2020. augusztus 12. szerda Klára

Keserű csavar: nem minden magyarnak jár a babaváró hitel?


Ha egy házaspár egyik tagja az unión kívülről érkezik, és kapott letelepedési engedélyt, ezzel együtt magyar személyit, akkor minden gond nélkül megfelel a kritériumoknak. A szlovák állampolgárokkal azonban más a helyzet.

Egy olvasó azzal kereste meg az Indexet, hogy hiába van meg a 3 éves tb jogviszonya neki és párjának, nem jogosultak a babaváró hitelre. Az olvasónk és házastársa, aki magyar ajkú szlovák állampolgár, az év elején tudta meg, hogy gyerekük lesz, elhatározták, hogy felveszik a babaváró" hitelt. Mindkettőjüknek az OTP-nél van számlája, így logikusnak tűnt, hogy ehhez a bankhoz fordulnak, és kezdetben úgy tűnt, hogy minden rendben van.

Tudtad? A babaváró hitelt ingatlanvásárlásra is felhasználhatod! Nézz szét az ajánlatok között!

Az ügyintézés során azonban rendszerhibába futottak az adatok felvételénél: nem tudták felvinni a feleség adatait, mivel nincs magyar személyije. Kiderült ugyanis, hogy rendelkezni kell magyar személyazonosító okmánnyal, ha az ember az OTP-nél szeretne felvenni hitelt.

Siettek tehát, hogy megszerezzék a magyar személyit a hölgynek, ám mivel az uniós személyigazolványok kölcsönösen érvényesek a tagországokban (plusz Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc), így akik ezekből az országokból jönnek, nem kapnak külön magyar személyit, ahogyan erről az okmányiroda is tájékoztatta a hiteligénylőket.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.