16 °C Budapest

Csökönyös magyarok milliói mondanak nemet a fejlődésre: sokba kerül ez nekik

2019. május 28. 11:02

Hatalmas a növekedés a magyar ügyfelek nyitottságában a digitális pénzügyi megoldások felé. Ma már 10-ből 7 magyar hallott az online hitelfelvételről, ami nagyon kedvezőnek tűnik az egy évvel ezelőtti 46 százalékos arányhoz képest. Hiába azonban a szép növekedés, ha a bankok Pénzcentrumnak adott korábbi válaszaiból kiderül, hogy a magyar fogyasztók szokásai annyira konzervatívak, hogy sok esetben ezek szabnak gátat az egyébként már rendelkezésre álló digitális pénzügyi technológiát térnyerésének.

Az online ügyintézés legfőbb előnyei a magyarok szerint az, hogy otthonról is intézhető (ezt a válaszadók 73 százaléka jelölte meg fő prioritásként), időt spórolnak vele (49 százalék), gyorsabb ügyintézés (30 százalék), környezetkímélőség a kevesebb papírhasználat miatt (27 százalék). A digitalizáció előnyeivel az idősebb és a fiatalabb korosztály egyaránt egyetért, de érthetően a fiatalabb generáció életében játszik fontosabb szerepet a digitalizáció - derül ki a Cofidis Hitelmonitorból.

A pénzügyek területén is folyamatos a digitális megoldások térnyerése, és bár bőven van még tér a fejlődésre, mindenképpen előremutató tény, hogy a lakosság 14 százaléka már a legtöbb fintech megoldásról (mobiltelefonos érintéses fizetés, online hitelfelvétel, elektronikus aláírás) hallott. A bank tavalyi kutatásához viszonyítva az is kiderül, hogy manapság már 72 százalék hallott az online hitelfelvételről, tavaly ez mindössze 46 százalék volt - hozzá kell tenni, a 72 százalék még mindig relatíve alacsony, mert ez nem azt a számot mutatja, hogy mennyien igényelnek online hitelt, hanem hogy mennyien hallottak róla egyáltalán. Mindenesetre a növekedés bizalomgerjesztő.

Online hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Gyakran halljuk bankvezetőktől, hogy a személyi hitelezés hamarosan teljesen online lesz - Horváth Attila, a tanulmány egyik szerzője azonban megállapítja, hogy a bankok már 2010 előtt a hitelezés teljesen digitálissá válását vetítették előre - akkor ez azonban elbukott a lakosság "ellenállásán", pontosabban az alacsony keresleten. Akkor ennek azonban még a technikai feltételei sem voltak adottak - ma már azok. Ráadásul a jogi szabályozás sem utolsó szempont, ma még a teljesen online hitelezés például szabályokba ütközni a jelzáloghitelezés esetén.

Az ügyfelek nagy része már online igényel hitelt

Jelenleg 4 olyan bank van Magyarországon, ahol a személyi hiteligénylés teljes egészében online történhet - azaz be sem kell menni a fiókba ahhoz, hogy pénzhez jusson az ügyfél (ezek a bankok az OTP, K&H, Cofidis és CIB). Az utalási idő ezekben az esetekben jellemzően pár óra, de van olyan bank, aki pár perc alatt vállalja, hogy átutalja a személyi hitel összegét.

Akkori megkeresésünkre a bankok elárulták, hogy mennyi az online igénylések aránya, a Budapest Banknál akkor az összes igénylés 20 százaléka történt online, ezen belül pedig 80 százalékos volt a mobiltelefonról indított ajánlások aránya. A CIB elmondása szerint náluk az összes igénylés negyede történik online felületről. Az online igénylésen belül náluk is többségben vannak a mobilappos igénylések. A K&H is 20-25 százalék körüli arányról vallott akkor, náluk fele-fele arányban igénylik az online hiteleket mobiltelefonról és számítógépről. Az OTP azt is elárulta, hogy náluk a teljesen online - azaz a személyes ügyintézéstől teljesen mentes - hiteligénylés aránya 13 százalék, az emelkedés nálunk 3,5-szörös az egy évvel korábbi időszakhoz képest. 20 százalékos arányról vallott az UniCredit is.

