6 °C Budapest

Nagyot húzott a kalapból 3 magyar bank: ilyen sem volt még az országban

2018. augusztus 29. 05:50

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy személy kölcsönnel pár százezer, legfeljebb 2-3 millió forintot tudnak igényelni, holott ez egyáltalán nincs így. Idén több bank is jelentősen emelt a maximálisan igényelhető hitelösszegen, így akár 10 millió forintot is felvehetünk ingatlanfedezet nélkül.

Több pénzintézet is módosított idén a személyi kölcsönök maximálisan igényelhető hitelösszegén - hívta fel a piaci trendre a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360. Míg a korábbi években a legmagasabb összeg jellemzően 7 millió forint volt, addig mára egészen 10 millió forintig is igényelhetnek személyi kölcsönt az ügyfelek. Mint azt a szakportál hangsúlyozta, a maximálisan felvehető hitelösszeg emelkedését

az erős verseny, az emelkedő bérek és a személyi kölcsönök népszerűsége indukálta.

Mint ismert, a személyi kölcsönök egyik legnagyobb előnye a jelzáloghitelhez képest, hogy a fedezete a jövedelmünk. Az igénylés során nincs szükség ingatlanfedezetre, azaz nem kell a saját vagy a kezes által biztosított ingatlant kockára tennünk a hitelért, sőt, önerő sem szükséges. A személyi hitelek jelentős része ráadásul szabadon felhasználható, tehát bármire elkölthetjük anélkül, hogy a bank beleegyezését kellene kérnünk.

Míg korábban ilyen feltételek mellett csak kisebb összegű kölcsönök voltak elérhetők, és a nagyobb beruházásokhoz szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésre volt szükség, addig ma már 10 millió forintos hitelösszegig finanszírozhatjuk kiadásainkat ingatlanfedezet nélkül.

Ekkora összeg már jellemzően elég még a legnagyobb lakásfelújításokhoz is, de a kölcsön 100 százalékát fordíthatjuk például autóvásárlásra is, drágább műszaki cikkek beszerzésére, vagy akár több hitelcél egyidejű megvalósítására is. Kifejezetten érdemes akár azon is elgondolkozni, hogy egy személyi kölcsönnel tehermentesítjük ingatlanunkat és kiváltjuk meglévő lakáshitelünket. Utóbbi esetében a hitelkiváltás persze csak akkor éri meg, ha így olcsóbb, alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk váltani a korábbi kölcsönünket.

Jelenleg három plusz egy hitelintézet kínálja személyi kölcsönét ilyen magas hitelösszeggel. A K&H Bank, az Erste Bank, CIB Bank kereken 10 millió forintot kínál ügyfeleinek, míg a Cetelemnél 9 900 000 forintot vehetünk fel

- árulta el a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360 szakértője.

Na persze a tervezhetőség szempontjából fontos az is, hogy mekkora futamidővel vehetjük fel az adott kölcsönt. Igazán hosszú futamidőt a K&H Bank kínál, ahol akár 10 éves futamidővel is felvehetjük a kölcsönt. Az Erste Bank és a CIB Bank nem tért el a megszokott maximális futamidőtől: az Ersténél 8 éves, a CIB-nél 7 éves a leghosszabb futamidő.

Ami sok szempontból meghatározhatja a hitelfelvételt, az a havi törlesztőrészlet nagysága, ami egy 10 millió forintos személyi kölcsönnél már igen magas lehet. Nézzük meg, mit kínálnak a bankok, ha azonos futamidőre, 84 hónapra vesszük fel a hitelt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint az Erstének kell a legkevesebbet fizetnünk havonta. Ha jövedelmünk nem éri el a nettó 250 000 forintot, de vállaljuk, hogy a bankhoz érkeztetjük a fizetést, a havi törlesztőrészlet 171 172 forint lesz. Pár száz forinttal drágább a CIB Bank ajánlata, itt 171 975 forintot fizetünk havonta, míg a K&H Bank hitelénél 176 474 forint a havi törlesztőrészlet nagysága. Érdemes lehet idevenni a Cetelem ajánlatát is, hiszen mindössze 100 000 forinttal maradt le a 10 millió forintos maximális hitelösszegtől. A fenti kondíciókkal a pénzintézetnél 174 233 forint a havi törlesztőrészlete a 9 900 000 forintos kölcsönnek.

Ha viszont a teljes visszafizetendő összeget nézzük, más felállást láthatunk: a CIB Bank esetében a futamidő végén összesen 14 445 900 forintot fizetünk vissza, míg az Erste csak a második helyre szorul 14 495 248 forinttal, így tehát az CIB ajánlata közel 50 000 forinttal kedvezőbb. A K&H ajánlatát nézve a teljes visszafizetendő összeg 14 863 212 forint, itt már jelentősebb, több mint 400 000 forintos különbség van a legjobb ajánlatokhoz képest.

Nagyobb fizetéssel még kedvezőbb

Akár 2 millió forintot is spórolhatnak azok, akik magas fizetéssel rendelkeznek és vállalják a jövedelemátutalást a hitelező bankhoz. A pénzintézetek jellemzően kamatkedvezményeket adnak, ha teljesítjük ezeket a feltételeket, így alacsonyabb törlesztőrészletre számíthatunk.

Ha 250 000 forint feletti igazolt jövedelemmel és bankváltással kalkulálunk, láthatjuk, hogy több mint 20 000 forinttal kedvezőbb is lehet a törlesztőrészlet. Az Ersténél 150 878 forint, a teljes visszafizetendő 12 790 552 forint a futamidő végén. A K&H-nál 153 333 forint így a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 919 368 forint, míg a CIB-nél a 161 011 forintos havi törlesztőrészlet és 13 524 924 forintos teljes visszafizetendő összeg várja az ügyfeleket.

Persze sokan tarthatnak attól, hogy a lakáshitelek után a személyi kölcsönök piacán is beindulhat a kamatemelkedés, ami a törlesztőrészletek növekedésével jár. A piacon elérhető személyi kölcsönök túlnyomó többsége azonban ma már az egész futamidő alatt rögzített kamatozású, így nem kell az esetleges kamatkockázattól tartani. Akkora törlesztőrészletet fogunk havonta fizetni, amennyiben a szerződés aláírásakor megegyeztünk a bankkal. Ahogy a legtöbb személyi kölcsön, úgy a fenti hitelek is rögzített kamatozásúak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem