18 °C Budapest
Anaheim colorful apartments

Ez a tuti menekülőút az infláció elől? Egyre több magyar teszi inkább ide a pénzét

2022. május 25. 20:01

A jegybanki kamatdöntések hatására 2022 áprilisában már a 6-7 százalékos kamatok számítanak átlagosnak a lakáshiteleknél, de minden jel arra utal, hogy belátható időn belül a 10 százalékos küszöböt is átléphetjük. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a folyamatos drágulás ellen jól tudnak a vásárlók védekezni a lakáshitellel, hiszen a kamatok még mindig az infláció mértéke alatt vannak, ráadásul ha valaki most vesz ingatlant, annak egy év alatt is jelentősen megy fel az ára.

Jelen állás szerint még lehet viszonylag olcsón, 6-7 százalékos kamattal hitelt felvenni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az olcsó kifejezés azért releváns ebben a helyzetben, mert 2012-ben a kamattámogatott hitelekhez is ilyen konstrukcióban lehetett hozzájutni.

Arról is beszélt, a kamatok a piaci környezetnek köszönhetően extrém mértékben lecsökkentek az utóbbi években, de fordult a kocka. Ezzel együtt még mindig csak most tartunk évtizedes viszonylatban az átlagnál. Megjegyezte, el fogjuk érni azt a szintet, ami már riasztó is lehet majd a fogyasztók többségének.

Úgy látjuk, hogy 10 százalék fölé is fognak kúszni a kamatok, ez akár még idén, a negyedik negyedévben be is következhet. Ezért ha valaki most felvesz hét százalékon egy hitelt, még a szabott áron tudja fizetni azt, akár 10-20 évig rögzített kamattal, és számos szempontból jobban jár, mintha halogatná a döntést

– mutatott rá. Gadanecz Zoltán ezzel összefüggésben felhívta rá a figyelmet, mivel a legtöbb prognózis szerint az infláció 2022-ben a 10 százalékot is elérheti, gazdaságilag jóval kifizetődőbb jelenleg, ha hitelt igénylünk.

Egy példával szemléltetve azt mondta, ha egy család most vásárol 50 millió forintért egy ingatlant, akkor csak az infláció miatt 5 millió forintot emelkedik az ára egyetlen esztendő alatt. Tehát amellett, hogy a hitellel nem értéktelenedik a pénzünk, még profitot is realizálni tudunk a tranzakción rövid távon is. Kérdésre válaszolva beszélt arról is, miután a kamatlábak felmennek 10-12 százalékra, az is csak ideiglenes lesz. Ez sokakat eltántoríthat majd a későbbi vásárlástól, pedig pánikolni összességében akkor sem kell majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem szabad majd megállni akkor sem a gondolkodásban, ha esetleg az infláció szintje fölé nőnek a kamatok, mert ha megjelenik egy jobb konstrukció a piacon, akkor úgymond ki lehet majd azt váltani. Erre valószínűleg néhány éven belül lesz is lehetőség, és ha azt nézzük, hogy a hitelt átlagban 20 évre szokták felvenni a fogyasztók, akkor ez az időszak csak a töredéke a teljes futamidőnek

– értékelt a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Végezetül mindent összegezve kijelentette, aki akar hitelt felvenni, az minél előbb lépje meg, hiszen így elkerüli az inflációt és jó befektetést eszközöl.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
Holdblog  |  2023. március 23. 05:00
Közel huszonöt éve írta Jeff Bezos az első levelét az Amazon részvényeseinek. A vállalat éppen akkor...
MEDIA1  |  2023. március 22. 22:57
A stúdióvendég rosszullétét követően azonnal megszakították a televízió adását.
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?