12 °C Budapest
490 ezres fizetés: érettségi és nyelvtudás sem kell hozzá

490 ezres fizetés: érettségi és nyelvtudás sem kell hozzá

2017. december 29. 13:00

Fizikailag terhelhető, munkájára igényes, tanulásra hajlandó - csupán ennyi az elvárás a hirdetés szerint, hogy valaki szerelőként dolgozhasson Németországban. A munkáját viszont meg is fizetik. Szuper ajánlatokkal csábítják Németországba a magyarokat, közben itthon tombol a munkaerőhiány.

A külföldi munkaajánlatok elöntik a magyar állásközvetítő oldalakat is. Tárt karokkal várják a magyar dolgozókat, és persze olyan fizetéssel, amellyel a hazai vállalkozók nem tudnak versenyezni. Közben itthon is nagy szükség lenne a dolgos kezekre.

Néhány perces kereséssel már igen jó ajánlatokra lehet bukkanni, erre jó példa az alábbi, szerelői hirdetés is. A leírás szerint nyílászárók szereléséhez keresnek kollégát Németországba, olyat, aki fizikailag terhelhető, munkájára igényes, tanulásra hajlandó. Bejelentett, folyamatos munkát kínálnak, segítenek a hivatali ügyek intézésében és a szálláskeresésben is. Az állásinterjút január első hetében tartják, és havonta bruttó 1548 eurót fizetnek, ami a napi árfolyamon számolva 479 880 forintot jelent. Nem feltétel, azonban előnyt jelent a nyelvtudás, a jogosítvány, a villanyszerelői végzettség, illetve a szerelői tapasztalat.

A magyar építőipar jelenleg elég nagy gondban van: mert ugyan nagy fellendülés indult a szektorban, az egyre nagyobb mértéket öltő munkaerőhiány azonban megnehezíti a fejlődést. Komplett beruházások csúszhatnak, vagy maradhatnak el, mert egyszerűen nincs ember, aki elvégezze a feladatokat. A cégek elsődleges problémája, hogy nem találnak munkaerőt, majd sok esetben azt tapasztalják, hogy a felvett új munkavállaló sem felel meg az elvárásoknak: vagy szaktudásbeli hiányosságai vannak, vagy a munkakedv hagy némi kívánni valót maga után.

Sokan annyival intézik el a munkaerőhiány problémáját, hogy a jó szakemberek mind külföldre mentek. Ez azonban csak részigazság, a baj ennél jóval sokrétűbb.

Tény, hogy sokan külföldre mentek dolgozni, és az igazán jó szakemberek bármely országban megállják a helyüket. Becslések szerint 600 ezer magyar szaki dolgozik külföldön, közülük mintegy 80 ezren a hazai építőiparból távoztak. Legtöbben az iparág hullámvölgyében, 2007 és 2013 között vándoroltak el, mivel akkor erősen megcsappantak a beruházások, nem volt munka, nyugaton viszont feladat és magas bér várta őket. A szakik távozása miatt hatalmas űr keletkezett. Mára ugyan helyre billent a hazai iparág is, de még nagyon messze áll attól, hogy felvegye a versenyt a külföldi lehetőségekkel, és a nyugaton sikeres szakemberek számára is csábító legyen. A szakemberhiány így vélhetően még egy ideig fennáll majd, a jelenlegi képzési rendszer ugyanis nem tudja biztosítani a szükséges utánpótlást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06