2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Őrület, mi történt a lakáshitelekkel: a kamatok a padlón, megrohanták a bankokat


Nagyon rég láttunk olyat, amit a lakáshitelek 2019 decemberében produkáltak. Az átlagos kamat majdnem 4 százalék alá csökkent, a decemberi kihelyezés pedig 78 milliárd forint volt - több mint 20 milliárddal több, mint az előző hónapban. A kereslet egész évben dinamikus volt, ezt látva nem csoda, hogy a kintlévő állomány is rendkívüli mértékben nőtt az egész év alatt.

A december a legtöbb esetben visszaesést jelent a lakáshiteleknél, nem jellemző ugyanis, hogy ebben a hónapban vennék fel a magyarok a legtöbb lakáscélú kölcsönt. Nem így volt ez azonban 2019 decemberében, amikoris valósággal megrohanták a magyar ügyfelek a bankokat. Az MNB legfrissebb adatsora szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 78 milliárd forintnyi lakáshitelt igényeltek és kaptak meg. Ez több mint 20 milliárddal több, mint az előző éves adat, de még éves szinten is átlagon felül van.

A csúcs május volt, akkor 87 milliárd forintnyi összegben kaptak lakáshitelt a magyar ügyfelek, de áprilisban, júniusban és októberben is 80 milliárd forint felett volt a kihelyezések összege. A tény, hogy a jellemzően alacsony aktivitást mutató decemberben ekkora volt a kihelyezés mértéke, arra enged következtetni, hogy az idei év első hónapjai szintén jelentős keresletet mutathatnak majd.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes kitérni arra, hogy hogyan alakult a hitelkereslet a kamatperiódus szerint. Úgy látszik, hogy az ősszel jelentkező tendencia, az 5 éves kamatperiódusú hitelek térnyerése megállt. A legnépszerűbbek továbbra is a 10 éves kamatperiódusú hitelek, és relatív súlyuk némileg nőtt is.

Ha vetünk egy pillantást a kamatokra, akkor kijelenthetjük, hogy nincs miért csodálkoznunk a nagy keresletet látva. 2019 decemberében az átlagos kamatszint 4,03 százalék volt az MNB adatai szerint. Történelmi összehasonlításban eddig ennél csak egyszer volt alacsonyabb a kamat, éves szinten pedig abszolút mélypontról beszélhetünk. A kérdés csak az, hogy van ennél lejjebb.

Kamatperiódus szerinti bontásban azt látjuk, hogy szinte az összes fixálási periódusban szisztematikusan csökkentek a kamatok az év utolsó pár hónapjában, kivéve a változó kamatozású hiteleket, azok kamata egész évben 3 százalék körül mozgott. 

Ebből az látszik tehát, hogy érdemesebb inkább hosszabb kamatperiódusú hitelt választani, hiszen nem sok különbség van jelenleg a kamatszintek között. Végezetül nézzük meg, hogy áll a lakáshitelek állománya. Az egyre növekvő kihelyezést látva nem csoda, hogy a lakáshitelek állománya is dinamikusan nő.

2018. decemberében 3344 milliárd volt a kint lévő állomány összege, 2019. decemberére ez 3644 milliárdra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelek állománya egy év alatt 10 százalékkal nőtt.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk