29 °C Budapest

Összedőlt a kártyavár: lelepleződött a piramisjáték

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 08:50

Emelje fel az a kezét, akit még soha nem próbáltak semmilyen hálózatba beszervezni azzal, hogy ott kevés munkával sok pénzt kereshet! Most tegye fel az a kezét, aki nem csábított ez a lehetőség! Nem látott bennünket senki, de valószínűleg nagyon sok kéz volt a levegőben országszerte. Persze mindannyiunkat megedzett már annyira mai világunk, hogy ne dőljünk be a túl színes ajánlatoknak, de vajon jól döntöttünk?

Emelje fel az a kezét, akit még soha nem próbáltak semmilyen hálózatba beszervezni azzal, hogy ott kevés munkával sok pénzt kereshet! Most tegye fel az a kezét, aki nem csábított ez a lehetőség! Nem látott bennünket senki, de valószínűleg nagyon sok kéz volt a levegőben országszerte. Persze mindannyiunkat megedzett már annyira mai világunk, hogy ne dőljünk be a túl színes ajánlatoknak, de vajon jól döntöttünk?

Piramisjáték vagy multilevel marketing

Talán kevesen hallottak még a mátrix, illetve a multilevel marketing 'MLM' rendszerekről, de talán még kevesebben tudják, hogy a mindenki számára ismerősen csengő piramisjátéknak és az 'MLM'-nek az alapötlete egy embertől származik, az olasz emigráns Ponzi alkalmazta először a módszert az 1900-as évek elején az Egyesült Államokban. A kettő közötti különbség csupán abban van, hogy míg a piramisjáték illegális, a multilevel marketing a világ nagy részén sikerrel alkalmazott terjesztési mód, amellyel szolgáltatásokat és termékeket forgalmaznak.

Jogosan merül fenn bennünk a kérdés: ez mind szép, de honnan tudjuk, hogy nem sétálunk-e be egy csaló csapdájába, akármilyen tisztességesnek, és szépnek tűnik is az ajánlat. Több fontos szempont is van, amely szerint megkülönböztethetjük a két rendszert. A piramisjáték fő motívuma, hogy nincsen semmilyen komoly háttér mögötte, beszélnek ugyan pénzügyi, vagy egyéb befektetésekről, de mi nem látunk belőle semmit. Így sajnos nem derül ki rögtön, hogy egy ilyen piramisba keveredtünk, mert az újonnan beszállók kezdeti befizetéseiből jó ideig finanszírozni tudják a felsőbb szinten lévők osztalékát, a rendszer csak akkor omlik össze, ha már nem tudnak új embereket bevonni. Az eddig leghosszabb ideig sikeresen fentartott Ponzi piramis szülőatyja, James Lewis, aki pénzügyi tanácsadónak adva ki magát 311 millió dollárt sikkasztott az ügyfelei magány-nyugdíj alapjaiból, jelenleg 30 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Nézzük meg tehát, hogy mire kell figyelnünk!

A csalók kiemelt célcsoportját a felsőoktatásban tanuló diákok jelentik, ők azok, akik nem rendelkeznek saját jövedelemmel, szabadidejük viszont viszonylag nagy, az életmódjuk és az igényeik viszont feltornázzák pénzszükségletüket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos jellemzője a piramis rendszereknek, hogy az új tagok beszervezéséért prémiumot adnak, sőt néha a jutalék kifizetésének függvényeként adják meg a terjesztést, a hivatalos 'MLM' rendszerekben azonban, mint az Avon vagy a Tupperware általában nem kérhetnek ilyesmit tőled, sőt plusz fizetéskiegészítést sem adhatnak érte, ezek kifizetését már az USA több államában is törvények kívül helyezték.

Lényeges az is, hogy ne ugorj fejest az ajánlatokba! Jól fontold meg, hogy megéri-e megfizetned a belépési díjat, és kezdj el gyanakodni, ha a gyors csatlakozásért cserébe a díj egy részét elengedik. Nem biztos, hogy jó üzletet kötsz azzal, ha 24 órán belül gyorsan összeszeded a szükséges pénzmennyiséget.

Ezenkívül jobb, ha nem halmozol fel a kezdetekben óriási készleteket otthon, abban a reményben, hogy ezzel, magasabb pozícióhoz juthatsz, mert az a legtöbb esetben nem hozza meg a tőle várt sikert. Ha mégis ezt az ígéretet hallod, rossz helyen jársz, és okosabb lenne, ha bele sem kezdenél, vagy ha már benne vagy, próbálj mihamarabb kiszállni az üzletből.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?