Close-up view of man and woman making account of family income. Writing down and calculating expenses. Attentive review of finance. Calculator on desk. Economy concept

Babaváró, CSOK, jelzálog: itt van minden aktuális tudnivaló, ezt jobb tudni az ajándékmilliókról

2022. november 7. 21:33

Velünk marad a babaváró hitel, illetve a CSOK is a jövő évben, így most érdemes lehet felidézni, amit tudunk, illetve azt is, amit nem tudunk ezekről a kedvezményes hitelekről és más otthonteremtési lehetőségekről.

Az egyedülálló, gyermeket nevelő szülők a meglévő gyerekük vagy gyerekeik után CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatást igényelhetnek, amelynek összege a lakáscéltól és a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy legalább 3 gyereket neveljen a szülő, a pénzt pedig új építésű lakás vásárlására vagy építésre kell fordítani. Itt természetesen nem jelent problémát, ha a szülő élettársi kapcsolatban él, mint ahogy a házasság sem kizáró ok, ugyanis meglévő gyereknél a családi állapot nem befolyásoló tényező - írja cikkében a Bankmonitor.

Velünk marad jövőre is

A CSOK révén az egyedülálló szülő a vagyonszerzési illetéket is megtakaríthatja, ezt ugyanis az állam elengedi, amennyiben Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybevételével történik a vagyonszerzés. Ez jelentős összeget jelent, hiszen alapesetben az ingatlan vételárának 4 százalékát kell az állam részére megfizetni, ami például egy 40 millió forint értékű lakás esetében 1,6 millió forint.

Úgy néz ki, a lehetőség megmarad 2023-ban is, sőt még ki is bővülhet a kedvezmény, ugyanis akkor sem kell majd illetéket fizetni, ha egy tetőtérbeépítéssel és bővítéssel létrejövő ingatlanra igényel valaki támogatást. Akkor fordulhat ez elő például, ha a szülői ház tetőterét beépítik, ahol azután egy önálló ingatlan jön létre a gyerekek számára. Új lakás vásárlásakor mindenkire, így az egyedülálló szülőkre is az 5 százalékos lakásáfa vonatkozik, ami ugyancsak komoly megtakarítás a normál, 27 százalékos adómértékhez képest.

Fontos tudni, hogy egyedülálló szülő vállalt gyerekre nem igényelhet CSOK-ot, erre kizárólag az úgynevezett fiatal házasoknak van lehetőségük, ahol a feleség még nem töltötte be a 40. életévét.

Érdemes sietni

Az otthonfelújítási támogatás is elérhető az egyedülálló, legalább egy gyereket nevelő szülők számára. Igaz, ez a lehetőség a jelenlegi információink szerint csak 2022. végéig lesz elérhető. Éppen a rövid határidő miatt nagyon igyekezni kell, ha el szeretnék csípni a támogatást, ám az ehhez kapcsolódó otthonfelújítási hitelről már szinte biztosan lecsúsztak, ugyanis ezek átfutási ideje jellemzően 1-1,5 hónap.

Ez azért lehet fontos, mert az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású, vagyis a benyújtott számlák alapján fizeti ki a költségek legfeljebb 50 százalékát a Magyar Államkincstár. Utolsó lehetőségként azonban még szóba jöhet esetleg egy személyi kölcsön, ezeket az igényléseket ugyanis napok alatt elbírálják a bankok, így a dokumentumok benyújtását követően legfeljebb 5-6 munkanapon belül megérkezhet a pénz.

A Babaváró hitelt kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Vagyis egyedülálló szülők nem jogosultak rá, sőt, ha eredetileg házaspár igényelte, akkor a kedvezmények részleges vagy teljes elveszítésével is számolniuk kell válás esetén. Amennyiben ugyanis a válás kimondásáig nem született gyerekük, akkor az addig igénybe vett állami támogatást egy összegben vissza kell fizetniük, a továbbiakban pedig piaci kamatot fizethetnek a futamidő hátralévő részére, míg, ha született baba, akkor legalább a visszafizetés alól mentesülnek.

Kedvezményes CSOK: legalább 2 gyerekkel menni fog

A maximum 3 százalék fix kamatú CSOK-hitel mind nagyobb pénzügyi előnyt jelent, ahogy drágulnak a piaci lakáshitelek, hiszen ezek kamata már 8 százalék körül jár. Jó hír, hogy ezt a hitelt egyedülálló szülők is igényelhetik, ám csak legalább 2 meglévő gyerekkel. A felvehető kölcsön összege 2 gyerekkel 10 millió forint, míg 3 gyerekkel 15 millió forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy a CSOK-hitel egyik feltétele a CSOK támogatás feltételeinek teljesítése, ám ezen kívül a banki hitelbírálaton is sikeresen át kell menni. Egyedülálló szülőknél ez többnyire a jövedelem miatt jelenthet nehézséget, hiszen ott egy keresetnek kell elbírnia a havi törlesztő összegét. A gyerektartást sajnos a bankok nem fogadják el jövedelemként.

Falusi CSOK: megy vagy marad?

A Falusi CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A „normál” CSOK-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

A támogatási összeg használt lakás vásárlás és ezzel egyidőben korszerűsítés és/vagy bővítés esetén:

  • 1 gyermekkel 600 000 Ft;
  • 2 gyermekkel 2 600 000 Ft;
  • míg 3 vagy több gyermek esetén 10 000 000 Ft az összeg.

Lényeges, hogy míg a CSOK támogatás 2023-ban is elérhető lesz – mert bár erről külön nem nyilatkozott a Kormány, az igénylésnek nincs deklarált határideje -, a Falusi CSOK a jelenlegi információk szerint 2022 végéig érhető csak el. Persze előfordulhat hosszabbítás, ám erről egyelőre nem lehet biztosat tudni.

És mi van a jelzáloggal?

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés remek lehetőség a lakáshitellel rendelkező családoknak, hiszen a második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal csökkenhet a fennálló hiteltartozásuk. Mivel a családi állapotot illetően nincs megkötés, az egyedülálló szülők is komoly mértékben csökkenthetik fennálló tartozásukat.

Nagyon fontos, hogy a tartozáscsökkentés csak abban az esetben érvényesíthető, ha az igényléssel érintett gyermek megszületésekor már folyósították a hitelt. (Sok helyen hibásan az igénylés benyújtási idejét írják.) Vagyis nem elegendő az, ha a család a gyermek születésekor már benyújtotta a hiteligénylését, még akkor sem, ha a bank pozitívan bírálta azt el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05