15 °C Budapest
inner courtyard of an apartment building. european archtecture. budapest, hungary. balconies to the courtyard of a multi-storey building. view from top floor. Housing conditions in the old town quarter

Könnyen pofára eshet a bankokban az átlagmagyar: hiába van meg álmai lakása, nem kaphat elég hitelt

2023. február 14. 10:02

Nem sokra megy a lakáshitelek piacán az, aki a magyar átlagbért, vagy a hazai mediánkeresetet viszi haza havonta. A Pénzcentrum számításaiból kiderült, hogy átlagfizetéssel maximum 21,1 millió forintot lehetne felvenni, 20 éves futamidőre - de az általunk vizsgált feltételek mellett csak két hazai pénzintézet adott egyáltalán ajánlatot. Ha valaki jobban keres, azzal a bankok is kesztyűs kézzel bánnak. Ráadásul mostanában a hitelbírálatnál erősebben figyelembe veszik a megélhetési költségek emelkedését, ami szintén nem a kispénzűeknek kedvez. Ha valakinek csak minimális önereje van, annak szinte lehetetlen átlag- vagy mediánbérből Budapesten ingatlant vásárolni.

Folytatódott decemberben is a lakáshitelek mélyrepülése Magyarországon: az MNB adatai szerint a folyamatos infláció és kamatemelkedés elég alaposan odavágtak a szektornak 2022-ben. Tavaly decemberben mindössze 41 milliárd forintnyi hitelkihelyezés történt, ami közel van az 5 éves negatív rekordhoz – az egy évvel korábbihoz képest 61 százalék a visszaesés mértéke!

A visszaeséshez nagy köze van a hónapokon át tartó kamatemelkedésnek, azonban a decemberi adatokból már trendforduló látszódhat. Ugyanis az év utolsó hónapjában a lakáscélú hitelek kamatai 0,06%-al csökkentek átalgosan a piacon: ezt ugyan inkább stagnálásnak nevezhetnénk, de mindenképp pozitív, hogy legalább emelkedés nem történt.

Ez mondjuk sokat nem segít azokon, akiknek sürgősen esedékes lenne a hitelfelvétel, hiszen még mindig átlagosan 12,46 százalékos átlagos kamattal lehet lakáshitelt felvenni. Ráadásul, mint korábban kiderült, a bankok már jellemzően a magasabb megélhetési költségeket is belekalkulálják a hitelbírálatba, nem a teljes nettó keresetünk számít bele a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) értékébe. Ugye, ez az igénylő fizetése alapján határozza meg, hogy mekkora kölcsönre jogosult és azt milyen feltételekkel kaphatja azt meg, hogy minden hónapban biztosan tudja törleszteni a részleteket.

A szabályok szerint a lakáshitelek esetében ha az igénylő(k) jövedelme 500 ezer forint alatti, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitel esetén a jövedelem 25 százalékáig, 5 évet elérő, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelem 35 százalékáig, míg legalább 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozás esetén a jövedelem 50 százalékáig terhelhető törlesztőrészletekkel. Magyarul: ha 10+ évig fix kamatozással vennénk fel kölcsönt, akkor a maximális hiteltörlesztő 250 ezer forint lehetne alapesetben, de ma már ettől eltérő lehet, bankja válogatja.

Félmillió feletti keresettel pedig a szabály szerint maximum ennyi lehet a törlesztő:

  • kevesebb, mint 5 éves kamatperiódus: a bér 30%-a,
  • 5-10 éves kamatperiódus: a bér maximum 40%-a,
  • 10+ éves kamatperiódus: a bér maximum 60%-a.

Mennyi lakáshitelt kaphat, aki a magyar átlagot keresi?

A KSH adatai szerint novemberben a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 800 forint volt Magyarországon, de a hazai bérviszonyok pontosabb megismeréséhez inkább a nettó fizetések mediánértékét érdemes figyelembe venni – ez az az összeg, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet. A statisztikai hivatal szerint novemberben  a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 800 forint. A fentebb taglalt adóssgáfék-szabályok alapján tehát alapesetben:

  • egy átlagbért kereső magyar maximum 187 400 forintos törlesztőt fizethetne,
  • aki pedig a mediánösszeget viszi haza, annak 152 900 forint lehet a maximális törlesztője.

Most a Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, mennyire a maximális összeg, amihez ilyen feltételek mellett hozzá lehetne jutni. Fiktív hitelfelvevőink a fent megadott összegű jövedelemmel rendelkeznek, más tartozásuk nincs – ugye, a többi hitelük (pl. hitelkártya, személyi hitel) törlesztője is beleszámítanak a JTM-értékbe –, és minden tekintetben hitelképesek.

Mint kiderült, aki az átlagos fizetést viszi haza, annak nagyon maximum 21,1 millió forintos lakáshitelt adnak a bankok. Ekkora összegre ilyen keresettel csak két bank adott érdemi ajánlatot a kalkulátorunk szerint. Az UniCredit Bank ajánlatának THM-je 9,09%-os, a havi törlesztő 186 341 forint és a 20 éves futamidő legvégére 44 786 989 forintot fizetnénk vissza a banknak. A másik ajánlat a CIB Banké, ahol a THM 9,12%-os, a 186 598 forintos törlesztő mellett 44 783 427 forintot fizetne vissza az ügyfél.

