17 °C Budapest
Itt a bejelentés: újfajta ingyenhitel érkezik a magyar családoknak

Itt a bejelentés: újfajta ingyenhitel érkezik a magyar családoknak

2021. szeptember 21. 11:17

Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, amelyben legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású hitelhez juthatnak a legalább BB energiahatékonyságú ingatlant építők vagy vásárlók. Novák Katalin családügyi miniszter most megerősítette augusztusi bejelentését, miszerint a kormány kiegészíti ezt egy még kedvezőbb, 0 százalékos kamatozású lakáshitellel is azok számára, akik a CSOK igénybevételével költöznek ilyen ingatlanba. Két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig lesz ez felvehető, de azt még nem tudni, mekkora MNB-s zöldhitelt kell igénybe venni a feltételeként.

Akik igénybe veszik az MNB Zöld Otthon Programját és felveszik a CSOK-ot (új lakás esetén ez három gyermek mellett 10, két gyermek mellett 2,6 millió forint), azok két gyermek mellett 10, három gyermek mellett 15 millió forint erejéig 0 százalékos kamattal vehetik igénybe a (más típusú ingatlanok esetében továbbra is 3 százalékos kamatozású) CSOK-hitelt - jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter.

A Portfolio emlékeztet, hogy júniusban jelentették be, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként várhatóan 2021. október 4-én indítja el a Zöld Otthon Programot, amelynek keretében a lakossági ügyfelek legalább BB energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt a programban részt vevő bankoknál. A 200 milliárd forintos kezdeti keretösszeggel elinduló Zöld Otthon Programban elérhető hitelek paraméterei:

  • felvehető kölcsönösszeg: maximum 70 millió forint,
  • választható futamidő: legfeljebb 25 év,
  • futamidő végéig fix kamat: legfeljebb 2,5%.

Az eddig megismert információk szerint a Zöld Otthon Programban nyújtott hitelt az a belföldi magánszemély igényelheti, aki olyan új lakás vásárlását vagy új családi ház építését, illetve vásárlását tervezi, amely magas energiahatékonyságú, azaz legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye éves szinten nem haladja meg a 90 kWh/m²-t. A hitel törlesztőrészlete 10 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett 53 ezer forint körül alakulhat.

A Zöld Otthon Program várhatóan meghatározó lesz az új ingatlanok piacán, hiszen 2022. június 30. után már nem kaphatnak használatbavételi engedélyt a BB-nél alacsonyabb energiabesorolású lakóingatlanok. Augusztus 17-én több kisebb változást is bejelentett a családügyi miniszter a CSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, amelyek jó része a jövő héten hatályba lép.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennyi lehet a törlesztő

A Portfolio számításai szerint míg a jelenleg elérhető 3 százalékos CSOK-hitel törlesztőrészlete 20 éves futamidő és 10 milliós hitelösszeg mellett 55 ezer forint, a Zöld Otthon Programban ugyanez 53 ezer forint lehet, a kamatmentes CSOK-hitellel pedig 42 ezer forint.

A Zöld Otthon Programban felvehető 2,5 százalékos hitel feltétele lesz annak, hogy az érintettek igénybe vegyék a 0 százalékos CSOK-hitelt, azonban nem ismerjük, hogy e kettő milyen összeg szerinti arányban vehető fel egymáshoz képest, ezért most még nem lehet pontosan megmondani, mekkora az érintett hitelfelvevők várható teljes törlesztőrészlete a kétféle hitel különböző kombinációi mellett. Alábbi táblázatunk azt tartalmazza ezért még csak, hogy mekkora egyenként e hitelek elméleti havi törlesztőrészlete.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm