37 °C Budapest

Reuters poll: hétfőn kamatcsökkentés, jövő évi várakozások

Pénzcentrum
2004. december 16. 10:00

Az elemzők szerint jövőre lassul a gazdaság növekedése és alig mérséklődnek egyensúlytalanságai - mutatja a Reuters legfrissebb felmérése. Az infláció mérséklődése azonban utat nyithat a kamatok további csökkenése számára. A jövő évre várt kamatenyhítés zöme a várakozások szerint már a következő hónapokban megtörténhet. Ez azonban azt is jelenti, hogy a piaci kockázatok is erre az időszakra összpontosulhatnak. Így az elemzők szerint a Monetáris Tanács küszöbön álló kibővítése ellenére is csak óvatosan lazít a Nemzeti Bank, nehogy az egyensúlyi aggodalmak a forintárfolyam összeomlását okozzák.
Novemberben a várakozásoknál nagyobb mértékben, fél százalékponttal esett az infláció, 5.8 százalékra. Jövőre újabb jelentős csökkenést várnak az elemzők. Bár az előretekintő reálkamat nem változik - 2005 végére továbbra is 4.4 százalékos inflációt vár a piac -, az alacsonyabb indexek az elemzők szerint mégis utat nyithatnak a további jegybanki kamatcsökkentéseknek.

Az első félszázalékpontos csökkentésre a szakemberek szerint már a hétfői Monetáris Tanács ülésen sor kerülhet.

Miután az Országgyűlés a héten elfogadta a jegybanktörvény módosítását, a következő kamatdöntő ülésen, januárban elméletileg már részt vehet az a maximum négy tag, akikkel a törvény alapján a miniszterelnök kibővitheti a Tanácsot.

Bár vannak félelmek, hogy a kibővített testület a kamatok radikális csökkentésébe kezd, a felmérés résztvevői szerint a testület nem kockáztatja meg a forint túlzott gyengítését. Tizenhatból hét elemző szerint januárban egy újabb 50 bázispontos vágás következhet, az előrejelzések átlaga szerint azonban ez a második csökkentés nem lesz nagyobb, mint negyed százalékpont. Ez 9.25 százalékos alapkamatot jelentene.

Egy másik kérdésre adott válaszokból az látszik, hogy az elemzők szerint az év elején további lazításra is mód nyílhat, de nem drasztikus mértékben. A konszenzus alapján néhány hónap alatt 8.25-8.5 százalékra csökkentheti kamatát az MNB anélkül, hogy újabb forintválságot okozna. Ez azt is jelenti, hogy az év hátralévő részében már alig változna az alapkamat, hiszen 2005 végére 8 százalékos szint a konszenzus.

A 8 százalékos szint még mindig az Európai Unió legmagasabb jegybanki kamata lenne. Rizikót jelent, hogy ha kevésbé kockázattűrővé válik a globális piaci hangulat, az alacsonyabb kamatszint és a magyar gazdaság változatlan egyensúlytalanságai mellett növekedhet a jelentős forintgyengülés és a kamatcsökkentések visszafordulásának esélye.A gazdaság növekedése az elemzők szerint kevés segítséget nyújthat jövőre az egyensúly javításához. Az idei növekedés konszenzusa 10 bázisponttal 4 százalékra javult, miután a KSH felfelé módosította első félévi növekedési becsléseit.

A jövő évi előrejelzés azonban ismét romlott - 10 bázispontot - és a 3.8 százalékos konszenzus mostmár egyértelműen lassulást vetít előre.

Az államháztartás idei EU-módszertan szerint számított hiánya a konszenzus szerint 5.5 százalék lesz, ami jövőre öt százalékra csökkenhet, 2006-ban pedig alig mérséklődik, 4.75 százalékra. Ez azt jelenti, hogy az erre az évre januárban előirányzott 4.6 százalékos szintig csak 2007-ben szállhat alá a hiány

Az euró 2010-es bevezetéséhez 2008-ra 3 százalék alá kell csökkenteni a hiányt. Az elemzők zöme még mindig hisz a 2010-es eurózóna csatlakozásban, az euró bevezetését ennél későbbre datáló előrejelzések számának szaporodása azonban jelzi, hogy egyre feszítettebbnek érzik a hiánycsökkentési programot.

A tizenöt válaszadó egyharmada becsülte 2011-re vagy 2012-re az euró magyarországi bevezetését.

Az elemzők kevés előrelépést látnak a folyó fizetési mérleg deficitjének csökkentésében is. Decemberben folytatódott a külső hiányra adott előrejelzések lassú emelkedése. Erre az évre 7.06 milliárd eurós hiányt várnak az elemzők - 60 millióval többet, mint egy hónapja -, ami a GDP mintegy kilenc százalékával egyenlő. A jövő évre 100 millió euróval emelkedett a konszenzus, 6.9 milliárd euróra.Ha visszatekintünk, mi vált valóra abból, amit az elemzők 12 hónapja gondoltak el a hamarosan véget érő évre, feltűnő, hogy bár idén erőteljesen hullámzó képet mutatott a kamatkilátások megítélése, az év végén várhatóan pont oda kerül a jegybanki alapkamat, ahová egy éve várták: 9.5 százalékra.

Az állampapírhozamok azonban 30-40 bázisponttal még felette vannak az egy éve várt szinteknek. Az infláció decemberben 5.7 százalék lehet, valamivel alacsonyabb, mint az egy éve várt 5.85 százalék, a jövő év decemberére azonban már a tavaly előrejelzett 3.95 százaléknál magasabb, 4.4 százalékos szintet vár a piac.

A GDP növekedése várhatóan az egy éve várt 3.1 százaléknál sokkal erőteljesebb, négy százalék lesz az idén, és a 12 hónapja várt hét százalékos növekedés helyett 8.4 százalékos ütemmel jobban teljesít az ipari termelés is.

Mindezt azonban areméltnél jelentősen rosszabb egyensúlyi mutatók mellett sikerül elérni. Egy éve még a GDP 4.3 százalékára rúgó államháztartási hiánnyal számolt a piac 2004-re és 3.55 százalékkal 2005-re. Mára ezek a becslések 5.5, illetve öt százalékra ugrottak.

Még látványosabb a folyó fizetési mérleg kilátásainak elborulása. Jelenleg 7.09 milliárd euróra becsülik az elemzők az ezévi hiányt. Tizenkét hónappal ezelőtt még csak 4.5 milliárd eurós deficitre számítottak.

Az egyensúly reméltnél lassúbb javulása visszatükröződik az euró várt bevezetési dátumának csúszásában is. Tizenkét hónapja 2009-re tették ezt a dátumot az elemzők - néhányan 2008-ra -, ma csak 2010-re, a további csúszás kockázatával.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?