2017. december 16. szombat Etelka, Aletta

Szomorú történet: romba dőlt a magyar család élete, egy kiló húsra sem telik

Svájci frankos hitel miatt veszítették el lakásukat, azóta albérletben él Csízik Krisztina élettársával és négy gyerekükkel. Hivatalos jövedelmük túl sok ahhoz, hogy támogatást kaphassanak, viszont így a hó végére a törlesztőrészletek kifizetése után alig marad valami.

Sándorfalván él négy gyerekével Csízik Krisztina és Fekete László. A család albérletben él, messze Szegedtől, ahová László minden nap bebiciklizik. Kukásként dolgozik, de nagyon korán megy munkába.

Az utazás költségét állja a cég, de a délelőttös műszakból az első busszal is késnék 20 percet, a délutános végén pedig előfordul, hogy egy órát kellene várnom a megállóban. Így inkább tekerek. Ha nem fúj a szél, 40 perc alatt beérek

 - mondta a férfi a Délmagyarnak. Hónap végén csupán néhány tízeter forintuk marad, hiába dolgozik rendesen a férfi. Régebben ugyanis svájci frankos hitelt vettek fel a panellakásuk megvásárlására, de négy évvel ezelőtt elárverezték otthonukat.

A mai napig nem kaptunk információt arról, mennyi a tartozásunk, és meddig kell még fizetnünk

 - mondta a családfő, akinek fizetéséből máig levonnak havonta 70 ezer forintot. Szociális támogatást nem is remélhetnek, a férfi ugyanis 180 ezer forintot keres, de a törlesztőrészlet levonása, az albérlet díj kifizetése és a rezsi befizetése után nem sok pénzük marad. Felesége 89 ezer forintos járandóságából pedig egy másik hitelt is törlesztenek.

Van, hogy ételt is hitelre veszek a boltban. Tűzifánk sincs, pedig a kandalló nagy segítség lehetne, hogy kiváltsuk a gázfűtés egy részét

 - mondta Csízik Krisztina.

Hitelt hitelre halmozunk

Jelentősen megugrott a személyi kölcsönök piaca a tavalyi évhez képest - írta mai számában a Világgazdaság. Az év első tíz hónapjában 33 százalékkal több személyi hitelt helyeztek ki, mint egy évvel korábban. A Magyar Nemzeti Bank adataiból az is világosan látszik, hogy a lakáshitelek száma is nőtt az utóbbi egy évben.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy valaki beleragad egy drága kölcsönbe, aminek a mai napig is kínkeservesen nyögjük a törlesztőit. Számukra jó választás lehet kiváltani egy újabb, kedvezőbb kamatozású kölcsönnel.

Mit jelent a hitelkiváltás?

Adósságrendezés vagy más néven hitelkiváltás során a meglévő kölcsönünket (vagy akár mtöbbet is) egy másik, olcsóbb hitellel váltjuk ki, ezzel csökkentve a havi terheinken. Milyen hiteleket érdemes kiváltani? Gyakorlatilag bármilyen korábban felvett hitelt lecserélhetünk egy olcsóbbra, de jellemzően

  • személyi kölcsönt
  • jelzáloghitelt
  • hitelkártya-tartozást

váltanak ki az ügyfelek, hiszen a személyi kölcsönök és a lakáshitelek kamatai néhány éve még messze sokkal magasabbak voltak a jelenlegi szinteknél, a hitelkártyák kamatai pedig ugyanolyan magasan vannak most, mint évekkel korábban. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy ha például a meglévő hitelünkből még 2 millió forint maradt hátra, milyen személyi kölcsönt érdemes felvenni hitelkiváltás céljából.

Ha 72 hónapos futamidővel számolunk, akkor a THM szempontjából a legjobb választás a Sberbank konstrukciója, amelynél a havi törlesztőrészlet a 2. hónaptól 37 423 forint, a THM pedig 10,89 százalék. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a havi törlesztő pedig 38 214 forint. A Cetelem adósságrendezésre kínált kölcsönét választva 40 138 forintos törlesztőrsézlettel és 14,22 százalékos THM-mel számolhatunk, de szóba jöhet a Budapest Bank hitele is, amelynél a havi törlesztőrészlet 42 464 forint, a THM pedig 16,20 százalék, míg a Cofidis esetén 44 025 forintos
törlesztőrészletre és 17,90 százalékos THM-re kell számítani.

Nem járunk így rosszabbul?

Gyakori érvként szokott felmerülni a hitelkiváltással szemben, hogy az újabb kölcsön felvétele nem elég tudatos magatartás, hiszen további eladósodáshoz vezet. Nos, ez abban az esetben igaz, ha az adósságrendező kölcsönt nem a céljának megfelelően, azaz adósságkiváltásra használjuk, hanem elkezdjük elkölteni másra, a régi hitelünket pedig csak részben vagy egyáltalán nem törlesztjük. Ebben az esetben csak megdupláztuk a terhünket, hiszen egy helyett már két kölcsön törlesztőrészletét fizethetjük, tehát csak még jobban eladósodtunk. Akkor is ráfázhatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek és drágább hitelt veszünk fel adósságrendezésre, mint az eredeti kölcsönünk. Éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen kölcsönt veszünk fel hitelkiváltásra; ha jól választunk, tízezreket spórolhatunk havonta.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nem kell úgy megijedni, ha hazai repülőre ülsz

A lenti csárton az látszik, hogy Magyarország nagyjából az EU-s átlagot hozza, ha azt vizsgáljuk, hogy az összes, az országban üzemeltetett repülő közül, mekkora a 20 évnél idősebb gépek aránya?...
 

Karácsonyi lapra egy forintot se költs: ezek a tuti módszerek

Horrorárakon lehet kapni a kreatívabb, szebb karácsonyi lapokat a papír-írószer boltokban, úgyhogy itt az ideje otthon készíteni őket, fillérekből. Ehhez mutatok egy videót.  
NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk