21 °C Budapest

Siess, csak 2 napod van! Videós segítség az adóbevalláshoz

Pénzcentrum
2012. május 20. 08:02

Május 21-én, hétfőn éjfélig kell postára adni, vagy a magyarorszag.hu oldalon megtalálható Ügyfélkapun keresztül elküldeni a 1153-as számú személyi jövedelemadó bevallásokat, vagy a kihívásokat kedvelőknek a 1153ANY jelű egyszerűsített adónyilatkozatot. Több mint egymillióan halasztották az utolsó pillanatra ezt a kötelezettségüket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombat reggeli közleménye szerint még több mint egymillió magánszemély adóbevallása nem érkezett meg az adóhatósághoz, a benyújtott bevallások közül pedig minden negyedik hibás. Éppen ezért a NAV két kisfilmmel kíván segíteni a bevallások elkészítésében.

Az egyik film lépésről lépésre bemutatja, hogyan kell letölteni a nyomtatványt.

A másik film egy átlagosnak mondható példán vezeti végig a nézőt a bevallás sorain. Így bemutatja, hogy akinek munkaviszonyból származó jövedelme, két gyermeke és önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetése van, hogyan töltse ki a bevallást.

Ajánld fel az 1+1 százalékodat!

Az idén különösen fontos, hogy az adózók vegyék a fáradságot, és ajánlják fel az általuk választott civil szervezet, valamint egyház, illetve a tehetséges gyermekeket támogató Nemzeti Tehetség program kiemelt költségvetési előirányzat javára az adójuk 1+1 százalékát. Az egykulcsos adó, valamint a tetemes családi kedvezmény bevezetése révén ugyanis összességében 500 milliárd forinttal csökkent a magánszemélyek adókötelezettsége, így abból értelemszerűen kevesebbet is lehet felajánlani.

Tavaly a 4,5 millió magánszemélyből elvileg közel 3,4 millió - az adózók 75,5 százaléka - ajánlhatott volna fel összesen 27,2 milliárd forintot. Ténylegesen azonban csak mintegy 1,9 millió adózó rendelkezett az szja 1+1 százalékáról a NAV adatai szerint. Az érvényes nyilatkozatokban felajánlott összeg 15,96 milliárd forint volt, ami alig több mint a fele annak, amennyit megkaphattak volna a kedvezményezett szervezetek, egyházak, költségvetési előirányzat.

Nagyon sokan, 184 ezren ugyan nyilatkoztak az 1-1 százalékokról, viszont érvénytelenül. Közülük a legtöbben, 46 ezren azok voltak, akik nem fizették meg az adójukat, így az általuk felajánlott összegeket nem kaphatták meg a kedvezményezettek. Nagy számban, 22 ezren voltak azok, akik tévesen tüntették fel a támogatni kívánt szervezet, egyház adószámát, technikai számát. Érvénytelenek azok a nyilatkozatok is, amelyeket nem határidőben nyújtottak be, illetve nem írtak alá.

Fontos tudni, hogy május 21-én éjfélig külön nyomtatványon az is rendelkezhet az 1-1 százalékokról, aki már korábban benyújtotta az adóbevallást, de nem csatolt hozzá rendelkező nyilatkozatot. A civil szervezeteknél az adószámot, egyházaknál és az egyetlen költségvetési előirányzatnál a technikai számot pontosan tüntessék fel. A rendelkezést zárt − a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott − borítékban elhelyezve postán vagy személyesen lehet eljuttatni az adóhatósághoz.

Nem elég a bevallás, meg is kell fizetni az adót

Nem elég időben benyújtani a bevallást, május 21-ig meg is kell fizetni a pótlólagos személyi jövedelemadót. Idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével azok a magánszemélyek, akiknek 100 ezer forintnál kisebb összeget kell befizetniük, de azt nem tudják egy összegben teljesíteni. Ehhez nem kell külön kérelmet kitölteniük, hanem a bevalláson megtalálható soron kell jelölniük. Nagyon fontos változás, hogy az idei évben az első részletet már a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Nem szabad elfeledkezniük az adóbevallásról az ellátásban részesülő álláskeresőknek sem. Nekik is el kell számolniuk az szja-bevallásukban a múlt évi adókötelezettségükről.

Oszd meg szülőtársaddal a családi kedvezményt, ha egyedül nem tudod igénybe venni!

A múlt évi adóbevallás kitöltése leginkább a gyermekeseknek jelent óriási kihívást, szó nincs az egyszerű adóbevallásról. Jelentős kedvezménnyel csökkenthetik az adóalapjukat. Egy gyermek után évi 750 000, két gyermek után 1 500 000 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Három gyermektől óriási az ugrás: évi 7 425 000 forintot lehet levonni az adóalapból, az így csökkentett összeg után kell megfizetni az adót. Ha az egyik szülő nem tudja teljes egészében kihasználni a kedvezményt, akkor megoszthatja a másik szülővel, Nem gond, ha az év közbeni adóelőleg-levonásoknál nem kérték a megosztást, azt az adóbevallásukban is megtehetik.

És amit újra és újra hangsúlyozni kell: ALÁ KELL ÍRNI A BEVALLÁST!

Ne szenvedj a 1153ANY söralátét adóbevallással!

Mint a Pénzcentrum.hu korábban többször is megírta, a nemzetgazdasági tárca és az adóhatóság által nagy dérrel-dúrral beharangozott adónyilatkozat, népi nevén söralátét-adóbevallás kitöltése csak a legbátrabbaknak és a kihívásokat kedvelőknek ajánlott. Az egyszerűsített adónyilatkozaton mindössze három, adókötelezettségre vonatkozó sor szerepel, közülük azonban csak egyet lehet könnyedén kitölteni, a másik kettővel viszont, különösen a 2. sorral, vért izzadnak a laikus adózók. 

A söralátét bevallás hátulütőiről ITT OLVASHATSZ: Így bukhatsz nagyot az adóbevallással, maradj a járt úton!

Az adóhatóság is elismeri, hogy az szja-bevallást a legegyszerűbben a NAV nyomtatványkitöltő programjával készíthetjük el. Azért érdemes ezt a programot választani, mert a program számol helyettünk, javítja ki a hibákat, sőt egyes esetekben magyarázatot is ad az adott sorokhoz.

Elég nagy szépséghibája a kitöltő programnak, hogy az adóhatóság önkényes jogértelmezése köszön vissza benne. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, több mint 100 ezer forinttól fosztja meg az adóhatóság a bruttó 180 ezer forint alatti jövedelmű gyermekes munkavállalókat. Nem engedi ugyanis - a törvény szövegével ellenkezően -, hogy a múlt évben még létező adójóváírást igénybe tudják venni az alacsony keresetű kisgyermekesek, holott a törvény ezt lehetővé tenné.

OLVASD EL korábbi cikkünket: Százezreket vesz el a NAV a kispénzű gyermekesektől

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 5. 16:17
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem