Nyugdíjasok figyelem! Ma jön a nagy pénz!

2010. november 12. 09:17

A bankszámlával rendelkező nyugdíjasok a november havi nyugdíjjal együtt ma kapják meg a jogszabályban előírt, idén 7,2%-os mértékű egyösszegű kifizetést is. A 250/2010. (X. 19.) kormányrendeletében foglaltak szerint egyösszegű kifizetést kell folyósítani a 2010. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjban*, rehabilitációs járadékban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, özvegyi és szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban részesülő személyek részére.

*ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát is

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, egyösszegű kifizetésre mindkét ellátása alapján jogosult.

Az egyösszegű kifizetés és az időarányos kiegészítés számítása

Az egyösszegű kifizetésre mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, valamint a baleseti járadékban részesülők is jogosultak.


Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2010. november havi összegének 7,2%-ával.


Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a hozzátartozói nyugellátás összegének, illetve a megszűnt ellátás utolsó havi összegének 0,6%-át meg kell szorozni a hozzátartozói nyugellátás, illetve a megszűnt ellátás 2010. évi folyósítási hónapjainak számával.

Mikor kapják meg a pénzt a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok, és mikor azok, akiknek a postás viszi a nyugdíját?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik az egyösszegű kifizetés folyósítása érdekében. Kivételt képez ez alól a megszűnt ellátás után járó egyösszegű kifizetés arányos részének kifizetése, mert azt a jogosult, illetve elhalálozása esetén a hozzátartozó vagy az örökös írásbeli kérelmére kell folyósítani.

Az egyösszegű kifizetés a bankszámlával rendelkező nyugdíjasoknak a 2010. november havi nyugellátással együtt - de a folyószámlán külön tételként -  a mai napon kerül kiutalásra. Az egyösszegű kifizetés postai úton a postai kifizetési naptárban meghatározott napon kerül kifizetésre, összege egy utalványon, a nyugellátástól elkülönült sorban kerül feltüntetésre.

A nyugdíjasok decemberben újabb meglepetésre számíthatnak, akkor ugyanis a szokásos utalási határidővel ellentétben már harmadikán utal a nyugdíjfolyósító: Íme a nyugdíjak új folyósítási rendje!


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24