2018. szeptember 23. vasárnap Tekla

Új tévéről néznéd a vb-döntőt? Ezeket a készülékeket messziről kerüld el


Lassan két hete tart a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, hamarosan véget ér a csoportkör, és kiderül, hogy mely csapatok jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba. Sokan csak ekkor, a bajnokság legjobb meccsei előtt kezdik el követni a rendezvényt, ugyanakkor annak teljes ideje alatt jelentős figyelem hárul a sporteseményre. Utóbbit az is jól jelzi, hogy a kereskedők és a hitelintézetek adatai szerint a bajnokság egész ideje alatt érzékelhető a tévékészülékek és az ezekhez kapcsolódó áruhitelek iránti kereslet növekedése.

Közel két hete vette kezdetét az Oroszország által rendezetett labdarúgó-világbajnokság. A sporteseményre sok-sok millió ember kíváncsi világszerte, köztük Magyarországon is. A Nielsen Médiakutató mérései szerint a 2014-es világbajnokság döntőjét például 3 millió 350 ezer magyar kísérte figyelemmel annak idején. A sportesemény iránti érdeklődés nagyságát jól érzékelteti, hogy annak ideje alatt mind a kereskedők, mint a hitelintézetek jelentős növekedést érzékelnek a tévéeladások terén.

Bár logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a vb-t otthonról, saját tévéről nyomon követők a készülékek esetleges cseréjét-beszerzését még a bajnokságot megelőzően megejtik, a valóságban azonban egészen a rendezvény végéig érzékelhető a tévékészülékek iránti kereslet növekedése.

2018 22., 23. és 24. heteiben nagyjából két-, két és félszer nagyobb forgalmat bonyolít televíziók eladása terén az Extreme Digital, mint egy olyan év azonos időszakában, amikor nem rendeznek futball eb-t vagy vb-t. Nagyjából öt héttel az vb/eb előtt szoktak növekedni az eladások, és nem ér véget a bajnokságok kezdetével, hanem kitart azok végéig"

- mondta el korábban az Extreme Digital a Pénzcentrumnak.

Tulajdonképpen ezzel megegyező, szintén két és félszeres növekedést észlelt a Magyar Cetelem Bank a tévékészülékek vásárlása terén a 2014-es vb idején. Négy évvel ezelőtt a hitelintézet ügyfelei 140 százalékkal vásároltak több televíziót, mint a megelőző hónapokban, ezt követően pedig egyedül a karácsonyi időszakban vásároltak több készüléket, mint a bajnokság ideje alatt - derül ki hitelintézet friss közleményéből.

Az ekkora mértékű növekedés már csak azért is meglepő lehet, mert egyébként egyre többen vannak azok, akik inkább az interneten keresztül, okoseszközeiken fogyasztják a médiatartalmakat.

(...) miközben a 35 év alattiak főként okostelefont és laptopot vásárolnak áruhitelre, addig a 35 felettieknél a vezető hitelcél továbbra is a tévé, csak a harmadik az okostelefon"

- mondta el Szabó Péter, a Cetelem elnök-vezérigazgatója.

Úgy tűnik azonban, hogy a nagyobb sportesemények idején még visszaveszik a vezető szerepet a televíziók: a legjobb meccseket továbbra is nagyképernyőn szeretik nézni a magyarok.

Mostanra az árak is elérhetőek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint enyhén csökkent a televízióval rendelkező háztartások aránya 2017-re (a 2016-os 97 százalékról 95 százalékra). Ezzel szemben nőtt a lapostévékkel rendelkezők aránya: az ilyen háztartások aránya 51-ről 56 százalékra emelkedett a tavalyi évre. Ez nyilván annak is köszönhető, hogy mostanra ezen készülékek ára is elérhetővé vált: bruttó 140-180 ezer forintért már márkás, akár 55 colos tévét is vásárolhatunk otthonra. Persze továbbra is találhatunk olyan készülékeket, melyek árai ennek többszöröse.

Természetesen annak sem kell várnia az új tévé megvásárlásával aki nem tudja, vagy nem akarja a készülék teljes árát zsebből kifizetni, hiszen a különböző áruházak rendszeresen kínálnak kedvező, akár egyenesen 0 százalékos THM-mel igénybe vehető áruhiteleket. Ha azonban éppen nem találkozunk ilyen ajánlattal, vagy az általunk kinézett remékre nem kínálnak ilyen lehetőséget, akkor még mindig ott van lehetőségnek egy személyi kölcsön felvétele.

Fontos azonban tudni, hogy nagy különbségek lehetnek az egyes bankok ajánlatai között, melyeket érdemes alaposan összehasonlítani. Ebben lehet segítségedre a Pénzcentrum kalkulátora, mellyel el is végeztünk egy példaszámítást. A kalkuláció során 250 ezer forintos hitelösszeget vettünk alapul 3 éves futamidővel, valamint 250 ezer forint alatti nettó jövedelmet jelöltünk meg. A kalkulátor alapján kedvezőnek tűnik a Budapest Bank ajánlata, amely havi 9 688 forintos törlesztőrészlettel kínál személyi hitelt (THM 24,90%). Szintén kedvező a Cofidis (8 173 forintos törlesztő, 24,05 százalékos THM, valamint az OTP Bank (9 290 forintos törlesztő, 21,93 százalékos THM) ajánlata is.

A kíváncsiság kedvéért elvégeztünk még egy kalkulációt 400 ezer forintos hitelösszegre 3 éves futamidővel. Ennek eredményei a következők:

  • CIB Bank: 13 123 forintos havi törlesztőrészlet, 11,73 százalékos THM,
  • Erste Bank: 13 864 forintos havi törlesztőrészlet, 18,07 százalékos THM,
  • Budapest Bank: 15 500 forintos havi törlesztőrészlet, 24,90 százalékos THM,
  • Cetelem: 13 458 forintos havi törlesztőrészlet, 13,69 százalékos THM.

Pár dologra még figyelni kell

A nekünk tetsző készülék, valamint a számunkra megfelelő finanszírozási lehetőség megtalálásán kívül még van pár dolog, melyre figyelnünk kell. Ilyen dolog például a készülék felbontása, hiszen hiába vásároljuk meg ebből a lehető legjobb minőséget, nagy valószínűséggel ezt nem fogjuk tudni kihasználni, hiszen a szolgáltatók gyengébb minőségű felbontásban közvetítenek.

De szintén nem a legjobb döntés smart tévét venni, ezek üzemideje ugyanis lényegesen rövidebb, mint az e funkció nélkül árult készülékeké.

Statisztikai alapon tudom mondani, hogy a smart funkciók nem számítanak jó befektetésnek egy tévé esetében. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a tévék gyakorlatilag Linux alapú számítógépek, amiknek processzoruk, memóriájuk van. Az első probléma az, hogy a gyártó sok esetben csak két évig frissíti ezeken a készülékeken a szoftvereket, amik ezután ennek hiányában meghalnak

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Vámosi Zoltán, az Óbudai Egyetem Intézeti mérnöke.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Iparági figyelmeztetés: rengeteg magyar család maradhat fűtés nélkül
Csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk