2 °C Budapest
Hiába a járulékcsökkentés, az sem jelent gyógyírt a magyar melósoknak

Hiába a járulékcsökkentés, az sem jelent gyógyírt a magyar melósoknak

2016. augusztus 19. 16:01

A Szálloda és Étterem Szövetség támogatna egy esetleges járulékcsökkentést, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint azonban a mezőgazdasági munkaerőhiányra nem jelentene gyógyírt.

A szálloda- és vendéglátóiparból jelenleg 50-60 ezer munkavállaló hiányzik, elsősorban szakácsok, cukrászok és felszolgálók - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos.

Különösen a szakácsok hiánya jelentős az országban. Ez főként vidéken időnként már drámai helyzetet teremtett és bizony nagyon nehéz az elvárt minőségben, színvonalon a vendégek igényeit mindenkor kielégíteni

- jelezte az elnök.

Épp ezért Niklai Ákos a nemzetgazdasági miniszter által a hét elején a Magyar Időknek adott interjúban felvetett járulékcsökkentést az első lépésnek nevezte ahhoz, hogy a munkáltatók növelhessék a béreket. Ám úgy látta, hogy ez önmagában nem elégséges, modernizálásra volna szükség az ágazatban.

Kevésbé volt optimista Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, mivel a mezőgazdaságban az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel már így is minimálisak a járulékterhek, viszont a gazdák nem találnak idénymunkást a betakarításhoz. Így amellett, hogy megszűnhet a magyarországi málnatermesztés, a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti.

A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni

- világította meg a terméktanács alelnöke.

Vannak zöldségek és gyümölcsök, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén. Ezért Csizmadia György részint a közmunka-program módosításában látta a megoldást, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.

Korábban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is üdvözölte a járulékcsökkentés felvetését. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott:

Ez fontos lépés, örülünk, hogy Varga miniszter úr ezzel egyet ért. De hozzá kell tennünk, ez csak az egyik lépés, ami csökkentheti vagy mérsékelheti az elvándorlást, de a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-hiányt összességében megszüntetni nem fogja.

Rolek Ferenc úgy látta, hogy más-más eszközökkel, de leginkább a közfoglalkoztatottak közül és a költségvetési szférából kellene a versenyszférába irányítani a munkavállalókat. Emellett kulturálisan beilleszthető és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására volna szükség, továbbá a munkahely-teremtő támogatások helyett inkább a hatékonyság-növelő - például az élő munkát kiváltó ipari automatizálási - beruházásokra kellene fordítani a forrásokat.

Az MGYOSZ alelnökének becslései szerint jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik a magyar piacról.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16