31 °C Budapest

"Az Önök társasága azonban minden tőle telhetőt megtett"

Pénzcentrum
2004. április 28. 11:19

Az alábbiakban Várszegi Gábornak, a Fotex Rt. elnökének a társaság részvényeseihez szóló, 2004. március 22-i, budapesti keltezésű levelét tesszük közzé változatlan formában. Mint ismeretes, Várszegi Gábor közvetett vagy közvetlen módon ellenőrzése alatt tartja a Blackburn International Inc. panamai társaság, valamint a brit Virgin szigeteken bejegyzett Zürich Investments Inc. szavazati jogot biztosító részvényeinek egy részét. A Blackburn meghatározó tulajdoni részesedéssel bír a Fotex Ingatlankezelő Kft-ben és a Plaza Park Kft-ben.


"Tisztelt Részvényesünk!

Az Önök Társaságának fejlődését, a csoport eredményességét 2003-ban az előző évekhez viszonyítottan jelentősebben befolyásolta a reálgazdasági környezet.

Tovább folytatódtak a korábban megindult kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok. Bár a gazdaság növekedése túljutott a mélyponton, éves szinten erősödött az ipari termelés és a vállalati beruházások dinamikája, a magyar gazdaság azonban komoly egyensúlyi problémákat halmozott fel. 2003-ban alig módosult az előző két évi fiskális expanzió, ami összekapcsolódva a szerkezeti problémákkal jelentős államháztartási hiányhoz vezetett.

Tovább folytatódott a gazdasági növekedésnél 2-2,5-szer magasabb jövedelemkiáramlás, miközben főbb exportpiacaink és versenytársaink a költség és árversenyképesség javításával próbáltak alkalmazkodni a nemzetközi dekonjunktúrához. Ez az ellentétes irányú mozgás mind az exportra, mind a hazai kereskedelem részére gyártók versenyképességére nemcsak a beszámolási időszakban, hanem tartósan negatívan fog hatni.

A jelentős jövedelemkiáramlás, a lakossági hitelek - elsősorban a lakásfinanszírozási rendszer jellege - növekedésével egyidejűleg drasztikusan csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága. A lakosság és az államháztartás hitelfelvevői pozíciója miatt szükségessé váló bevont külső források erőteljesen növelték a folyó fizetési mérleg hiányát. A hiány jelentős mértékű rövidlejáratú, kamatkülönbözetek által fenntartott devizabeáramlás finanszírozásával, a jegybanki devizatartalékok csökkenése mellett a hazai gazdaság pénzügyi sérülékenysége a korábbi évekkel összevetve nőtt.

A jegybank az év elején még a forint erősödése melletti spekulációs nyomást volt kénytelen kezelni, az év közepétől viszont a forint túlzott gyengülése okozott problémát. A jegybank a nyár folyamán és november végén 300 - 300 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet a forint iránti kereslet fenntartásához, 6%-ról 12,5%-ra emelve elégítette ki a külföldi befektetők hozaméhségét. A kiugróan magas kamatszint azonban tartósan nem kompenzálja a gazdaságpolitikai hibák és inkonzisztenciák negatív hatásait a piaci szereplők várakozásaival szemben.

Jóllehet a magyar piacot nehéz körülmények jellemezték, az Önök Társasága azonban minden tőle telhetőt megtett azért, hogy az előírt szabályozási kereteken belül, nyereségtermelő képességét megtartsa, s továbbra is minőségszemléletű, biztos háttérrel rendelkező, kellő fejlődési potenciált magában foglaló befektetésnek minősüljön.

2003. évben folytatódott a csoport átalakítása, átszervezése, a folyamatosan változó piaci kihívásoknak, s a stratégiai céloknak megfelelően.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A belföldi piacon a már korábban tapasztalt verseny tovább erősödött. Folytatódott a kiskereskedelmi kapacitások nemzetgazdaság szintű túlfejlesztése, a multinacionális cégek továbbterjeszkedése, a piaci szereplők agresszív offenzívája, a hagyományos kereskedelmi ágazatok forgalomcsökkenése és kapacitáshatékonyságának romlása. Erősödtek azon folyamatok, melyek a hang- és képhordozók kereskedelmi forgalmát sújtották. A digitális fotózás elterjedésével megállíthatatlanul csökken a fotókidolgozás piaca, jelentős forgalombővülés nem várható a mobil telefonok értékesítésénél.

A csoport tevékenységének átszervezésével folyamatosan szünteti meg, vagy fejleszti vissza a veszteséges, vagy szűkülő piaca miatt hatékonyan nem működtethető vállalkozásait. Ugyanakkor kiemelt figyelmet és jelentős nagyságú pénzügyi eszközöket fordított az elmúlt évben is ingatlan-portfóliójának jelentős növelésére. Kiskereskedelmi kínálatunkat a legújabb keresletet kielégítő termékekkel szélesítjük, s egyre bővítjük magas minőségi szintet képviselő szolgáltatásainkat. Dolgozunk a Fradi brand további erősítésén. A márkanévhez kapcsolódóan a média üzletág elindítása mellett forgalomba hoztunk a brandhez tartozó alkoholos italokat is, lépéseket tettünk további termékfejlesztésekre.

Különös jelentőséggel bír számunkra, hogy a május 1-i uniós csatlakozásunk révén tágabb lehetőség nyílik társaságaink részére a szolgáltatás és a kereskedelem területén az Uniós országok piacain történő megjelenésre. Közel állunk az egyik kiemelt üzletágunk multinacionalizásának megvalósításához, melynek eredményeként a hazai piacon domináns szereplőként jelenlevő leányvállalatunk külföldön is hálózatszinten tudja szolgáltatásait és termékeit értékesíteni.

Ugyancsak dolgozunk a magas szinten feldolgozott ólomkristály termékek kereskedelmének külföldi terjeszkedésén, valamint a hazai szinten még nem elégséges számban jelenlevő internetes felhasználók által egyre magasabb forgalomnövekedést elérő Internetes üzletágunk profilbővítésén.

A kedvezőtlen piaci körülmények mérséklésére, az egyes üzletágak tudatos visszafejlesztése és megszüntetetése érdekében tett intézkedések együttes hatására a Társaság nettó árbevétele 8,5%-kal csökkent, 56.631 millió Ft-ról 51.806 millió Ft-ra, de kisebbségi részesedéssekkel csökkentett mérleg szerinti eredménye a pénzügyi beszámolóban részletezett szerint 637 millió Ft-ról 1.547 millió Ft-ra 143,9%-kal emelkedett.

Az Igazgatóság a makrogazdaság által nyújtott lehetőségek keretein belül a társaság tárgyévi tevékenységét elfogadhatónak tartja. Az Önök vállalatában kialakított főbb üzletpolitikai irányvonalat, s a végrehajtott átszervezéseket a piachoz való alkalmazkodás, a hatékonyabb gazdálkodás eléréséhez szükséges, s előremutató lépéseknek tekinti. Ezen folyamatok eredményeként az Önök vállalata jelentős, jól hasznosítható ingatlanvagyon-növekedést ért el, s piaci jelenlétét a stratégiailag kiemelt területeken erősítette. A csoport menedzsmentje elkötelezett, és felkészült az új kihívások megoldására, a felmerülő piaci nehézségek kezelésére, arra, hogy az Európai Uniós csatlakozás nyújtotta feladatokat megoldva és lehetőségekkel élve nyereségnövekedést, és részvényeseink számára kielégítő vagyonnövekedést érjünk el."

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?