18 °C Budapest
Full length shot of an affectionate young mother smiling at her husband while carrying their baby at home

Ilyen még nem volt a babaváró hitelekkel 2023-ban: tengernyi magyar örülhet ennek a könnyítésnek

2023. november 7. 16:02

A napokban ismertettük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberre vonatkozó lakossági hitelezési adatait. A friss adatokból megtudhattuk, hogy a lakáshitelek és a személyi hitelek esetében is az idei év legerősebb hónapjának számító augusztust követően mindkét hiteltípus számára visszaesést hozott az ősz. A mostani cikkben azt vizsgáljuk meg, mi történt a babaváró hitelekkel szeptemberben.

2023 szeptemberében 25,26 milliárd forint volt a háztartásokkal újonnan kötött babaváró hitelek szerződéses összege. Ez szinte teljes mértékben megegyezik az augusztusban kötött szerződések összegével (25,25 milliárd forint). Az egészen minimális, mindössze 0,04 százalékos növekedés ellenére elmondható, hogy a babaváró hitelek szempontjából a szeptember vált az idei év legerősebb hónapjává, illetve az általunk vizsgált három hiteltípus közül ez volt az egyetlen, melynek nem visszaesést hozott az ősz.

A szerény növekedés mellett tehát kijelenthető, hogy a 2023-as év változatlanul nagyon szerény eredményeket produkál, amennyiben azokat a korábbi évekhez viszonyítjuk. Tavaly szeptemberben ugyanis még 32,17 milliárd forintnyi új hitelszerződés köttetett ettől a hiteltípusból, melyhez képest a mostani összeg 21,5 százalékos visszaesést jelent.

Az idei év első 9 hónapjában összesen 167,93 milliárd forint értékben vettek fel babaváró hitelt a háztartások, szemben a tavalyi év január-szeptemberi 325,52 milliárd forintjával, mely 48,42 százalékos visszaesést jelent. Továbbra is elmondható, hogy az idei év legerősebb, szeptemberi hónapja még a tavalyi év leggyengébb, októberi hónapjától (28,6 mrd) is elmarad kihelyezés szempontjából.

Továbbra is úgy tűnik tehát, hogy elmarad a babaváró hitelek kihelyezésének az a felfutása, amit az év közepén sokan valószínűsítettek a támogatási forma jogosultsági feltételeinek idén júliusban bejelentett szigorítása után. Tény, hogy az elmúlt négy hónap az idei év legerősebbjei voltak, ugyanakkor semmi olyasmi nem történt, mint például tavaly decemberben, amikor a novemberi 32,69 milliárd forintot követően 2022 utolsó hónapjában már 70,41 milliárd forintot értékben kötöttek új hitelszerződéseket a pénzintézetek. Ez annyiból érthető azonban, hogy akkor a támogatás 2023. január 1-től való teljes megszűnésére számítottak az emberek, szemben a mostani helyzettel, amikor csak a feltételek szigorodásáról van szó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább csökkent a hiteldíjmutató

Szeptemberben 12,71 százalékos volt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség mutatója, ami 0,78 százalékpontos csökkenést jelent az augusztusi 13,49 százalékhoz képest. Ez idén a legalacsonyabb értéknek számít, ráadásul 2023-ban most először fordult elő, hogy 13 százalék alá csökkent a mutató.

Amennyiben a babaváró hitel felvételén gondolkodsz, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával gyorsan megtudhatod, hogy mennyi támogatást kaphatsz a még rendelkezésre álló időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm