30 °C Budapest

Ez a legújabb trükk, így húzzák le az álláskeresőket Magyarországon

Pénzcentrum
2014. március 27. 17:33

Egyre többször fordul elő az, hogy jóhiszemű álláskeresőket vernek át. Többféle trükkel élnek a csalók, hiszen aki kétségbeesett, gyakran bármit megtesz annak érdekében, hogy állást találjon. A Pénzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni, ha az interneten keresünk munkát.

Csak az elmúlt hetekben három olyan eset is történt, amikor a magukat munkaközvetítőnek álcázó csalók pénzt csentek ki áldozataik zsebeiből. Egy fiatal nő ellen vádat emeltek, mert több mint háromszáz embert csapott be. Interneten keresztül kínált otthonról végezhető számítógépes adminisztrációs munkát. A jelentkezés feltétele 870 forint átutalása és egy próbamunka elvégzése volt. A jelentkezők miután átutalták a kért összeget, a próbamunkát még megkapták, de az állást már nem.

Egy másik csaló, egy fiatal férfi a rendőrség információi szerint külföldi munkát kínált és biztosíték gyanánt pénzt kért a munkaközvetítésért. A jelentkezők átutalták neki a pénzt, és utána soha többé nem tudták elérni a hirdetőt. Az egyik károsult házaspár tett feljelentést, így indult meg a nyomozás, és derült ki, hogy még negyven másik embert is becsapott a férfi.

De pár hónappal ezelőtt olyan eset is előfordult, amikor egy férfi külföldi munkát kínált, és előre elkérte a kiutazás költségeit. Huszonegy álláskeresőtől be is szedte ezen a címen a pénzt, körülbelül hatezer és harmincezer forint körüli összegeket. Ellene is vádat emelt a helyi ügyészség.

Ezek a példák is mutatják, milyen veszélyeket rejthet az online álláskeresés. Összességében elmondható, hogy a munkaerő kölcsönző, kínáló cégek nem kérnek pénzt az álláskeresőktől. Érdemes odafigyelni a hirdetések böngészése közben, főleg akkor, ha külföldi munkát keresünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei munkakereséshez:

  • 1. Ha neten keresgélsz, minden esetben végezz alapos kutatómunkát. Keress rá a szervezetre, aki kínálja a munkát, és arra is, aki közvetíti. Sok esetben, ha botrány van körülöttük, akkor olvashatsz róluk a sajtóban, vagy fórumokon is találhatsz panaszos beszámolókat velük kapcsolatban. Ha a cím fel van tüntetve a honlapon, érdemes online térképeken ellenőrizni, valóban ott van-e az adott telephely.
  • 2. Itt is érvényes az, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha az ajánlatban az szerepel, hogy gyorsan juthatsz kevés munkával sok pénzhez, annak nagyon alaposan nézz utána, mert igen gyanús felhívás lehet.
  • 3. Ne fizess a munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér tőled mint munkakeresőtől, élj a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapja a jutalékát, nem pedig tőled.
  • 4. Ne fizess információért sem! Sok olyan hirdetés is van, ahol például munkáltatói adatbázist ígérnek neked mint otthonról dolgozónak. Azaz olyan munkáltatók listáját például, akik hozzád hasonló alkalmazottakat keresnek. De olyasmiért is szoktak pénzt kérni, hogy kiokosítsanak arról, hogyan csíphetsz meg egy különlegesen jól jövedelmező ajánlatot.
  • 5. Ne adj ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adj ki, például ne áruld el hol laksz, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?