23 °C Budapest
NAV-gyilkosság: itt vannak a vérengzés részletei

NAV-gyilkosság: itt vannak a vérengzés részletei

2015. február 25. 11:06

Két nappal ezelőtt megöltek egy adóellenőrt Budapesten. Bár gyilkosság a hétfői esetet megelőzően nem történt, a Pénzcentrum értesülései szerint mégis egyre gyakoribbak a balhék. Évente 15-20 alkalommal fordul elő súlyos atrocitás. A történtek után országszerte, a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat. Az azonban nagy kérdés, hogy mehet a terepre az, aki nem végezte el az úgynevezett intézkedéstaktikai képzést.

Két nappal ezelőtt robbant bombaként a hír, hogy megöltek egy adóellenőrt Budapesten. A rendelkezésre álló információk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két munkatársára munkavégzés közben támadt rá késsel egy férfi. A kiérkező mentők egyikük életét már nem tudták megmenteni, munkatársa a műtéti beavatkozásnak köszönhetően viszont túl van a közvetlen életveszélyen, de a friss hírek szerint állapota továbbra is válságos.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint:

a bűntény a főváros XX. kerületében, a Géza utcában történt hétfőn koradélután. A társasház egyik lakásában az ott lakó férfi egy késsel, több alkalommal megszúrta a NAV két, szolgálatban lévő munkatársát. A rendőrség a késelőt a helyszínen őrizetbe vette.

A Blikk friss információi szerint a tettes három éve nem dolgozott. A 35 éves férfi édesapja engedte be a kapun a két NAV-ost, majd mögöttük kulcsra zárta az ajtót. Az udvaron voltak, amikor L. Péter is megérkezett, akinek a két kezében egy-egy konyhakés volt és volt egy a combjához rögzítve.

A lap részletezi a támadás körülményeitis: a férfii hadonászott és "cséphadaróként" döföt, szúrt, az egyik ellenőr menekülni próbált, de L. utánaszalad majd a nyakába és a fejébe vágta a kést. Ez az ellenőr halt meg, a másik túlélte válságos állapotban van. Őt L. melkason szúrta, jelenleg is életveszélyes állapotban van.

L. ezután cigarettára gyújtott és nyugodtan megvárta amíg az édesanyja kihívta a hatóságokat. A nő szerint fia nem járt kezelésekre egy ideje és a gyógyszereit sem szedte.

Nem egyedi eset

A történtek kapcsán a Pénzcentrum megkereste a NAV-ot. Tájékoztatásuk szerint az utóbbi időben a korábbinál gyakoribbak a munkatársaikat ért atrocitások.

Évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy a NAV munkatársait olyan súlyos inzultus éri, amely miatt a NAV feljelentést tesz a rendőrségen

- írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum azt is megtudta, a történtek után országszerte, a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat, és ahol bármilyen veszélyre lehet számítani, a dolgozók védelméről gondoskodnak. Kockázatos ügyekben, illetve területeken az ellenőrzést a revizorok, illetve a pénzügyőrök együtt végzik.

Mivel a 2015. február 23-án történt esethez hasonló még nem történt, a biztonsági előírások felülvizsgálata megkezdődött, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a tragédia. A további hosszú távra szóló intézkedések előkészítése biztonsági szakemberek bevonásával elkezdődött, a munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja

- emelte ki a NAV.

Bár a hétfői tragédia és az egyéb atrocitások önmagukban is megdöbbentőek, azt azonban mindenképp érdemes hozzátenni, hogy a NAV munkatársai naponta átlagosan mintegy 90 ezer ügyféllel lépnek közvetlen (személyes) kapcsolatba. A NAV 23 ezer dolgozójának mintegy 70 százaléka személyesen találkozik adózókkal, állampolgárokkal.

Kevés volt az intézkedéstaktikai képzés?!

Hiába tartanak 2013-óta a NAV hivatásos állományú dolgozóinak úgynevezett intézkedéstaktikai képzést, a történtek - és az egyre gyakoribb atrocitások is jól mutatják, hogy az nem sokat ér. A NAV tájékoztatása szerint eddig mindössze kétezer pénzügyőr, illetve pénzügyi nyomozó van túl ezen a képzésen, a többiek beiskolázása folyamatos. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a hétfői áldozatok elvégezték-e a képzést. Az persze kérdés:

a munkavégzésnek miért nem feltétele a képzés sikeres elvégzése?

A képzésen egyébként a nem együttműködő, ellenszegülő, illetve támadó személyekkel szembeni jogszerű, szakszerű és hatékony fellépés elemeit tanulják meg a NAV-osok. Sőt, a képzésen önismereti elemek, konfliktus- és stresszkezelési, döntéshozatali mechanizmusok elsajátítása is szerepel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?