24 °C Budapest
Nyomott hagyott a számokon a pandémia, mégis eredményes évet zárt az Erste

Nyomott hagyott a számokon a pandémia, mégis eredményes évet zárt az Erste

2021. március 4. 11:16

Az Erste Bank 22,9 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a 2020-as évet. Az eredményt a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt megképzett tartalék csökkentette, míg a működési bevételek tovább bővültek. A lakossági ügyfélvagyon év végén 20 százalékkal, míg a teljes banki ügyfélbetét állomány csaknem 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Nyomot hagyott az Erste Bank 2020-as számain a koronavírus-járvány. Tavaly a pénzintézet működési bevételei - a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján - a korábbinál kisebb mértékben, 3,6 százalékkal bővültek a moratóriumhoz kapcsolódó veszteségek levonása után. Ezen belül a nettó kamatbevételek 8,6 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 3,9 százalékkal emelkedtek, a kereskedési és konverziós bevétel azonban 20,6 százalékkal csökkent. A pénzintézet működési eredménye 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a költségoldalon az amortizáció növekedett a legjobban a beruházások felfutása miatt. Mindezek eredőjeként a költség/bevétel arány tavaly év végére 48,5 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 47,3 százalékról. A romlást jelentős részben a fent említett koronavírus miatt elszámolt bevételcsökkentő tételek okozták - mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet 2020-as eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján.

Az NPL-ráta a 2019 végi 2,5 százalékról 3,1 százalékra nőtt. A bank számít arra, hogy idén, a moratórium második ütemének kifutásával tovább emelkedhet a nem teljesítő hitelek aránya, ugyanakkor bíztató, hogy a lakosság oltási lefedettsége folyamatosan nő, a tavalyi GDP-csökkenéssel szemben idén a gazdaság jelentős növekedésére lehet számítani, valamint nem indult el fizetésképtelenségi hullám. A prudens banki gyakorlatnak megfelelően az Erste is megképezte a járvány várható negatív hatásainak kezeléséhez szükséges tartalékot. A pénzügyi eszközök értékvesztése 27,4 milliárd forinttal rontotta a teljesítményt. Ennek megfelelően az Erste adózás utáni eredménye csaknem 37,5 milliárd forinttal maradt el a tavalyitól: a bank 22,9 milliárd forint nyereséggel zárta a 2020-as évet.

Az ügyfélhitelek állománya december végén 12,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami részben a moratórium következménye. Az új hitelek kihelyezése lassult, összességében 16 százalékkal maradt el a 2019-es teljesítménytől - tette hozzá Jelasity Radován.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül az első negyedév még 83 százalékos bővülést mutatott éves összevetésben, míg a második negyedévben a növekedés üteme 30 százalékra lassult, a harmadik negyedév viszont 37 százalékos, a negyedik negyedév pedig 20 százalékos visszaesést hozott - ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kihelyezés gyorsabb bővülése egy 23 százalékkal erősebb első három hónap, egy 4 százalékos lassulást jelentő második negyedév, illetve egy 18 százalékos bővülést hozó harmadik három hónap és egy 31 százalékos gyarapodást felmutató negyedik negyedév eredménye. A jelzáloghitelek állománya év végén 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A fogyasztási típusú kölcsönöknél a Babaváró hitel nagyrészt kompenzálta a személyi kölcsönöknél tapasztalt elmaradást a folyósításban. Míg a személyi kölcsönök esetében az új kihelyezés 36 százalékkal csökkent tavaly az egy évvel korábbival összevetve, addig a Babaváró hitelből 33 százalékkal folyósított többet az Erste, mint 2019-ben. A lakossági hitelezést egyértelműen a Babaváró hitel húzza. A Babaváró a fogyasztási hitelek esetében az új kihelyezések 55 százalékát adta és az év során a folyósítások volumene sem csökkent.

A kisvállalkozók hitelfelvételére nagyobb hatással volt a koronavírus. A mikrovállalkozásoknál az új kihelyezés 18 százalékkal esett vissza, a hitelállomány ugyanakkor 17 százalékkal haladta meg év végén az egy évvel korábbit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - egy év alatt 20 százalékkal, 3675 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt 2020 végén. A lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe.

Az elmúlt évet jellemző extrém volatilitás hatására az ügyfelek részéről megnőtt az érdeklődés a kockázatok diverzifikálása iránt. Ebben az Erste két terméke is komoly segítséget jelentett a befektetők számára: az Erste Future Befektetési Programmal a rendszeres befizetéseknek köszönhetően az év során kiegyenlített hozamot tudtak elérni az ügyfelek. A másik az úgynevezett cost averaging alapok, amelyekből hármat hozott létre az Erste az év során. Ezek az alapok folyamatos vásárlásokkal valósítják meg a hosszú távú stratégiához illeszkedő befektetési politikát - mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene tavaly 31 százalékkal csökkent 2019-hez képest, a hitelállomány azonban még így is 7 százalékkal bővült egy év alatt és elérte a 802 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá programban 2020 végéig 100 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. A bank a Nemzeti Kötvényprogramban is aktívan vesz részt, kilenc jegyzést bonyolított összesen 22 milliárd forint értékben. A vállalati hitelállomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik, az NPL ráta 3,6 százalék, amiben ugyan a törlesztési moratórium hatása is benne volt, de a moratóriumban részt vevő cégek aránya már csak 30 százalék. Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány tavaly 36 százalékkal nőtt - tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

A nagyvállalatok és önkormányzatok hitelállománya egy év alatt 6 százalékkal csökkent, míg az új hitelek volumene 38 százalékkal maradt el a 2019-es eredménytől. A kereskedelmi célú ingatlanoknál a hitelállomány 10 százalékkal volt magasabb év végén, mint egy évvel korábban, míg a kihelyezés 47 százalékkal esett vissza 2019-hez képest. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitelállomány egy év alatt 15 százalékkal gyarapodott, az új kihelyezés azonban 3 százalékkal csökkent. A kkv-szegmens esetében az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?