2021. január 27. szerda Angelika

Akár milliókat is kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel


Meg is szabadulhatunk a devizatartozásunk egy részétől az új árfolyamrögzítéssel. A piacinál jóval kedvezőbb forinthitelre cserélhetjük devizatartosásunkat, ehhez csak minden hónapban félre kell tennünk az árfolyamrögzítés alatt megspórolt összeget. Ha legalább 4 évig tesszük ezt és azt lakáskasszába befizetjük, akkor 294 ezer forint állami támogatáshoz juthatunk és közel 2 millió forint - igen kedvezményes - forintkölcsönhöz is. Ennek a hitelnek a költségei még alacsonyabbakis lehetnek, mint a devizahitelé, ráadásul kamat és devizakockázata sincs.


Mit kell tenni, ha kedvezményes forinthitelt és állami támogatást akarsz?

1. lépés: Árfolyamrögzítés igénylése (előreláthatólag áprilisban indulhat a program)
2. lépés: Bármelyik lakáskasszánál nyitnod kell egy számlát, ahova befizeted a havonta megspórolt összeget.
3. lépés: Kivárod a lakáskassza szerződés végét és a megfelelő pillanatban (erről lejjebb) betörleszted a megtakarításodat és az ahhoz kapcsolt kedvezményes hitel összegét a devizakölcsönödbe.
4. lépés: A lakáskasszától származó és eredeti devizahiteledet is fizeted a futamidő lejártáig.

A Fundamenta lakáskassza jogi állásfoglalása szerint erre lehetőség is van: az árfolyamrögzítés új konstrukciója - csakúgy, mint a korábbi - nem változtatja meg az eredetileg megkötött kölcsönszerződés jogcímét, így ha az az Ltp.tv. 8. §-a alapján lakáscélú kölcsönnek minősült és ezért kiváltható lett volna lakás-takarékpénztári finanszírozásból, akkor erre azt követően is van lehetőség, hogy a törlesztés tekintetében az ügyfél élt ezzel a fizetéskönnyítő eszközzel.

Jelenleg az OTP Lakástakaréknál a teljes, míg az Ersténél a számlanyitási díj felét engedik el. A Fundamenta Lakáskassza egy bögrét ad, méghozzá minden számlanyitójának.

A lakáskasszákat összehasonlító elemzésünk (érdemes összehasonlítani a hitelajánlatokat részletesebben, hiszen lehet érdemes nagyobb számlanyitási díjat kifizetni a kedvezőbb hitelfeltételekért cserébe): Melyik a legjobb lakáskassza?Tavasszal indulhat az új árfolyamrögzítés, mellyel korábbi elemzésünk szerint az adósok többsége több mint 20 ezer forintot spórol havonta. Közel 5 évig a fix árfolyam felett fizetendő kamatokat a bank és az állam közösen átvállalja. A fix árfolyam feletti részének tőketörlesztője egy elkülönített úgynevezett gyűjtőszámlán halmozódik. Mindenkinek megéri tehát belépnie a rendszerbe, hiszen gyakorlatilag ajándék, amit a bank és az állam átvállal. Mégis vannak olyanok, akiknek nem létszükség a törlesztőrészlet csökkenése, és inkább minél hamarabb szeretnének megszabadulni a tartozásuktól.

Ha valaki emellett dönt, a megspórolt 20 ezer forintot teljes egészében befizetheti egy lakáskasszába, ahol ezért évi 72 ezer forint állami támogatás jár. És olcsó hitel, közel 5 százalékos THM-mel, ingyenes előtörlesztéssel és nulla kamatkockázattal. A 20 ezer forintos befizetések húzza majd a pénztárcánkat, de ezzel legalább szinte biztosan fedezni tudjuk a gyűjtőszámlán közben felhalmozott tartozást, ráadásul állami támogatással. A fenti diagramon jól látszik, hogy az árfolyamrögzítés utáni időszak tetemes részében 20 150 plusz költségünk van a lakáskasszából, ami a megtakarítás és a számlavezetési díj, de még így is azzal számolhatunk, hogy a havi teher jelentősen csökken a mostanihoz képest.

A megtakarítási időszak végén lehet egy kis mozgásterünk az előtörlesztés kérésekor. A jelenlegi szabályozás szerint csak lassan, 3 hónap alatt utalnak a lakáskasszák kifizetéskor, de még így is marad mozgásterünk, hogy a legkedvezőbb árfolyamon törleszthessük devizatartozásunk jelentős részét. Itt még ügyelni kell arra is, hogy az előtörlesztésnek különböző költségei vannak. (A tőketartozás felének törlesztése után egyszer mindenki ingyenesen törleszthet be tartozásába.) A fenti példánkban szereplő hitel esetén közel 2 millió forint megtakarítást jelent ez a mai árfolyammal számolva.

A végtörlesztés és árfolyamrögzítést összehasonlító elemzésünkből kitűnt, hogy szinte minden hitel esetén megspórolható havi 20 ezer forint a jelenlegi árfolyamszintek mellett, ezt félretéve és lakáskasszába befizetve a Fundamenta hitelének adatait felhasználva kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhetünk, ha lakáskasszába tesszük az öt évig megspórolt összeget.

 

 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked