19 °C Budapest

"Az Önök társasága azonban minden tőle telhetőt megtett"

Pénzcentrum
2004. április 28. 11:19

Az alábbiakban Várszegi Gábornak, a Fotex Rt. elnökének a társaság részvényeseihez szóló, 2004. március 22-i, budapesti keltezésű levelét tesszük közzé változatlan formában. Mint ismeretes, Várszegi Gábor közvetett vagy közvetlen módon ellenőrzése alatt tartja a Blackburn International Inc. panamai társaság, valamint a brit Virgin szigeteken bejegyzett Zürich Investments Inc. szavazati jogot biztosító részvényeinek egy részét. A Blackburn meghatározó tulajdoni részesedéssel bír a Fotex Ingatlankezelő Kft-ben és a Plaza Park Kft-ben.


"Tisztelt Részvényesünk!

Az Önök Társaságának fejlődését, a csoport eredményességét 2003-ban az előző évekhez viszonyítottan jelentősebben befolyásolta a reálgazdasági környezet.

Tovább folytatódtak a korábban megindult kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok. Bár a gazdaság növekedése túljutott a mélyponton, éves szinten erősödött az ipari termelés és a vállalati beruházások dinamikája, a magyar gazdaság azonban komoly egyensúlyi problémákat halmozott fel. 2003-ban alig módosult az előző két évi fiskális expanzió, ami összekapcsolódva a szerkezeti problémákkal jelentős államháztartási hiányhoz vezetett.

Tovább folytatódott a gazdasági növekedésnél 2-2,5-szer magasabb jövedelemkiáramlás, miközben főbb exportpiacaink és versenytársaink a költség és árversenyképesség javításával próbáltak alkalmazkodni a nemzetközi dekonjunktúrához. Ez az ellentétes irányú mozgás mind az exportra, mind a hazai kereskedelem részére gyártók versenyképességére nemcsak a beszámolási időszakban, hanem tartósan negatívan fog hatni.

A jelentős jövedelemkiáramlás, a lakossági hitelek - elsősorban a lakásfinanszírozási rendszer jellege - növekedésével egyidejűleg drasztikusan csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága. A lakosság és az államháztartás hitelfelvevői pozíciója miatt szükségessé váló bevont külső források erőteljesen növelték a folyó fizetési mérleg hiányát. A hiány jelentős mértékű rövidlejáratú, kamatkülönbözetek által fenntartott devizabeáramlás finanszírozásával, a jegybanki devizatartalékok csökkenése mellett a hazai gazdaság pénzügyi sérülékenysége a korábbi évekkel összevetve nőtt.

A jegybank az év elején még a forint erősödése melletti spekulációs nyomást volt kénytelen kezelni, az év közepétől viszont a forint túlzott gyengülése okozott problémát. A jegybank a nyár folyamán és november végén 300 - 300 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet a forint iránti kereslet fenntartásához, 6%-ról 12,5%-ra emelve elégítette ki a külföldi befektetők hozaméhségét. A kiugróan magas kamatszint azonban tartósan nem kompenzálja a gazdaságpolitikai hibák és inkonzisztenciák negatív hatásait a piaci szereplők várakozásaival szemben.

Jóllehet a magyar piacot nehéz körülmények jellemezték, az Önök Társasága azonban minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az előírt szabályozási kereteken belül, nyereségtermelő képességét megtartsa, s továbbra is minőségszemléletű, biztos háttérrel rendelkező, kellő fejlődési potenciált magában foglaló befektetésnek minősüljön.

2003. évben folytatódott a csoport átalakítása, átszervezése, a folyamatosan változó piaci kihívásoknak, s a stratégiai céloknak megfelelően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A belföldi piacon a már korábban tapasztalt verseny tovább erősödött. Folytatódott a kiskereskedelmi kapacitások nemzetgazdaság szintű túlfejlesztése, a multinacionális cégek továbbterjeszkedése, a piaci szereplők agresszív offenzívája, a hagyományos kereskedelmi ágazatok forgalomcsökkenése és kapacitáshatékonyságának romlása. Erősödtek azon folyamatok, melyek a hang- és képhordozók kereskedelmi forgalmát sújtották. A digitális fotózás elterjedésével megállíthatatlanul csökken a fotókidolgozás piaca, jelentős forgalombővülés nem várható a mobil telefonok értékesítésénél.

A csoport tevékenységének átszervezésével folyamatosan szünteti meg, vagy fejleszti vissza a veszteséges, vagy szűkülő piaca miatt hatékonyan nem működtethető vállalkozásait. Ugyanakkor kiemelt figyelmet és jelentős nagyságú pénzügyi eszközöket fordított az elmúlt évben is ingatlan-portfóliójának jelentős növelésére. Kiskereskedelmi kínálatunkat a legújabb keresletet kielégítő termékekkel szélesítjük, s egyre bővítjük magas minőségi szintet képviselő szolgáltatásainkat. Dolgozunk a Fradi brand további erősítésén. A márkanévhez kapcsolódóan a média üzletág elindítása mellett forgalomba hoztunk a brandhez tartozó alkoholos italokat is, lépéseket tettünk további termékfejlesztésekre.

Különös jelentőséggel bír számunkra, hogy a május 1-i uniós csatlakozásunk révén tágabb lehetőség nyílik társaságaink részére a szolgáltatás és a kereskedelem területén az Uniós országok piacain történő megjelenésre. Közel állunk az egyik kiemelt üzletágunk multinacionalizásának megvalósításához, melynek eredményeként a hazai piacon domináns szereplőként jelenlevő leányvállalatunk külföldön is hálózatszinten tudja szolgáltatásait és termékeit értékesíteni.

Ugyancsak dolgozunk a magas szinten feldolgozott ólomkristály termékek kereskedelmének külföldi terjeszkedésén, valamint a hazai szinten még nem elégséges számban jelenlevő internetes felhasználók által egyre magasabb forgalomnövekedést elérő Internetes üzletágunk profilbővítésén.

A kedvezőtlen piaci körülmények mérséklésére, az egyes üzletágak tudatos visszafejlesztése és megszüntetetése érdekében tett intézkedések együttes hatására a Társaság nettó árbevétele 8,5%-kal csökkent, 56.631 millió Ft-ról 51.806 millió Ft-ra, de kisebbségi részesedéssekkel csökkentett mérleg szerinti eredménye a pénzügyi beszámolóban részletezett szerint 637 millió Ft-ról 1.547 millió Ft-ra 143,9%-kal emelkedett.

Az Igazgatóság a makrogazdaság által nyújtott lehetőségek keretein belül a társaság tárgyévi tevékenységét elfogadhatónak tartja. Az Önök vállalatában kialakított főbb üzletpolitikai irányvonalat, s a végrehajtott átszervezéseket a piachoz való alkalmazkodás, a hatékonyabb gazdálkodás eléréséhez szükséges, s előremutató lépéseknek tekinti. Ezen folyamatok eredményeként az Önök vállalata jelentős, jól hasznosítható ingatlanvagyon-növekedést ért el, s piaci jelenlétét a stratégiailag kiemelt területeken erősítette. A csoport menedzsmentje elkötelezett, és felkészült az új kihívások megoldására, a felmerülő piaci nehézségek kezelésére, arra, hogy az Európai Uniós csatlakozás nyújtotta feladatokat megoldva és lehetőségekkel élve nyereségnövekedést, és részvényeseink számára kielégítő vagyonnövekedést érjünk el."

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?