19 °C Budapest

"Az Önök társasága azonban minden tőle telhetőt megtett"

Pénzcentrum
2004. április 28. 11:19

Az alábbiakban Várszegi Gábornak, a Fotex Rt. elnökének a társaság részvényeseihez szóló, 2004. március 22-i, budapesti keltezésű levelét tesszük közzé változatlan formában. Mint ismeretes, Várszegi Gábor közvetett vagy közvetlen módon ellenőrzése alatt tartja a Blackburn International Inc. panamai társaság, valamint a brit Virgin szigeteken bejegyzett Zürich Investments Inc. szavazati jogot biztosító részvényeinek egy részét. A Blackburn meghatározó tulajdoni részesedéssel bír a Fotex Ingatlankezelő Kft-ben és a Plaza Park Kft-ben.


"Tisztelt Részvényesünk!

Az Önök Társaságának fejlődését, a csoport eredményességét 2003-ban az előző évekhez viszonyítottan jelentősebben befolyásolta a reálgazdasági környezet.

Tovább folytatódtak a korábban megindult kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok. Bár a gazdaság növekedése túljutott a mélyponton, éves szinten erősödött az ipari termelés és a vállalati beruházások dinamikája, a magyar gazdaság azonban komoly egyensúlyi problémákat halmozott fel. 2003-ban alig módosult az előző két évi fiskális expanzió, ami összekapcsolódva a szerkezeti problémákkal jelentős államháztartási hiányhoz vezetett.

Tovább folytatódott a gazdasági növekedésnél 2-2,5-szer magasabb jövedelemkiáramlás, miközben főbb exportpiacaink és versenytársaink a költség és árversenyképesség javításával próbáltak alkalmazkodni a nemzetközi dekonjunktúrához. Ez az ellentétes irányú mozgás mind az exportra, mind a hazai kereskedelem részére gyártók versenyképességére nemcsak a beszámolási időszakban, hanem tartósan negatívan fog hatni.

A jelentős jövedelemkiáramlás, a lakossági hitelek - elsősorban a lakásfinanszírozási rendszer jellege - növekedésével egyidejűleg drasztikusan csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága. A lakosság és az államháztartás hitelfelvevői pozíciója miatt szükségessé váló bevont külső források erőteljesen növelték a folyó fizetési mérleg hiányát. A hiány jelentős mértékű rövidlejáratú, kamatkülönbözetek által fenntartott devizabeáramlás finanszírozásával, a jegybanki devizatartalékok csökkenése mellett a hazai gazdaság pénzügyi sérülékenysége a korábbi évekkel összevetve nőtt.

A jegybank az év elején még a forint erősödése melletti spekulációs nyomást volt kénytelen kezelni, az év közepétől viszont a forint túlzott gyengülése okozott problémát. A jegybank a nyár folyamán és november végén 300 - 300 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet a forint iránti kereslet fenntartásához, 6%-ról 12,5%-ra emelve elégítette ki a külföldi befektetők hozaméhségét. A kiugróan magas kamatszint azonban tartósan nem kompenzálja a gazdaságpolitikai hibák és inkonzisztenciák negatív hatásait a piaci szereplők várakozásaival szemben.

Jóllehet a magyar piacot nehéz körülmények jellemezték, az Önök Társasága azonban minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az előírt szabályozási kereteken belül, nyereségtermelő képességét megtartsa, s továbbra is minőségszemléletű, biztos háttérrel rendelkező, kellő fejlődési potenciált magában foglaló befektetésnek minősüljön.

2003. évben folytatódott a csoport átalakítása, átszervezése, a folyamatosan változó piaci kihívásoknak, s a stratégiai céloknak megfelelően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A belföldi piacon a már korábban tapasztalt verseny tovább erősödött. Folytatódott a kiskereskedelmi kapacitások nemzetgazdaság szintű túlfejlesztése, a multinacionális cégek továbbterjeszkedése, a piaci szereplők agresszív offenzívája, a hagyományos kereskedelmi ágazatok forgalomcsökkenése és kapacitáshatékonyságának romlása. Erősödtek azon folyamatok, melyek a hang- és képhordozók kereskedelmi forgalmát sújtották. A digitális fotózás elterjedésével megállíthatatlanul csökken a fotókidolgozás piaca, jelentős forgalombővülés nem várható a mobil telefonok értékesítésénél.

A csoport tevékenységének átszervezésével folyamatosan szünteti meg, vagy fejleszti vissza a veszteséges, vagy szűkülő piaca miatt hatékonyan nem működtethető vállalkozásait. Ugyanakkor kiemelt figyelmet és jelentős nagyságú pénzügyi eszközöket fordított az elmúlt évben is ingatlan-portfóliójának jelentős növelésére. Kiskereskedelmi kínálatunkat a legújabb keresletet kielégítő termékekkel szélesítjük, s egyre bővítjük magas minőségi szintet képviselő szolgáltatásainkat. Dolgozunk a Fradi brand további erősítésén. A márkanévhez kapcsolódóan a média üzletág elindítása mellett forgalomba hoztunk a brandhez tartozó alkoholos italokat is, lépéseket tettünk további termékfejlesztésekre.

Különös jelentőséggel bír számunkra, hogy a május 1-i uniós csatlakozásunk révén tágabb lehetőség nyílik társaságaink részére a szolgáltatás és a kereskedelem területén az Uniós országok piacain történő megjelenésre. Közel állunk az egyik kiemelt üzletágunk multinacionalizásának megvalósításához, melynek eredményeként a hazai piacon domináns szereplőként jelenlevő leányvállalatunk külföldön is hálózatszinten tudja szolgáltatásait és termékeit értékesíteni.

Ugyancsak dolgozunk a magas szinten feldolgozott ólomkristály termékek kereskedelmének külföldi terjeszkedésén, valamint a hazai szinten még nem elégséges számban jelenlevő internetes felhasználók által egyre magasabb forgalomnövekedést elérő Internetes üzletágunk profilbővítésén.

A kedvezőtlen piaci körülmények mérséklésére, az egyes üzletágak tudatos visszafejlesztése és megszüntetetése érdekében tett intézkedések együttes hatására a Társaság nettó árbevétele 8,5%-kal csökkent, 56.631 millió Ft-ról 51.806 millió Ft-ra, de kisebbségi részesedéssekkel csökkentett mérleg szerinti eredménye a pénzügyi beszámolóban részletezett szerint 637 millió Ft-ról 1.547 millió Ft-ra 143,9%-kal emelkedett.

Az Igazgatóság a makrogazdaság által nyújtott lehetőségek keretein belül a társaság tárgyévi tevékenységét elfogadhatónak tartja. Az Önök vállalatában kialakított főbb üzletpolitikai irányvonalat, s a végrehajtott átszervezéseket a piachoz való alkalmazkodás, a hatékonyabb gazdálkodás eléréséhez szükséges, s előremutató lépéseknek tekinti. Ezen folyamatok eredményeként az Önök vállalata jelentős, jól hasznosítható ingatlanvagyon-növekedést ért el, s piaci jelenlétét a stratégiailag kiemelt területeken erősítette. A csoport menedzsmentje elkötelezett, és felkészült az új kihívások megoldására, a felmerülő piaci nehézségek kezelésére, arra, hogy az Európai Uniós csatlakozás nyújtotta feladatokat megoldva és lehetőségekkel élve nyereségnövekedést, és részvényeseink számára kielégítő vagyonnövekedést érjünk el."

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?