27 °C Budapest
Ijesztő szám a devizalevélben: hogy jött ez ki?

Ijesztő szám a devizalevélben: hogy jött ez ki?

Pénzcentrum
2015. április 30. 06:05

Már csak óráik vannak hátra a bankoknak arra, hogy feladják a devizahiteles elszámolót. Az ügyfelek jó része már megkapta a levelét, azonban több százezer adós csak jövő héten veheti kézbe a várva-várt küldeményt. Miért ennyi jár vissza, hova fordulhatunk segítséggel, ha nem értünk egyet az elszámolással?

Ma jár le a bankok határideje arra, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan a levelek megérkezésére még néhány munkanapot várni kell a Posta tájékoztatása szerint, azonban lassan már az összes ügyfél kezében tarthatja az visszatérítésről szóló levelét. Fontos, hogy az OTP-re és a K&H-ra más elszámolási határidő vonatkozik az elhúzódó perek miatt.

Erre kell figyelni a levélben

A legfontosabb számokat (a legtöbb banki levélben) a küldemény harmadik oldalán találjuk, az itt látható táblázatban (lásd a képünket). Ez a három legfontosabb szám az elszámolásban:

 • A törlesztőrészlet
 • A tartozás
 • A kamat

A legfontosabb adat a májustól fizetendő, minden szempontból új törlesztőrészlet. A tartozás csökkenése és a kamatcsökkentés miatt ugyanis várhatóan mérséklődik a devizahitelesek törlesztőrészlete. A táblázatban egyébként megtaláljuk a régi törlesztőrészletet, sőt a táblázat alatt a csökkenés mértéke is látható.

Az éves kamatnál látható az elszámolást megelőző és az elszámolás (és forintosítás) utáni kamatszint, ennek csökkenése is hozzájárul a törlesztőrészlet csökkenéséhez. Szintén hozzájárul a havi részletek csökkenéséhez a tartozás csökkenése. Ugyan a korábbi tartozás még devizában van megadva, a forintosítás miatt a (jelzáloghitel) szerződések új tartozása már forintban lesz megadva az elszámoláson.

Sok esetben érdemes megnézni a későbbi törlesztőrészleteket is, mivel van olyan bank, ahol ezeket is megtaláljuk.

Több olvasónk panaszkodott arra, hogy a törlesztőrészlete több mint tízszeresére emelkedik jövő évtől, azonban ez csak az időszaki bontás változása miatt van így.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-ben esedékes fizetendő havi bontásban, míg a későbbi részletek éves bontásban kerülnek megjelenítésre a levélben.

Hova fordulhatunk, ha elégedetlenek vagyunk?

Ha elégedetlenek vagyunk az elszámolással, akkor először érdemes részletes elszámolást kérni a bankunktól. Ezt igényelhetjük levélben is, azonban a legtöbb hitelintézet egy egyéni kódot küld az elszámolással, amivel a bank online felületén leellenőrizhetjük a számításokat.

Amennyiben ezzel sem vagyunk elégedettek, akkor panasszal élhetünk a banknál. Ezt megtehetjük személyeses, telefonon, vagy akár elektronikus formában is, de a panasztétel formájáról az elszámoló levélben találunk részletesebb információkat. Az általnos panasztételt egy beadvánnyal érdemes megtenni. Alapvetően 30 napunk van arra, hogy panasszal éljünk, az erre szolgáló nyomtatványok egyébként elérhetőek a bankok honlapján.

Ha a panaszbeadványra érkezett válasszal nem vagyunk elégedettek, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulhatunk. Akkor is őket kell megkeresni, ha 60 napon belül nem kapunk választ panaszbeadványunkra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit mondanak az ügyfelek?

A Pénzcentrumhoz rengeteg olvasói levél érkezik az elszámolással kapcsolatban, ezekből idézünk néhányat, egy elkeseredett autóhiteles például ezt írta:

2,3 millió forintot vettünk fel svájci frankban autóhitelre 2006-ban, 10 évre, amit 2012-ben visszafizettünk az akkor aktuális árfolyamon. Összesen több mint 4,5 millió forintot fizettünk be! A mai nap folyamán kerek 84 639 forintot utalt vissza a bank. Most azt nem tudom, sírjak vagy nevessek? Panasszal éljek, van értelme? Mindenki a felvett összeg 10-20 százalékáról beszélt, ez messze nem az!


Persze nem csak az autóhitelesek között van elégedetlen ügyfél:

Sajnos én is azokhoz tartozom, akik nem igazán vannak megelégedve a forintosítással. 16,5 millió forintot vettem fel, 7 éve fizetem becsülettel, és most a nyakamba kaptam 23,5 M Ft tőkét és kamatait. Szerintem ez a tisztességtelen és nem az, amit eddig elvettek. Eddig próbáltam más bankoktól ajánlatot kérni, de a lakás 20-21 milliót ér, és nem igen van számomra ajánlatuk.

 

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidő mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyűjtőszámlám eltűnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem

 - írja egy feldühödött olvasónk. További olvasói levelekért IDE kattints!

Miért ennyi elszámolást kapunk?

A devizahitelesek többsége még mindig arról érdeklődik, hogy jár-e neki az elszámolás, vagy miért ennyit kapnak vissza. Az alábbi devizahitelesekkel nem számol el a bank:

 • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződésüket
 • Akik 2009. július 26. előtt lezárták a szerződésüket
 • Folyószámlahitelesek
 • Hitelkártya tulajdonosok
 • Vállalatok és egyéni vállalkozások

Mivel minden szerződés egyedi, ezért hatalmas különbségek lehetnek az elszámolás során visszajáró összegekben. Az alábbi öt tényezőtől függ, hogy mennyi jár vissza:

 • Az egyoldalú kamatemelés mértéke és időpontja
 • Az árfolyamrés mértéke
 • A felvett hitel összege
 • A futamidő
 • A hitel felvételének időpontja

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?