Ennyivel kellett több adót fizetnünk idén, mint tavaly

2015. június 22. 18:03

Több bevétele volt a központi költségvetésnek, mint tavaly. Ennek egy része adó, más része például ingatlanhasznosításból származik. A költségvetési hiány így 588,5 milliárd forint.

Idén május végén 53 milliárd forinttal több bevétele volt a központi költségvetésnek, mint tavaly, aminek a nagy része a magasabb adóbevételekből, kisebb része pedig az állami vagyonnal kapcsolatos megnövekedett befizetésekből, állami cégek bevételéből, ingatlanok hasznosításából, hasonlókból jött össze - ezt írja a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás május végi helyzetét összefoglaló, hétfőn megjelent tájékoztatójában.

  • A központi költségvetés május végén 588,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai és az állami pénzalapok viszont 47 és 30,4 milliárd forint pluszban vannak.
  • A TB alapban a tavalyihoz képest jóval kisebb volt a többlet, leginkább azért, mert 39,4 milliárddal kevesebb pénz folyt be a Nyugdíjbiztosítási és az Egészségbiztosítási Alapba.
  • Az állam 23,4 milliárddal többet költött a nyugdíjakra a janur 1-től érvényes nyugdíjemelés miatt.

Az egyes adókból pedig ennyi folyt be:

  • január-májusban a költségvetésnek 2190,2 milliárd forint bruttó általános forgalmi adó (áfa) bevétele keletkezett, ami 150,3 milliárd forinttal (7,4 százalékkal) múlta felül az előző év azonos időszakit.
  • A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első öt hónapjában 706,5 milliárd forint volt, amely a 748,4 milliárd forintos bruttó befizetés és a 41,9 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött.
  • A jövedéki adóból származó bevétel az év első öt hónapjában 363,3 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi összegnél 25,9 milliárd forinttal magasabb. Az üzemanyagok esetében 211,3 milliárd forint jövedékiadó-bevétel keletkezett, amely 22,7 milliárd forinttal magasabb az előző év azonos időszakinál.
  • Társasági adóból a központi költségvetésben az év első öt hónapjában 146,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 6 milliárd forinttal (3,9 százalékkal) maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.
  • A pénzügyi tranzakciós illeték mérlegsoron a költségvetésnek az év első öt hónapjában 92,9 milliárd forint bevétele keletkezett, amely az előző év azonos időszakától 27,3 milliárd forinttal maradt el.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm