Kiderült: szeretteinkhez fordulunk, ha kölcsönről van szó

Kiderült: szeretteinkhez fordulunk, ha kölcsönről van szó

Pénzcentrum
2019. október 16. 12:01

Bár egyre több banki hitelt vesznek fel a magyarok, a leggyakrabban mégis a családtagjaiktól, ismerőseiktől kérnek kölcsön - derült ki az Intrum felméréséből. A pénzintézetekkel szembeni bizalmatlanság ellenére sokan merítenek a bankszámlájuk hitelkeretéből, pedig ezzel nagyobb költséget vállalnak, mintha személyi kölcsönt vagy áruhitelt vennének fel.

A piacvezető követeléskezelő vállalat, az Intrum idén tette közzé az Európai lakosok fizetési, megtakarítási és hitelfelvételi szokásairól szóló jelentését, az ECPR-t. A felmérés Magyarországra vonatkozó részében érdekes adatokat találunk a hazai hitelfelvételi preferenciánkról, azaz arról, hogy kihez fordulunk, ha kölcsönre van szükségünk.

Miért és kitől kérünk kölcsön?

A kutatás szerint a magyarok a legtöbbször a lakbér, a közműszámlák és a mobiltelefonnal kapcsolatos kiadások miatt vesznek fel hitelt. Telefonszámlára a megkérdezettek 21%-a, rezsiköltségekre 37%-a, a lakbér fizetésére pedig 15%-a vett igénybe valamilyen kölcsönt.

Az Intrum vizsgálta azt is, kihez fordulnak az emberek kölcsönért - az itt kapott eredmények ismét megerősítették, hogy a pénzintézetekkel szembeni bizalom még mindig igen alacsony Magyarországon. A megkérdezettek több mint fele ismerőseihez és szeretteihez fordul kölcsönért, családtagoktól 35%, míg 27% a barátoktól kért pénzügyi segítséget.

Saját bankjától kölcsönt ezzel szemben csak a résztvevők 18%-a vett igénybe, míg 12% másik pénzintézethez fordult hitelért. Utóbbi opció a 65 év feletti korosztályra jellemző a legnagyobb arányban, 41%-ban. A döntésnek számos oka lehet, például a kedvezőbb feltételek, de az is, hogy a saját intézmény már nem hajlandó hitelezni a fennálló tartozások miatt.

Gyakori a munkavállalók körében, hogy a munkáltatótóhoz fordulnak anyagi segítéségért. A kérdésben érintettek 11%-a kért már támogatást munkaadójától. Az együttműködésnek több formája is létezik: lehetőség van munkabérelőlegre és kedvezményes munkáltatói kölcsönre is, amely a polgári jog által szabályozott szerződés. Amennyiben a megállapodás nem kamatmentes, a kölcsönösszegre az adós köteles kamatot fizetni, amely előzetes egyeztetés hiányában a jegybanki alapkamattal egyenértékű. A munkabérelőleget alapvetően nem terheli kamatfizetési kötelezettség.

A kevésbé szignifikáns kölcsönfelvételi kategóriák közé tartozik a zálogház, és a privát kölcsönadó szolgáltatás igénybevétele 5-5%-kal. Utóbbi átmenetet képez a bankok és a kutatásban szintén megjelenő közösségi kölcsön vagy személyközi finanszírozás (peer-to-peer) között, azáltal, hogy ezesetben nem beszélhetünk banki individuumról vagy intézményről, ugyanakkor nagyobb mértékben alapulnak személyes kapcsolaton, mint az említett p2p megoldások, amelyek a válaszok 2%-ban jelentek meg.

Nem bízunk a bankokban, mégis sok pénzt adunk nekik

"A banki hitelek viszonylagos népszerűtlensége mögött számos tényező állhat, a bankokkal szembeni bizalmatlanságtól, az információhiányon át a hitelfelvételi folyamat komplexitásáig" - fogalmazott Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. "Fontos szempont lehet az is, hogy a bankokhoz képest az ismerősök, családtagok kisebb kamatot kérnek, bár erről nehéz információt kapni."

Amivel kapcsolatban azonban egyáltalán nem spórolnak a kamatokon a magyarok, az a hitelkártyához kötődő hitelkeret kimerítése. A hitelkeret-túllépés a "legnépszerűbb" hitelfelvételi formák listáján a harmadik helyezést érte el, a válaszadók 21%-át érintette. "Ez a hitelfelvétel egy speciális formája, hiszen általában nem tervezett kölcsönfelvételről van szó, hanem arról, hogy az illető költségei túllépték a korábban várt szintet" - mondta Deszpot Károly, aki arra is figyelmeztett, hogy a kártyahitel az egyik legdrágább kamatozású kölcsön.

Mint mondta, bár a hitelkártya kedvező konstrukció lehet azok számára, akik csupán kiegészítő jelleggel használják, és képesek az első adandó alkalommal törleszteni tartozásaikat, egyéb esetekben azonban könnyen találhatja magát az ügyfél adósság-spirálban. A hitelkártyának eleve van egy, általában 5-600 forintos havidíja, és ha használjuk a hitelezési funkciót, akkor az összeget általában 30 napon belül vissza kell fizetni. E rövid türelmi időszak alatt a hitel még kamatmentes, ha azonban átlépjük a visszafizetési határidőt, a bank akár 25-30 százalékos büntetőkamatot számol fel.

A hitelkártya-tartozások átlagos kamata többszöröse annak, mint amennyit egy klasszikus hitelfelvétel (szabad felhasználású hitel, gyorskölcsön, vagy áruhitel) esetén számolnak fel a bankok. Habár a devizahitel-válság óta megingott a banki hitelekkel szembeni bizalom, azonban sok ügyfél nem gondol bele abba, hogy a hitelkártya-használat ugyanúgy a hitelfelvétel egy formája, mint a személyi kölcsön vagy a jelzáloghitel, ráadásul jóval drágább.

Növekvő tudatosság

Az Intrum frissebb, csak a magyar háztartásokra vonatkozó Fizetőképességi Jelentése szerint 2019 -ben folyamatosan nőtt a hitelfelvételi kedv. Deszpot Károly úgy fogalmazott, "biztató jel, hogy az utóbbi időszakban már jelentősen csökkent a folyószámla-hitelkeretek kihasználtsága, miközben nőtt a tervezett hitelek népszerűsége. Ez azt mutatja, hogy a háztartások egyre kevésbé okoznak gondot a váratlan kiadások, és hogy a magyarok egyre tudatosabban tervezik pénzügyeiket."

Ezzel együtt van még hova fejlődni: összehasonításképpen, a régió másik országában, Csehországban, a saját banki kölcsön a legnépszerűbb 35%-kal, amelyet a családi támogatás és a hitelkeret-túllépés követ 29%-kal és 23%-kal. A szomszédos Ausztriában a családi hitelezést jelölték a legtöbben, mégpedig a válaszadók 38%-a, második és harmadik helyen a saját banki kölcsön, illetve a hitelkeret-túllépés zárt 35%-kal és 27%-kal.

Összességében elmondható, hogy Magyarország lakossági pénzügyei sokfélék ugyan, de kategorizálhatók, és az Intrum kutatásának köszönhetően egy könnyen értelmezhető képet kaphatunk róluk. Az adatok ismeretében pedig tökéletesíthetők és személyre szabhatók a pénzgazdálkodással kapcsolatos szolgáltatások, közöttük például a követeléskezelés is.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az Intrum Justitia támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?