Viszont, ha valaki a mediánfizetéssel igényelne hitelt, annak csak 17,1 millió forintot adnak jelen pillanatban lakáshitelként. Kalkulátorunk szerint az UniCredit Bank ajánlatának törlesztője 151 016 forint lenne havonta, 9,09%-os THM mellett 36 298 953 forint lenne a végső visszafizetés. A CIB Banké sem sokkal rosszabb ajánlat, 151 224 forintos törlesztő mellett 36 293 678 forint lenne a teljes visszafizetendő.

Megnéztük, hogy mennyivel nagyvonalúbbak a bankok a magasabb keresetű hiteligénylőkkel. Mint kiderül, 500 ezer forintos jövedelemmel 21,1 millió forintot már 179 586 forintos törleszővel is lehet igényelni, 8,54 százalékos THM-el. A második legjobb ajánlat 183 876 forintos törlesztőről szól, 8,9 százalékos THM-el.

17,1 millió forintra a legjobb hitelajánlat 145 542 forintos törlesztőt adott, a THM pedig 8,54 százalék ebben az esetben. Nem sokkal marad el ettől a második legkedvezőbb kölcsön, aminek a havi törlesztője 149 018 forint lenne, 8,9 százalékos THM mellett.

Ne feledkezzünk meg a lakástámogatásokról!

A fenti példákban nem számoltunk az állami támogatásokkal, mert szimplán azt akartuk megtudni, hogy mire elég ma a magyar bankokban a KSH által mért átlag- és mediánbér. Viszont, aki ténylegesen lakásvásárlás előtt áll, annak nem érdemes megfeledkeznie róluk!

A CSOK és a maxiumum 10 millió forintos Babaváró hitel is elérhető még, nem estek a költségcsökkentés áldozatául, mint például az otthonfelújítási támogatás. Fontos azonban tudni, hogy ezeknek a törlesztőrészlete is beleszámít a JTM-be, szóval érdemes szakember segítségét kérni, ha valaki a támogatásokat is bevonná az ingatlanügyletbe - például a Babavárót is betenné az önerőbe, ami jellemző lépés a fiatal párok körében.

További szigorítások jöhetnek a bankokban?

Korábban Argyelán József, a Bankmonitor elemzője arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy a kormány is egy olyan törvénymódosítást készül elfogadni, amely lehetővé tenné a felvehető hitel összegének korlátozását az igazolt nettó jövedelem nagysága alapján. Az ilyen korlát alól pedig nem lehetne kibújni a futamidő meghosszabbításával.

A jogszabály alapján minimum 20 százalék önerőre van szükség. Az egyes bankok gyakorlata eltérő, van olyan, amelynél elegendő ennyi önerő, de van amely nagyobb összeget vár el. Ez azonban függ a lakás elhelyezkedéstől és az igénylő egyéb paramétereitől, adataitól is. Előreláthatóan az elkövetkező időszakban a bizonytalan helyzet miatt itt is banki szigorítás várható

- hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, előreláthatóan egyre több bank alkalmazhat szigorúbb szabályokat a pénzügyi helyzet és kilátások miatt. A szigorodó környezet miatt pedig egészen biztos, hogy sokan elesnek a hiteligényléstől.

Például 2022 elején hét bank adott ajánlatot 20 millió forint, 20 éves futamidejű, fix kamatozású kölcsönre 330 ezer forint nettó jövedelem mellett. Jelenleg egyik pénzintézetben se nyújtanak hitelt ilyen paraméterekkel

- sorolta.

Eközben vágtatnak az ingatlanárak

Ha csak a minimális önerővel rendelkeznek a példákban szereplő hitelfelveők, akkor szinte lehetetlen küldetésnek tűnik például a fővárosban bármilyen lakást vásárolni. Az Eurostat adatai szerint 2015-höz képest 2022 harmadik negyedévében több mint 156 százalékkal emelkedtek hazánkban az ingatlanárak, ami egyedülálló az EU-ban. Ami talán bizakodásra adhat okot, hogy a tavalyi év második felében ha meg nem is állt, de jelentősen visszavett a tempóból az áremelkedés.

Mindeközben míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House korábbi elemzése szerint.

A megyeszékhelyek közül az idén Békéscsabán volt vásárolható a legnagyobb alapterületű, 94 négyzetméteres használt lakás 30 millió forintból. Békés megye székhelye, és a korábbi csúcstartó, Miskolc között csekély, mindössze 2 négyzetméter a különbség a keretösszegből elérhető ingatlan méretét nézve.

A fővárossal összehasonlítva azonban jelentősebb a különbség, Budapesten - kerülettől függően - csak harmadekkora otthonra futja ekkora összegből. Ugyanakkor a fővárosban is széles palettán mozog a kínálat: a XII. kerületi 27 négyzetméteres lakástól, a hasonló méretű belvárosi, V. kerületi garzonon át, egészen a külsőbb kerületekben található, élhetőbb méretű, 52 négyzetméteres ingatlanokig terjed a 30 milliós választék.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem