34 °C Budapest
Latin descent man and woman work together to pay their monthly bills.  They are calculating expenses versus budget income.  Many invoices on living room table.  Children in background.  Mid-adult age couple. Frustration among middle-class people.   Great imagery for election season:  home finances, recession, past due bills, mortgage, debt, stress, worry, taxes.

Visszatért a lakáshitelbumm? Kezd visszaállni a régi rend, ez lehet a háttérben

2022. október 5. 05:55

A júliusi zuhanórepülés után kezd magához térni a lakáspiac, összesen 96 milliárd forintnyi új lakáshitelt kaptak a magyarok 2022 augusztusában. A jegybank friss adataiból kitűnik az is, hogy használt lakásra még mindig sokkal több hitelt veszünk fel, mint újra, és a kamatemelkedések miatt már elég durva havi törlesztőkkel kell szembenéznünk a bankokban.

A júliusi gyengülés után némileg magához tért a lakáshitelezés augusztusra, de még messze van az idén megszokott szint, különösen ha tovább emelkednek a kamatok - első olvasatra ez tűnik ki azokból az adatokból, amelyet az MNB hétfő reggel közölt a lakossági hitelek összegéről és magáról a hitelállományról. Csökkent az új lakásra felvett hitelek aránya, és még mindig nem akar megállni a kamatemelkedés - de talán elmúltak a komor felhők a lakáshitel-piac egéről, a magyarok ugyanis még mindig nem akarnak leállni a hitelfelvétellel. Benéztünk a számok mögé, és grafikonokkal magyarázzuk meg, mi történt augusztusban a lakáshitelpiacon.

Még mindig imádjuk a használt lakásokat

Kezdésnek összevetettük a 2019 és 2022 közötti augusztusi adatokat. Ebből az látszik egyértelműen, hogy a használt lakásokra sokkal több hitelt vettek fel a magyarok, mint az újakra - de beszédes az is, hogy tavaly éppen kétszer annyi ilyen célú hitelt vettünk fel, mint ez év augusztusában.

Érdekes adat az is, hogy építésre és bővítésre valamivel több kölcsönt igényeltünk, mint lakásfelújításra vagy korszerűsítésre, de ez magyarázható azzal, hogy sokan még a kifutás előtt kihasználták a Zöld Otthon Program adta lehetőségeket. Emellett úgy tűnik, a magyarok még nem rohamozták meg a bankokat kölcsönért, hogy a rezsiemelés miatt az energetikai korszerűsítésbe belevágjanak - igaz, hogy egyre nehezebb ez is, mint erről korábban mi is írtunk:

Kezd magához térni a lakáshitelpiac

Júliusban az előző hónaphoz képest több mint a harmadával esett vissza a lakáshitelek jegyzése, amely negatív spirálra már évek óta nem volt példa. Augusztus hónapban viszont már 96 milliárd forintnyi új lakáscélú kölcsönt vettek fel a magyarok, vagyis reménykedhetünk abban, hogy ha lassan is, azért magára talál a lakáshitelpiac.

Megnézve a többi hitel állományának alakulását, láthatjuk, hogy nem csak a lakáshitelek, hanem a babaváró kölcsön is jobban teljesített augusztusban, mint egy hónappal korábban. A személyi kölcsönök piacán viszont egyelőre folytatódik a csökkenés - bár összevetve az év eleji adatokkal, a hosszú távot nézve inkább stagnálásról lehet beszélni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milliós különbségek az ajánlatok között

Ahogy már megszokhattuk, most a cikk zárásaként összevetjük a piacon jelen pillanatban elérhető lakáshitel-ajánlatokat. Itt is folytatódott az a tendencia, hogy a bankok ajánlatai között a törlesztőkben több tízezres, a visszafizetendő teljes összegben pedig milliós különbségek is előfordulhatnak. A THM is magasabb a múlt havinál, és van olyan pénzintézet, ahol már 10 százalék feletti kamattal kínálják számunkra a lakáshiteleket.

Mint a táblázatból is kitűnik, jelenleg a legkedvezőbb ajánlatot a Cetelemnél kapjuk meg, a 81 ezer forintos havi törlesztő mellett a teljes visszafizetendő összeg 19 millió forint akkor, ha tíz millió forintot szeretnénk felvenni egy használt lakás megvásárlására. A legdurvább ajánlat az OTP-é: itt már 84 ezer forint a havi törlesztés, a teljes visszafizetendő összeg 23 millió - vagyis csaknem a felvett hitelösszeg másfélszeresét kell a hat év alatt összesen leszurkolnunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 10:25
Hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést a Demokratikus Koalíció a Magyar Turisztikai...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem