2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Őrület, mi történt a lakáshitelekkel: a kamatok a padlón, megrohanták a bankokat


Nagyon rég láttunk olyat, amit a lakáshitelek 2019 decemberében produkáltak. Az átlagos kamat majdnem 4 százalék alá csökkent, a decemberi kihelyezés pedig 78 milliárd forint volt - több mint 20 milliárddal több, mint az előző hónapban. A kereslet egész évben dinamikus volt, ezt látva nem csoda, hogy a kintlévő állomány is rendkívüli mértékben nőtt az egész év alatt.

A december a legtöbb esetben visszaesést jelent a lakáshiteleknél, nem jellemző ugyanis, hogy ebben a hónapban vennék fel a magyarok a legtöbb lakáscélú kölcsönt. Nem így volt ez azonban 2019 decemberében, amikoris valósággal megrohanták a magyar ügyfelek a bankokat. Az MNB legfrissebb adatsora szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 78 milliárd forintnyi lakáshitelt igényeltek és kaptak meg. Ez több mint 20 milliárddal több, mint az előző éves adat, de még éves szinten is átlagon felül van.

A csúcs május volt, akkor 87 milliárd forintnyi összegben kaptak lakáshitelt a magyar ügyfelek, de áprilisban, júniusban és októberben is 80 milliárd forint felett volt a kihelyezések összege. A tény, hogy a jellemzően alacsony aktivitást mutató decemberben ekkora volt a kihelyezés mértéke, arra enged következtetni, hogy az idei év első hónapjai szintén jelentős keresletet mutathatnak majd.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes kitérni arra, hogy hogyan alakult a hitelkereslet a kamatperiódus szerint. Úgy látszik, hogy az ősszel jelentkező tendencia, az 5 éves kamatperiódusú hitelek térnyerése megállt. A legnépszerűbbek továbbra is a 10 éves kamatperiódusú hitelek, és relatív súlyuk némileg nőtt is.

Ha vetünk egy pillantást a kamatokra, akkor kijelenthetjük, hogy nincs miért csodálkoznunk a nagy keresletet látva. 2019 decemberében az átlagos kamatszint 4,03 százalék volt az MNB adatai szerint. Történelmi összehasonlításban eddig ennél csak egyszer volt alacsonyabb a kamat, éves szinten pedig abszolút mélypontról beszélhetünk. A kérdés csak az, hogy van ennél lejjebb.

Kamatperiódus szerinti bontásban azt látjuk, hogy szinte az összes fixálási periódusban szisztematikusan csökkentek a kamatok az év utolsó pár hónapjában, kivéve a változó kamatozású hiteleket, azok kamata egész évben 3 százalék körül mozgott. 

Ebből az látszik tehát, hogy érdemesebb inkább hosszabb kamatperiódusú hitelt választani, hiszen nem sok különbség van jelenleg a kamatszintek között. Végezetül nézzük meg, hogy áll a lakáshitelek állománya. Az egyre növekvő kihelyezést látva nem csoda, hogy a lakáshitelek állománya is dinamikusan nő.

2018. decemberében 3344 milliárd volt a kint lévő állomány összege, 2019. decemberére ez 3644 milliárdra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelek állománya egy év alatt 10 százalékkal nőtt.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.