A CIB prognózisa szerint 2021-ben már az összes igénylés 70 százaléka digitális csatornákon történik majd. A K&H elmondása szerint egyes országokban már 70 százalékos az online hiteligénylések aránya - szerintünk a jövőben nálunk sem lesz ez másképp. Az Erste akkor azt írta, hogy nagy növekedésre számít az online hitelezés területén - ez gyakorlatilag megegyezett az összes ban válaszával. Az is kiderült a banki válaszokból, hogy a növekedés minden pénzintézetnél rendkívül dinamikus volt az elmúlt időszakban.

Hódít a mobilfizetés

Folyamatosan nyer teret az egyik legújabb fintech-vívmány, a mobilos fizetés is. Az NFC képes mobiltelefonok (a mai készülékek nagy része már ilyen) gyakorlatilag bankkártya funkciót képesek betölteni, ha integráljuk a kártyát a mobilapplikációba. Jelenleg nem minden banknál van erre lehetőség: a Budapest Bank, Gránit Bank, K&H, MKB és OTP ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, legutóbbiként pedig épp az Erste vezette be a mobilapplikációs fizetést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapest Bank Pénzcentrumnak adott válaszában azt írta, hogy a mobiltelefonos fizetések aránya egy év alatt megháromszorozódott. A Gránit Bank bevallása szerint a bevezetés óta (2016 szeptembere) a tranzakciók száma elérte a félmilliót, a K&H-nál a 2017-es bevezetés óta már több mint egymillió a tranzakciók száma. Ráadásul náluk az ügyfelek harmada már havi gyakorisággal vásárol mobiltelefonnal. Az MKB-nál 50 százalékos a növekedés a bevezetés (2017 áprilisa) óta, bár az informatikai alaprendszerük frissítése miatt az egyelőre nem elérhető. Egészen magas a vásárlások száma az OTP-nél, ott a 2017-es indulás óta 5 millió darab tranzakció ment végbe, a digitalizált kártyák száma meghaladta a 110 ezer darabot.

Nem vagy elégedett a bankszámláddal? Találj jobbat kalkulátorunkban!

Küszöbön az azonnali átutalás

Bár jelenleg úgy tűnik, az azonnali átutalási rendszer kifejlesztésével egyes pénzintézeteknek gondja akadt, a tervek szerint egy cirka egy hónap múlva érkezik a legfeljebb 5 másodperc alatt végbemenő, 0-24 órás átutalás. Ez nem csak időt spórol az ügyfeleknek, de könnyebbé is teszi az átutalásokat, hiszen nem kell a hosszú bankszámlaszámot megtanulni hozzá - elég lesz az e-mail cím vagy a telefonszám ismerete, és annak hozzárendelésével tudunk majd utalást indítani. Az azonnali átutalásról itt írtunk bővebben.

Összességében elmondható, hogy nem csak a Cofidis kutatása bizonyítja azt, hogy az ügyfelek egyre érdeklődőbbek a digitális banki megoldások iránt, de ezt támasztják alá a banki válaszok is. Minden fintech vívmányra arányaiban nagyot nőtt a kereslet az egy-két évben, de bőven van még tér a fejlődésre. Az online hiteligénylés 20-25 százalékos banki aránya rettentően kevés, a mobiltelefonos fizetésnél pedig hiába áll készen a technológia a bankkártya teljes kiváltására, a magyarok nagy része számára ez még egyáltalán nem ismert - emiatt gyakorlatilag az berögzültfogyasztói szokások betonozzák be az elavult technológiákat.

Pedig a digitális technológiák használata nem csak értékes időt takarítana meg a lakosságnak, de a bankok költségeinekk csökkenése áttételesen akár a lakossági bankolási díjakban is visszaköszönhetne - azaz olcsóbb számlavezetése díjakról, alacsonyabb kamatról mondunk le azzal, hogy ragaszkodunk a lassú, időigényes és macerás ügyintézési folyamatokhoz és az elavult fizetési módszerekhez, mint például a készpénz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem