Nagyot húzott a kalapból 3 magyar bank: ilyen sem volt még az országban

Nagyot húzott a kalapból 3 magyar bank: ilyen sem volt még az országban

2018. augusztus 29. 05:50

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy személy kölcsönnel pár százezer, legfeljebb 2-3 millió forintot tudnak igényelni, holott ez egyáltalán nincs így. Idén több bank is jelentősen emelt a maximálisan igényelhető hitelösszegen, így akár 10 millió forintot is felvehetünk ingatlanfedezet nélkül.

Több pénzintézet is módosított idén a személyi kölcsönök maximálisan igényelhető hitelösszegén - hívta fel a piaci trendre a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360. Míg a korábbi években a legmagasabb összeg jellemzően 7 millió forint volt, addig mára egészen 10 millió forintig is igényelhetnek személyi kölcsönt az ügyfelek. Mint azt a szakportál hangsúlyozta, a maximálisan felvehető hitelösszeg emelkedését

az erős verseny, az emelkedő bérek és a személyi kölcsönök népszerűsége indukálta.

Mint ismert, a személyi kölcsönök egyik legnagyobb előnye a jelzáloghitelhez képest, hogy a fedezete a jövedelmünk. Az igénylés során nincs szükség ingatlanfedezetre, azaz nem kell a saját vagy a kezes által biztosított ingatlant kockára tennünk a hitelért, sőt, önerő sem szükséges. A személyi hitelek jelentős része ráadásul szabadon felhasználható, tehát bármire elkölthetjük anélkül, hogy a bank beleegyezését kellene kérnünk.

Míg korábban ilyen feltételek mellett csak kisebb összegű kölcsönök voltak elérhetők, és a nagyobb beruházásokhoz szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésre volt szükség, addig ma már 10 millió forintos hitelösszegig finanszírozhatjuk kiadásainkat ingatlanfedezet nélkül.

Ekkora összeg már jellemzően elég még a legnagyobb lakásfelújításokhoz is, de a kölcsön 100 százalékát fordíthatjuk például autóvásárlásra is, drágább műszaki cikkek beszerzésére, vagy akár több hitelcél egyidejű megvalósítására is. Kifejezetten érdemes akár azon is elgondolkozni, hogy egy személyi kölcsönnel tehermentesítjük ingatlanunkat és kiváltjuk meglévő lakáshitelünket. Utóbbi esetében a hitelkiváltás persze csak akkor éri meg, ha így olcsóbb, alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk váltani a korábbi kölcsönünket.

Jelenleg három plusz egy hitelintézet kínálja személyi kölcsönét ilyen magas hitelösszeggel. A K&H Bank, az Erste Bank, CIB Bank kereken 10 millió forintot kínál ügyfeleinek, míg a Cetelemnél 9 900 000 forintot vehetünk fel

- árulta el a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértője.

Na persze a tervezhetőség szempontjából fontos az is, hogy mekkora futamidővel vehetjük fel az adott kölcsönt. Igazán hosszú futamidőt a K&H Bank kínál, ahol akár 10 éves futamidővel is felvehetjük a kölcsönt. Az Erste Bank és a CIB Bank nem tért el a megszokott maximális futamidőtől: az Ersténél 8 éves, a CIB-nél 7 éves a leghosszabb futamidő.

Ami sok szempontból meghatározhatja a hitelfelvételt, az a havi törlesztőrészlet nagysága, ami egy 10 millió forintos személyi kölcsönnél már igen magas lehet. Nézzük meg, mit kínálnak a bankok, ha azonos futamidőre, 84 hónapra vesszük fel a hitelt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint az Erstének kell a legkevesebbet fizetnünk havonta. Ha jövedelmünk nem éri el a nettó 250 000 forintot, de vállaljuk, hogy a bankhoz érkeztetjük a fizetést, a havi törlesztőrészlet 171 172 forint lesz. Pár száz forinttal drágább a CIB Bank ajánlata, itt 171 975 forintot fizetünk havonta, míg a K&H Bank hitelénél 176 474 forint a havi törlesztőrészlet nagysága. Érdemes lehet idevenni a Cetelem ajánlatát is, hiszen mindössze 100 000 forinttal maradt le a 10 millió forintos maximális hitelösszegtől. A fenti kondíciókkal a pénzintézetnél 174 233 forint a havi törlesztőrészlete a 9 900 000 forintos kölcsönnek.

Ha viszont a teljes visszafizetendő összeget nézzük, más felállást láthatunk: a CIB Bank esetében a futamidő végén összesen 14 445 900 forintot fizetünk vissza, míg az Erste csak a második helyre szorul 14 495 248 forinttal, így tehát az CIB ajánlata közel 50 000 forinttal kedvezőbb. A K&H ajánlatát nézve a teljes visszafizetendő összeg 14 863 212 forint, itt már jelentősebb, több mint 400 000 forintos különbség van a legjobb ajánlatokhoz képest.

Nagyobb fizetéssel még kedvezőbb

Akár 2 millió forintot is spórolhatnak azok, akik magas fizetéssel rendelkeznek és vállalják a jövedelemátutalást a hitelező bankhoz. A pénzintézetek jellemzően kamatkedvezményeket adnak, ha teljesítjük ezeket a feltételeket, így alacsonyabb törlesztőrészletre számíthatunk.

Ha 250 000 forint feletti igazolt jövedelemmel és bankváltással kalkulálunk, láthatjuk, hogy több mint 20 000 forinttal kedvezőbb is lehet a törlesztőrészlet. Az Ersténél 150 878 forint, a teljes visszafizetendő 12 790 552 forint a futamidő végén. A K&H-nál 153 333 forint így a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 919 368 forint, míg a CIB-nél a 161 011 forintos havi törlesztőrészlet és 13 524 924 forintos teljes visszafizetendő összeg várja az ügyfeleket.

Persze sokan tarthatnak attól, hogy a lakáshitelek után a személyi kölcsönök piacán is beindulhat a kamatemelkedés, ami a törlesztőrészletek növekedésével jár. A piacon elérhető személyi kölcsönök túlnyomó többsége azonban ma már az egész futamidő alatt rögzített kamatozású, így nem kell az esetleges kamatkockázattól tartani. Akkora törlesztőrészletet fogunk havonta fizetni, amennyiben a szerződés aláírásakor megegyeztünk a bankkal. Ahogy a legtöbb személyi kölcsön, úgy a fenti hitelek is rögzített kamatozásúak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?