2 °C Budapest
Hiába a járulékcsökkentés, az sem jelent gyógyírt a magyar melósoknak

Hiába a járulékcsökkentés, az sem jelent gyógyírt a magyar melósoknak

2016. augusztus 19. 16:01

A Szálloda és Étterem Szövetség támogatna egy esetleges járulékcsökkentést, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint azonban a mezőgazdasági munkaerőhiányra nem jelentene gyógyírt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szálloda- és vendéglátóiparból jelenleg 50-60 ezer munkavállaló hiányzik, elsősorban szakácsok, cukrászok és felszolgálók - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos.

Különösen a szakácsok hiánya jelentős az országban. Ez főként vidéken időnként már drámai helyzetet teremtett és bizony nagyon nehéz az elvárt minőségben, színvonalon a vendégek igényeit mindenkor kielégíteni

- jelezte az elnök.

Épp ezért Niklai Ákos a nemzetgazdasági miniszter által a hét elején a Magyar Időknek adott interjúban felvetett járulékcsökkentést az első lépésnek nevezte ahhoz, hogy a munkáltatók növelhessék a béreket. Ám úgy látta, hogy ez önmagában nem elégséges, modernizálásra volna szükség az ágazatban.

Kevésbé volt optimista Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, mivel a mezőgazdaságban az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel már így is minimálisak a járulékterhek, viszont a gazdák nem találnak idénymunkást a betakarításhoz. Így amellett, hogy megszűnhet a magyarországi málnatermesztés, a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti.

A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni

- világította meg a terméktanács alelnöke.

Vannak zöldségek és gyümölcsök, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén. Ezért Csizmadia György részint a közmunka-program módosításában látta a megoldást, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.

Korábban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is üdvözölte a járulékcsökkentés felvetését. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott:

Ez fontos lépés, örülünk, hogy Varga miniszter úr ezzel egyet ért. De hozzá kell tennünk, ez csak az egyik lépés, ami csökkentheti vagy mérsékelheti az elvándorlást, de a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-hiányt összességében megszüntetni nem fogja.

Rolek Ferenc úgy látta, hogy más-más eszközökkel, de leginkább a közfoglalkoztatottak közül és a költségvetési szférából kellene a versenyszférába irányítani a munkavállalókat. Emellett kulturálisan beilleszthető és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására volna szükség, továbbá a munkahely-teremtő támogatások helyett inkább a hatékonyság-növelő - például az élő munkát kiváltó ipari automatizálási - beruházásokra kellene fordítani a forrásokat.

Az MGYOSZ alelnökének becslései szerint jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik a magyar piacról.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?