Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

Nagyot nézhet több százezer magyar lakáshiteles: szeptembertől durván elszáll a törlesztő

2021. szeptember 1. 11:32

A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a bankközi hozamok – mint amilyen a BUBOR is -, melynek mértéke közvetlenül befolyásolhatja egyes lakáshitelek törlesztőrészletét.

De mi is az a BUBOR? Az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek “beszerzési ára”. Ezért egy ilyen kölcsön kamata kamatfordulókor olyan mértékben fog megváltozni, amilyen mértékben a referenciamutató értéke módosult az előző kamatfordulóhoz képes. (Ha például a 3 havi BUBOR értéke az induló állapothoz képest 0,5 százalékponttal emelkedett 3 hónap alatt, akkor az ehhez kapcsolódó kölcsönök kamata is 0,5 százalékponttal fog emelkedni.)

Mennyivel drágulnak szeptembertől a hitelek?

A hitelekre a referenciamutató hónap utolsó munkanapja előtti második napon érvényes értéke lesz az irányadó. Vagyis az augusztus 27-én érvényes érték lesz lényeges a szeptemberben átárazódó kölcsönök tekintetében. Az akkor érvényes 3 havi BUBOR nagysága 1,61%, a 3 hónappal ezelőtti, május végi érték pedig 0,91% volt. Vagyis 0,7 százalékponttal emelkedik szeptembertől a kamata az érintett kölcsönöknek.

Az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Elfedi a drágulást a hitelmoratórium

A hitelmoratórium miatt azonban számos adós nem érzékeli a kamatemelést. Ez érthető is, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt, és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt.

Neked is elszállt a törlesztő? Érdemes hitelkiváltáson gondolkodni, nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában

A moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is. Márpedig októbertől – jelen állás szerint szeptember 30-ig tart a moratórium – az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4 700 forint törlesztőrészlet emelkedéssel fog szembesülni a futamidejének megnövekedése mellett is.

Mi történt a devizahitelek forintra váltása óta?

A 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön jó részét még mindig a régi devizahitelek teszik ki. (Ilyen konstrukcióvá alakították át ugyanis az egykori devizahiteleket.) Ez a lépés azonban egyelőre sikeresnek tűnik. Hiszen a kamatkockázat nem jelent mást, mint a kamatszint relatív gyakori módosulását. Ez a változás pedig az elmúlt 6 évben – még az elmúlt 1,5 év emelkedése mellett is – kedvező volt. A forintra váltás idején – 2015. februárjában – a 2,10% volt a 3 havi BUBOR értéke.

Ehhez képest a mutató jelenlegi 1,61 százalékos értéke még mindig 0,5 százalékpontos csökkenést jelent. (Két további alapkamat-emelés mellett futhat fel a referenciamutató értéke a 2015. év eleji szintjére.) Márpedig a 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamat miatt a törlesztőrészlet 2 300 forinttal kedvezőbb egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitelnek szeptembertől, mint a forintra váltás idején volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?