Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2011. augusztus 12. 13:02

Ma indul a mentőcsomag Mától igényelhetik a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező adósok a jogszabályban meghatározott árfolyamrögzítést bankjuktól. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint az ügyfelek hosszú távra is megalapozott döntést hozhatnak, ugyanis az árfolyamrögzítés időszakához képest nem emelkedhet 15%-nál nagyobb mértékben 2014-től a törlesztőrészlet. Erről a bankokkal szóban megegyeztek már, és akár már a jövő héten jogszabályban rögzítik - hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Annak javasolja Nátrán az árfolyamrögzítés igénybevételét, akinek jelenleg anyagi nehézséget okoz a törlesztés. A kormány monitoringbizottságot állít fel a rendszer megvalósulásának figyelemmel kísérésére.

A magyarországi hitelezés problémáinak enyhítése érdekében ötpontos csomag jött létre májusban a kormány és a Bankszövetség között - emlékeztetett Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Ez az öt pont a következő:

1. árfolyamgát
2. fokozatos, limitált lakásárverezés
3. a Nemzeti Eszközkezelő felállítása
4. a deviza (euró) alapú jelzáloghitelezés újraindítása korlátozott feltételek mellett
5. lakáshitel-kamattámogatási rendszer bevezetése a kisebb értékű lakásba költözők számára, a téma ősszel kerül a kormány napirendjére.

Az árfolyamrögzítés feltételei között Kovács Zoltán az alábbiakat említette:
1. 90 napon túli késedelemben nem lévő ügyfél veheti csak igénybe
2. Más banki adóskönnyítő programban nem lévő ügyfél veheti csak igénybe
3. 2014. december 31-e után lejáró kölcsönnek kell lennie
4. 30 millió forint fölötti (eredeti szerződés szerinti) forgalmi értékű ingatlanok esetében nem vehetik az ügyfelek igénybe
5. Aki több pénzintézet felé tartozik, egyik esetben sem lépheti túl a 90 napot a késedelem

A frankhitelesek törlesztőrészlet-emelkedésének közel fele származik az árfolyammozgásból, fele a felvétel óta bekövetkezett kamatemelésekből - mondta egy konkrét példán szemléltetve a folyamatot Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Szavai szerint a jelenlegi törlesztőrészlethez képest közel 30%-os mérséklést jelent az árfolyamrögzítés a frankhitelesek számára. Azok a háztartások, amelyek megfelelnek a feltételeknek, a mai naptól kérhetik a konstrukciót. Akiknek jelentősebb (90 napon túli) késedelmük van, az akcióterv egyéb elemei nyújtanak segítséget - mondta Nátrán. Az eszközkezelő azonnali költsége a helyettes államtitkár szerint 2 milliárd forint, ez terheli az idei költségvetést. A jövő évi költségekről az év végi költségvetési vita dönt majd.

A frank esetében 180 forintos, az euró esetében 250-es, a jennél pedig 2 forintos árfolyamrögzítést tesz lehetővé a rendszer 36 hónapig. A rögzítés lejártát követően a kormány nem engedi majd, hogy 15%-kal növekedjen a törlesztőrészlet emelkedése azoknál, akik ily módon szeretnének biztonságot élvezni - fejtette ki Nátrán. Mint mondta, mindez része a Bankszövetséggel kapcsolatos megoldásnak, akár már a jövő hét folyamán is rögzítésre kerülhet jogszabályban. A helyettes államtitkár szerint ez alapján tehát már megalapozott döntést hozhatnak az ügyfelek.

Az árfolyamrögzítés egyetlen költsége a közjegyzői díj, mértékét egy rendelet a következő napokban határozza majd meg, mindenesetre töredéke lesz csak a szokásos díjnak - ismertette Nátrán. Megerősítette a 2011. évi LXXV. törvényben már rögzített tényt, miszerint az összes jelzáloghitelesre (szabad felhasználású konstrukciókra is!) is alkalmazható az árfolyamrögzítés. A jelenlegi helyzetben indokoltnak látja a kormány, hogy a belépést követően akár már a szeptemberi törlesztőrészletetet is rögzített árfolyamon kalkulálják a bankok, ez a jelenlegi helyzetben elvárható a bankoktól, és ennek lehetőségeit megteremti a kormány - mondta Nátrán.

Az elemzők ugyanabba a hibába esnek, amelybe a devizahitelek felvételének időszakában, ugyanis statikus szemléletben vizsgálják az árfolyamok alakulását - mondta Nátrán Roland. Szerinte az elméleti és a rögzített törlesztőrészlet különbözetéből halmozódó gyűjtőszámla szerencsés esetben nulla forintos egyenleggel is zárhat három év múlva. A kormány létrehoz egy monitoring bizottságot annak érdekében, hogy a konstrukció megvalósulását figyelemmel kísérjék - közölte Nátrán. A bizottság tagjai a kormányzat, az MNB, a PSZÁF és a civil szervezetek egyes képviselői lesznek majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A belépők számáról nem adott előrejelzést Nátrán Roland, szerinte a rendszer akár 100%-ot is képes kezelni, és a bankok illetve közjegyzők technikai feltételei adottak ehhez.

 

PSZÁF: Ne változzon az ügyfél számára kedvezőtlenül az előtörlesztés devizaárfolyama

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) törvénymódosítást kezdeményez a jogalkotónál és - egy konkrét fogyasztói beadvány kapcsán - fogyasztóvédelmi eljárást indít a deviza alapú hitelek előtörlesztése kapcsán az ügyfélre háruló árfolyamkockázat témájában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem