13 °C Budapest

Robbanás a hazai lakáspiacon: 2026-2027-ig tarthat az építkezési hullám

2021. február 24. 15:05

Ingatlanfejlesztők előrejelzése szerint az idei évet - hasonlóan a tavalyihoz - is a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól hatályos kedvezményes áfakulcs.

2020-ban 34%-kal több lakás épült, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült. Országos szinten pedig az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma viszont 36 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a KSH friss jelentéséből.

Úgy véljük, az idei évet a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól élő kedvezményes, 5%-os áfakulccsal felépült, új lakásokra kiadott használatba vételi engedélyek száma. Ezt egy-másfél évig tartó lejtmenet váltja majd fel, hiszen a kedvezményes áfa jövője körüli bizonytalanság miatt az ingatlanfejlesztők óvatosabbá váltak és kevesebb projektet indítottak 2018-tól kezdődően

- kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke. A vállalat is kiugró évre készül az idén: várhatóan 1800 új otthont adnak át tulajdonosaiknak, ami új rekordot jelent a cég történetében.

Egy-másfél év után a használatbavételi engedélyek száma ismét növekedésnek fog indulni várhatóan 2026-2027-ig. A növekedést az okozza majd, hogy a tavaly újra kihirdetett kedvezményes áfa átmeneti visszaállításának hatására várhatóan beruházások hosszú sorát indítják el hamarosan a fejlesztők. Ugyanakkor az építési engedélyek száma most fog megugrani a tavalyi hullámvölgy után, de ha nem kerül meghosszabbításra a kedvező adókulcs, akkor 2026 után ismét mélypontra eshet vissza ez a mutató

- tette hozzá Földi Tibor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm