4 °C Budapest
Itt a bejelentés: újfajta ingyenhitel érkezik a magyar családoknak

Itt a bejelentés: újfajta ingyenhitel érkezik a magyar családoknak

2021. szeptember 21. 11:17

Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, amelyben legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású hitelhez juthatnak a legalább BB energiahatékonyságú ingatlant építők vagy vásárlók. Novák Katalin családügyi miniszter most megerősítette augusztusi bejelentését, miszerint a kormány kiegészíti ezt egy még kedvezőbb, 0 százalékos kamatozású lakáshitellel is azok számára, akik a CSOK igénybevételével költöznek ilyen ingatlanba. Két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig lesz ez felvehető, de azt még nem tudni, mekkora MNB-s zöldhitelt kell igénybe venni a feltételeként.

Akik igénybe veszik az MNB Zöld Otthon Programját és felveszik a CSOK-ot (új lakás esetén ez három gyermek mellett 10, két gyermek mellett 2,6 millió forint), azok két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig 0 százalékos kamattal vehetik igénybe a (más típusú ingatlanok esetében továbbra is 3 százalékos kamatozású) CSOK-hitelt - jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter.

A Portfolio emlékeztet, hogy júniusban jelentették be, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként várhatóan 2021. október 4-én indítja el a Zöld Otthon Programot, amelynek keretében a lakossági ügyfelek legalább BB energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt a programban részt vevő bankoknál. A 200 milliárd forintos kezdeti keretösszeggel elinduló Zöld Otthon Programban elérhető hitelek paraméterei:

  • felvehető kölcsönösszeg: maximum 70 millió forint,
  • választható futamidő: legfeljebb 25 év,
  • futamidő végéig fix kamat: legfeljebb 2,5%.

Az eddig megismert információk szerint a Zöld Otthon Programban nyújtott hitelt az a belföldi magánszemély igényelheti, aki olyan új lakás vásárlását vagy új családi ház építését, illetve vásárlását tervezi, amely magas energiahatékonyságú, azaz legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye éves szinten nem haladja meg a 90 kWh/m²-t. A hitel törlesztőrészlete 10 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett 53 ezer forint körül alakulhat.

A Zöld Otthon Program várhatóan meghatározó lesz az új ingatlanok piacán, hiszen 2022. június 30. után már nem kaphatnak használatbavételi engedélyt a BB-nél alacsonyabb energiabesorolású lakóingatlanok. Augusztus 17-én több kisebb változást is bejelentett a családügyi miniszter a CSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, amelyek jó része a jövő héten hatályba lép.

Ennyi lehet a törlesztő

A Portfolio számításai szerint míg a jelenleg elérhető 3 százalékos CSOK-hitel törlesztőrészlete 20 éves futamidő és 10 milliós hitelösszeg mellett 55 ezer forint, a Zöld Otthon Programban ugyanez 53 ezer forint lehet, a kamatmentes CSOK-hitellel pedig 42 ezer forint.

A Zöld Otthon Programban felvehető 2,5 százalékos hitel feltétele lesz annak, hogy az érintettek igénybe vegyék a 0 százalékos CSOK-hitelt, azonban nem ismerjük, hogy e kettő milyen összeg szerinti arányban vehető fel egymáshoz képest, ezért most még nem lehet pontosan megmondani, mekkora az érintett hitelfelvevők várható teljes törlesztőrészlete a kétféle hitel különböző kombinációi mellett. Alábbi táblázatunk azt tartalmazza ezért még csak, hogy mekkora egyenként e hitelek elméleti havi törlesztőrészlete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58