NAV-gyilkosság: itt vannak a vérengzés részletei

2015. február 25. 11:06

Két nappal ezelőtt megöltek egy adóellenőrt Budapesten. Bár gyilkosság a hétfői esetet megelőzően nem történt, a Pénzcentrum értesülései szerint mégis egyre gyakoribbak a balhék. Évente 15-20 alkalommal fordul elő súlyos atrocitás. A történtek után országszerte, a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat. Az azonban nagy kérdés, hogy mehet a terepre az, aki nem végezte el az úgynevezett intézkedéstaktikai képzést.

Két nappal ezelőtt robbant bombaként a hír, hogy megöltek egy adóellenőrt Budapesten. A rendelkezésre álló információk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két munkatársára munkavégzés közben támadt rá késsel egy férfi. A kiérkező mentők egyikük életét már nem tudták megmenteni, munkatársa a műtéti beavatkozásnak köszönhetően viszont túl van a közvetlen életveszélyen, de a friss hírek szerint állapota továbbra is válságos.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint:

a bűntény a főváros XX. kerületében, a Géza utcában történt hétfőn koradélután. A társasház egyik lakásában az ott lakó férfi egy késsel, több alkalommal megszúrta a NAV két, szolgálatban lévő munkatársát. A rendőrség a késelőt a helyszínen őrizetbe vette.

A Blikk friss információi szerint a tettes három éve nem dolgozott. A 35 éves férfi édesapja engedte be a kapun a két NAV-ost, majd mögöttük kulcsra zárta az ajtót. Az udvaron voltak, amikor L. Péter is megérkezett, akinek a két kezében egy-egy konyhakés volt és volt egy a combjához rögzítve.

A lap részletezi a támadás körülményeitis: a férfii hadonászott és "cséphadaróként" döföt, szúrt, az egyik ellenőr menekülni próbált, de L. utánaszalad majd a nyakába és a fejébe vágta a kést. Ez az ellenőr halt meg, a másik túlélte válságos állapotban van. Őt L. melkason szúrta, jelenleg is életveszélyes állapotban van.

L. ezután cigarettára gyújtott és nyugodtan megvárta amíg az édesanyja kihívta a hatóságokat. A nő szerint fia nem járt kezelésekre egy ideje és a gyógyszereit sem szedte.

Nem egyedi eset

A történtek kapcsán a Pénzcentrum megkereste a NAV-ot. Tájékoztatásuk szerint az utóbbi időben a korábbinál gyakoribbak a munkatársaikat ért atrocitások.

Évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy a NAV munkatársait olyan súlyos inzultus éri, amely miatt a NAV feljelentést tesz a rendőrségen

- írták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum azt is megtudta, a történtek után országszerte, a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat, és ahol bármilyen veszélyre lehet számítani, a dolgozók védelméről gondoskodnak. Kockázatos ügyekben, illetve területeken az ellenőrzést a revizorok, illetve a pénzügyőrök együtt végzik.

Mivel a 2015. február 23-án történt esethez hasonló még nem történt, a biztonsági előírások felülvizsgálata megkezdődött, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a tragédia. A további hosszú távra szóló intézkedések előkészítése biztonsági szakemberek bevonásával elkezdődött, a munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja

- emelte ki a NAV.

Bár a hétfői tragédia és az egyéb atrocitások önmagukban is megdöbbentőek, azt azonban mindenképp érdemes hozzátenni, hogy a NAV munkatársai naponta átlagosan mintegy 90 ezer ügyféllel lépnek közvetlen (személyes) kapcsolatba. A NAV 23 ezer dolgozójának mintegy 70 százaléka személyesen találkozik adózókkal, állampolgárokkal.

Kevés volt az intézkedéstaktikai képzés?!

Hiába tartanak 2013-óta a NAV hivatásos állományú dolgozóinak úgynevezett intézkedéstaktikai képzést, a történtek - és az egyre gyakoribb atrocitások is jól mutatják, hogy az nem sokat ér. A NAV tájékoztatása szerint eddig mindössze kétezer pénzügyőr, illetve pénzügyi nyomozó van túl ezen a képzésen, a többiek beiskolázása folyamatos. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a hétfői áldozatok elvégezték-e a képzést. Az persze kérdés:

a munkavégzésnek miért nem feltétele a képzés sikeres elvégzése?

A képzésen egyébként a nem együttműködő, ellenszegülő, illetve támadó személyekkel szembeni jogszerű, szakszerű és hatékony fellépés elemeit tanulják meg a NAV-osok. Sőt, a képzésen önismereti elemek, konfliktus- és stresszkezelési, döntéshozatali mechanizmusok elsajátítása is szerepel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm