséges OKJ-s tanfolyamot, melynek költsége 339 ezer forinttól kezdődik, de akár a félmilliót is elérheti, plusz a vizsgaköltséget is hozzá kell számolni. 

Karosszérialaktosként akár bruttó 320 ezer forintot is lehet keresni havonta - derül ki egy másik álláshirdetésből. Az ehhez szükséges 12 hónapos, hétvégi tanfolyam ára 552 ezer forint plusz 90-100 ezer vizsgadíj. 

Rengeteg szakácsot keresnek országszerte, a Pénzcentrum nemrég olyan hirdetést is talált, ahol 310 ezer forintot is fizetnek, emellett pedig a munkavállaló számára az étkezés is biztosított. Papírt itt épp nem kérnek, ám ha valaki érez magában affinitást a főzéshez és szívesen megtanulná az alapoktól kezdve, annak számtalan lehetősége akad. Találtunk tanfolyamot már 275 + 50 ezer forinttól, ez 9 hónapig tart. 

Szakácsnál nagyobb országos hiány már csak szakképzett könyvelőből van: egyes esetekben már bruttó 379 ezres havi fizetésért csábítják el egymástól őket a cégek, ráadásul ez a pozíció nem is Budapesten, hanem Kelet-Magyarország egyik nagyvárosában van. Mérlegképes könyvelői tanfolyam már 165 +55 ezer forintért van, 10-12 hónap alatt lehet elvégezni. 

Bérszámfejtő és TB ügyintézőt is keresnek bruttó 375 ezres fizetésért, ami nem is rossz ahhoz képest, hogy összesen 187 ezer forintért el tudjuk végezni a szükséges tanfolyamot, már akár 7 hónap alatt is heti egy nap tanulással.

Európában egymillió, Magyarországon tízezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Egyre több cég foglalkozik éppen ezért az emberek átképzésével. A tandíj ugyan húzós, de szerzősédben rögzítik a frissen végzettek kezdőfizetését, ami tényleg szép összeg: 350-400 ezer forintot is elérheti (persze keringenek olyan városi legendák is, miszerint egy tapasztalt IT-s fizetése 1,8 millió forintot is elérheti.) Az informatikai gyorstalpalók díja viszont már elég húzós, előre fizetéssel több, mint egymillió forintba kerül, ha pedig utólag, részletben törlesztjük, akkor 1 millió 389 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?