2020. április 5. vasárnap Vince

Varga Mihály: a moratóriummal hosszabodik a hitelek futamideje


A törlesztési moratórium futamidőhosszabbítást jelent, mondta el az Index kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki doorstep sajtótájékoztatóján. A moratórium alatt meg nem fizett tőkét és kamatot a bank később felszámolja az ügyfélnek, a mostani tervek szerint ez a futamidő hosszabbításával történik meg.

A moratórium automatikusan életbe lép, külön kérvényezni kell majd, ha valaki továbbra is törlesztene, erre majd a bankok alakítanak ki gyakorlatot. A hitelkártyadósságokra a moratórium egyelőre nem vonatkozik, de át fogják gondolni ennek a lehetőségét is, a minisztérium a Bankszövetséggel folyamatos egyeztetésben van.

Varga az Index kérdésére, hogy gondolkodnak-e azon, hogy az albérlőket is hasonló moratóriummal segítsék, azt mondta, egyelőre megvárnák, hogy hogyan alakul a piac, az Airbnb visszaesésével, sok lakás felszabadulásával ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az árcsökkenés magától végbemegy a lakásbérleti piacon.

Hogy a katások közül miért éppen a taxisokat emelték ki, a miniszter azt válaszolta, azért, mert különösen nehéz helyzetben vannak, a forgalmuk jelentősen visszaesett.

Varga szerint a magyar bankrendszer stabil, szilárd, rendelkezik annyi mozgástérrel, hogy képes ilyenben együttműködni. Próbálnak arra törekedni, hogy minden felmerülő problémára megoldást tudjanak találni.

A Bankszövetség részéről Becsei András elmondta, a szövetség gyors és hatékony eszköznek tartja a kormány csomagját, de az egyes részszabályokat még ki kell alakítani.

Azt kéri a banki ügyfelektől, egyelőre ne keressék az ügyfélszolgálatot, adjanak egy kis időt.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk