1 °C Budapest
Latin descent man and woman work together to pay their monthly bills.  They are calculating expenses versus budget income.  Many invoices on living room table.  Children in background.  Mid-adult age couple. Frustration among middle-class people.   Great imagery for election season:  home finances, recession, past due bills, mortgage, debt, stress, worry, taxes.

Visszatért a lakáshitelbumm? Kezd visszaállni a régi rend, ez lehet a háttérben

2022. október 5. 05:55

A júliusi zuhanórepülés után kezd magához térni a lakáspiac, összesen 96 milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok 2022 augusztusában. A jegybank friss adataiból kitűnik az is, hogy használt lakásra még mindig sokkal több hitelt veszünk fel, mint újra, és a kamatemelkedések miatt már elég durva havi törlesztőkkel kell szembenéznünk a bankokban.

A júliusi gyengülés után némileg magához tért a lakáshitelezés augusztusra, de még messze van az idén megszokott szint, különösen ha tovább emelkednek a kamatok - első olvasatra ez tűnik ki azokból az adatokból, amelyet az MNB hétfő reggel közölt a lakossági hitelek összegéről és magáról a hitelállományról. Csökkent az új lakásra felvett hitelek aránya, és még mindig nem akar megállni a kamatemelkedés - de talán elmúltak a komor felhők a lakáshitel-piac egéről, a magyarok ugyanis még mindig nem akarnak leállni a hitelfelvétellel. Benéztünk a számok mögé, és grafikonokkal magyarázzuk meg, mi történt augusztusban a lakáshitelpiacon.

Még mindig imádjuk a használt lakásokat

Kezdésnek összevetettük a 2019 és 2022 közötti augusztusi adatokat. Ebből az látszik egyértelműen, hogy a használt lakásokra sokkal több hitelt vettek fel a magyarok, mint az újakra - de beszédes az is, hogy tavaly éppen kétszer annyi ilyen célú hitelt vettünk fel, mint ez év augusztusában.

Érdekes adat az is, hogy építésre és bővítésre valamivel több kölcsönt igényeltünk, mint lakásfelújításra vagy korszerűsítésre, de ez magyarázható azzal, hogy sokan még a kifutás előtt kihasználták a Zöld Otthon Program adta lehetőségeket. Emellett úgy tűnik, a magyarok még nem rohamozták meg a bankokat kölcsönért, hogy a rezsiemelés miatt az energetikai korszerűsítésbe belevágjanak - igaz, hogy egyre nehezebb ez is, mint erről korábban mi is írtunk:

Kezd magához térni a lakáshitelpiac

Júliusban az előző hónaphoz képest több mint a harmadával esett vissza a lakáshitelek jegyzése, amely negatív spirálra már évek óta nem volt példa. Augusztus hónapban viszont már 96 milliárd forintnyi új lakáscélú kölcsönt vettek fel a magyarok, vagyis reménykedhetünk abban, hogy ha lassan is, azért magára talál a lakáshitelpiac.

Megnézve a többi hitel állományának alakulását, láthatjuk, hogy nem csak a lakáshitelek, hanem a babaváró kölcsön is jobban teljesített augusztusban, mint egy hónappal korábban. A személyi kölcsönök piacán viszont egyelőre folytatódik a csökkenés - bár összevetve az év eleji adatokkal, a hosszú távot nézve inkább stagnálásról lehet beszélni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milliós különbségek az ajánlatok között

Ahogy már megszokhattuk, most a cikk zárásaként összevetjük a piacon jelen pillanatban elérhető lakáshitel-ajánlatokat. Itt is folytatódott az a tendencia, hogy a bankok ajánlatai között a törlesztőkben több tízezres, a visszafizetendő teljes összegben pedig milliós különbségek is előfordulhatnak. A THM is magasabb a múlt havinál, és van olyan pénzintézet, ahol már 10 százalék feletti kamattal kínálják számunkra a lakáshiteleket.

Mint a táblázatból is kitűnik, jelenleg a legkedvezőbb ajánlatot a Cetelemnél kapjuk meg, a 81 ezer forintos havi törlesztő mellett a teljes visszafizetendő összeg 19 millió forint akkor, ha tíz millió forintot szeretnénk felvenni egy használt lakás megvásárlására. A legdurvább ajánlat az OTP-é: itt már 84 ezer forint a havi törlesztés, a teljes visszafizetendő összeg 23 millió - vagyis csaknem a felvett hitelösszeg másfélszeresét kell a hat év alatt összesen leszurkolnunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm