8 °C Budapest
Eleged van és lelépnél? Mutatjuk, mi lesz az új Anglia a Brexit után

Eleged van és lelépnél? Mutatjuk, mi lesz az új Anglia a Brexit után

2016. július 12. 14:35

Nem találsz normális állást vagy pont, hogy belefáradtál egybe? Benned van a kalandvágy, de nincs pénzed utazni? Mutatunk néhány helyet, ahova könnyen leléphetsz, és még fenntartani sem lesz túl nehéz magadat.

2004-ben Erin Grover azzal küzdött, mint megannyi fiatal amerikai:

 • nemrég diplomázott,
 • esélye sem volt egy normális állást kapni és
 • le volt égve iszonyatosan.

Ahelyett, hogy elment volna otthon melózni, mondjuk egy étterembe, úgy döntött, hogy elutazik a helyre, ami mindig is érdekelte:

Vett egy repülőjegyet Afganisztánba.

Két héttel azután, hogy leszállt a gépe a fővárosban, Kabulban, már nemcsak, hogy beilleszkedett új otthonában, de állása is volt. Fotós lett az Egyesült Nemzetek Szervezeténél.

Azért kaptam meg a melót, mert ott voltam. Ha nem megyek oda, én soha nem dolgozom az ENSZ-nek.

Ha spórolni akarsz vagy megtakarítani, akkor a külföldre költözés nem tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, pedig sokan döntenek így a MoveHub szerint, ami egy nemzetközi költöztetéssel foglalkozó vállalkozás.

Persze nem biztos, hogy rögtön találsz munkát, de az is igaz, hogy sokszor jobb egy tengerparton csórónak lenni, mint Budapest belvárosában.

Azért nem árt, ha erre odafigyelsz

Néhány szempontot azért figyelembe kell venni, ha épp nem dob fel a pénz, de külföldre szeretnél költözni. Mindenképpen olyan helyre költözz, ahol

 • alacsonyak a megélhetési költségek,
 • nem kell vízum magyar állampolgároknak, vagy könnyen meg lehet azt szerezni, illetve
 • gyorsan lehet munkát találni.

Thaiföld lehet egy jó opció, itt sok digitális nomád él. Ők olyan fiatalok, akik valamilyen netes tevékenységet folytatnak, például hivatásszerűen Vateráznak vagy Ebay-eznek, esetleg online pókerből élnek, vagy blogolnak. A lényeg, hogy egy laptoppal el tudják végezni a munkájukat, és közben utazgatnak.

Észak-Thaiföld megfelel minden fenti feltételnek. Az országba elég könnyű vízumot szerezni, viszonylag alacsonyak a megélhetési költségek, és gyorsan lehet akár hostelekben, akár bárokban munkát találni.

Ha valamiért mégsem lenne szimpatikus Thaiföld, akkor meg lehet próbálni Izraelbe menni, egy kibucba. A kibuc egy szocialista mezőgazdasági település, lakói jelentős közös tulajdonnal rendelkeznek, és sokszor fogadnak vendégmunkásokat is, akik munkáért cserébe élelmet és lakhatást kapnak.

Ha pedig még ez sem tetszik, akkor számtalan lehetőség közül választhatsz a WWOOF oldalán. Ez a szervezet olyan embereket köt össze, akik szeretnének önkéntesként dolgozni organikus bio farmokon, olyan farmokkal, akiknek önkéntesekre van szükségük.

Tényleg megvalósítható ez magyarként Magyarországról?

Persze. A Pénzcentrum megkeresett két, jelenleg a magyar üzleti életben tevékenykedő közgazdászt, akik dolgoztak már egzotikus helyeken.

Péter Balin élt egy indonéz állami ösztöndíj segítségével, tehát neki még dolgoznia sem kellett a megélhetéshez. A Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy az ösztöndíjból, illetve budapesti lakása kiadásából nagyon jól tudta érezni magát.

A Damassiswa programmal mentem ki Balira. Tanulmányi vízumot kaptam, mert a program Indonéziában ennek számított. Így viszont egy évig maradhattam, turista vízumot csak rövidebb időre adnak. Első félévben elég rossz körülmények között laktam helyiekkel, még angol WC sem volt. A második félévet sokkal szebb helyen töltöttem egy bérelt házban, más külföldiekkel együtt.

 - mondta Péter.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A napi rutinja irigylésre méltó volt, elmondása szerint szörfözött, evett és aludt egy éven keresztül. Ez az ösztöndíj egyébként 30 év alattiaknak érhető el, úgyhogy egyetem után tökéletes választás.

Akinek már rutin a külföld

Peleskey Bence is közgazdász, nála kevés tapasztaltabb utazó és külföldön munkát vállaló fiatal van Magyarországon.

Bence élt és dolgozott már:

 • Izraelben,
 • Panamában,
 • Új-Zélandon,
 • az Egyesült Királyságban,
 • az Egyesült Államokban,
 • Máltán
 • és Franciaországban is.

Ő azt mondja, mindegy, hogy hova mész, nagyjából ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni.

Azt mondja, nyelvtudás nélkül ne menj sehova!

Sok embert látott, aki e nélkül indult útnak, és szinte mindenki hamar hazatért.

Amit szintén fontosnak tart, hogy legyél nyitott és merj döntéseket hozni. Ez Magyarországról nézve nem egyértelmű. Sok magyarral találkozott külföldön, akik nem akarták átvenni a helyiek szokásait, továbbá nem mertek gyorsan döntéseket hozni. Képtelenek voltak mondjuk gyorsan elköltözni azért, hogy jobb állásuk legyen.

Bence harmadik jó tanácsa, hogy senki ne várja a sült galambot a szájába repülni, külföldön is keményen meg kell dolgozni azért, hogy jól érezzük magunkat.

Amikor a Pénzcentrum arról kérdezte, hogy mi az első dolog, amit külföldön csinál, Bence elég meglepő választ adott:

Lemegyek egy konditerembe. Új-Zélandon például konditeremben ismerkedtem meg a szállásadómmal is.

Ha valaki kételkedne abban, hogy ezek lennének a legjobb tanácsok a külföldi élethez, Bence külhoni munkatapasztalata mindenkit meg kell, hogy győzzön. Dolgozott már:

 • kaszinóban,
 • étteremben,
 • kertészként,
 • mosodában,
 • bio boltban,
 • vigyázott juhokra,
 • volt szobafestő
 • és szállított ki indiai kaját is.

A cikk egy, a Vice-on megjelent íráson alapul

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?