14 °C Budapest

Cafetéria: itt a kompromisszumos megoldás

Pénzcentrum
2012. október 31. 12:37

El kellene törölni a béren kívüli juttatások esetében az 1,19-szeres adóalapszorzót - ez lehetne a kompromisszumos megoldás a béren kívüli juttatásokra rakódó közteher átalakításában. Így nem a kormány által tervezett 51, hanem 43 százalékra emelkedne az egyes juttatások - egyebek között az Erzsébet utalvány - adóterhelése a jelenlegi 31 százalékról. Az adóalap-kiegészítés megszüntetése akkor is indokolt lenne, ha a híreknek megfelelően mégsem emelné a kormány a béren kívüli juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulást. Ellentétes ugyanis az adórendszert egyszerűsítő törekvésekkel, ha a béren kívüli juttatásoknál megmaradna az adóalap-kiegészítés, miközben a kormány ragaszkodik a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítás eltörléséhez.

Lépten-nyomon hangoztatja a kormány, hogy egyszerűsíteni kívánja az adórendszert, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a személyi jövedelemadózásból teljesen kivezesse a szuperbruttósítást. Ezzel a törekvéssel nem összeegyeztethető, ha a béren kívüli juttatásoknál viszont továbbra is fennmaradna az adóalap-kiegészítés - véli Angyal József okleveles adószakértő.

A béren kívüli juttatások esetén nem azok tényleges értéke után kell megfizetni a közterhet, hanem az 1,19-szeres szorzóval megnövelt adóalap után. Vagyis az adóalap 119 százaléka után kell leróniuk a munkáltatóknak 16 százalék személyi jövedelemadót (szja), valamint 10 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho). Ez azt jelenti, hogy jelenleg összesen 30,94 százalékos a béren kívüli juttatások adóterhelése, vagyis 100 forint juttatás 131 forintba kerül a munkáltatóknak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október közepén jelentette be, hogy a 367 milliárd forintos újabb megszorító csomag részeként jövőre 10-ről 27 százalékra emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke. Jelenleg csak akkor kell a kedvezményezett körbe tartozó cafetéria-elemek után magasabb eho-t fizetni, ha a béren kívüli juttatás összértéke egy munkavállaló esetében meghaladja az évi 500 ezer forintot, akkor is csak az 500 ezer forint fölötti részre.

A munkáltatóknak még így is kevesebbe kerülne a béren kívüli juttatás, mintha ugyanazt a pénzt bérként adnák oda a dolgozóiknak, 100 forint munkajövedelem ugyanis 196 forintjukba kerül. Ennek ellenére a visszajelzések azt mutatják, hogy 51 százalékos közteher mellett a vállalkozások nem adnának cafetériát a dolgozóiknak.

KATTINTS! Viszlát, étkezési jegy, nem adnak jövőre a munkáltatók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jó esetben annak értékét beépítenék a munkabérekbe, így viszont kevesebbet kapnának meg belőle a munkavállalók. Kevesen lennének azok a cégek, amelyek "felbruttósítanák" a juttatás összegét, hogy a dolgozójuk végső soron nettó bérként ugyanakkora összeghez jusson, mint amennyit béren kívüli juttatásként kapott korábban. Nagy a veszélye ugyanakkor annak, hogy a megnövekedett teher miatt egyszerűen megszüntetnék a munkáltatók a cafetériát.

Az origo tegnap délután úgy értesült, hogy kikerülhet a második kiigazító csomagból a béren kívüli juttatásokat terhelő eho emelésére vonatkozó javaslat. A lap úgy tudja, hogy a kormány azért gondolhatja meg magát, mert politikai szakértők felhívták Orbán Viktor figyelmét, az intézkedés munkaadók és munkavállalók tömegeit hangolhatja a kormány ellen.

A munkáltatóknak és a szakszervezeteknek akkor is érdemes lenne felvetniük az 1,19-szeres adóalap-kiegészítés eltörlését, ha tényleg nem kívánja megemelni a kormány a béren kívüli juttatásokat terhelő eho-t. Így ugyanis a jelenlegi adórendszeren belül lehetne valódi adócsökkentést elérni. Ha ugyanis nem a juttatások értékének 119 százaléka, hanem csak a 100 százaléka után kellene megfizetni a 16 százalékos szja-t és a 10 százalékos ehot, akkor a mostani 31 százalékról 26 százalékra csökkenne az adóterhelés.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem