3 °C Budapest

Milliókkal tartozik Tatár Csilla: miből fogja kifizetni?

2015. január 8. 17:35

Tatár Csilla a közelmúltban otthagyta korábbi munkaadóját, a TV2-t és munkát vállalt a köztelevízióban. A műsorvezetőnek emiatt valószínűleg nyolcmillió forintot kell fizetnie a TV2-nek, amihez lehet, hogy hitelt kell felvennie. Mennyi lenne a törlesztőrészlete, és a futamideje a kölcsönének? Miért nem fizetheti vissza a hitelét fél év alatt?

Tatár Csilla december elején felmondott a TV2-nél. A tévés azt mondta, rendesen kitöltötte a felmondási időt, ez azonban, úgy tűnik, kevés ahhoz, hogy fellélegezhessen. A TV2-vel kötött munkaszerződése ugyanis nem csak ebből áll, és ezt neki is be kell tartania. Köti a versenykorlát, ami azt jelenti, hogy a felmondástól számított négy hónapon belül nem vállalhat műsorvezetői feladatot más csatornánál. Ha ezt nem tartja be, igen komoly kötbért kell fizetnie. Úgy tűnik, Tatár Csilla már nagyon régóta vágyott arra, hogy egy más jellegű műsorban is megmutathassa, mire képes, hiszen még ezt az irgalmatlanul sok pénzt is hajlandó kifizetni azért, hogy átlépje a saját árnyékát - írja a Blikk.

A TV2-nél tizenkét évet lehúzó sztárműsorvezető a köztévénél 1,5 millió forintot keres majd, így könnyedén kifizetheti saját zsebből a kötbért, amely akár nyolcmillió forintot is kitehet. Lehetséges persze, hogy a volt munkaadója nem köti az ebet a karóhoz, és nem tart igényt az összegre.

Hogyan fizethet ki ekkora tartozást azonnal?

Megeshet, hogy a műsorvezetőnek nem áll rendelkezésre ekkora összeg a bankszámláján, és hitelt kell felvennie. A személyi kölcsönök átlagos évesített kamatlába 17,75 százalék a jegybank adatai alapján, így akár másfél-két év alatt is visszafizetheti a hiteltét, ha ezt a megoldást választja. 18 hónapra a havi törlesztőrészlet 515 ezer forint, míg két évre 404 ezer forint lenne. Lényeges, hogy ennél sokkal rövidebb futamidőt nem tud bevállalni a sztár, mivel a január óta érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás miatt nettó jövedelmének (983 ezer forint) csupán hatvan százalékát fordíthatja hiteltörlesztésre, ami 590 ezer forint.

Miből áll az új szabályozás?

Az új szabályozás alapvetően két fő pillérből áll:

  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.
  • A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek) a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.
A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell.

 A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be. Ez egyértelműen ösztönözheti a gazdaság fehéredését is, hiszen a jövőben csak a bevallott, legális jövedelem mellett lehet hitelt felvenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövő évtől felvett új forinthitelek esetében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmű ügyfelek esetében, 400 ezer forint nettó jövedelem felett pedig a 60 százalékot

. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A forinthitelekre alkalmazott megengedőbb korlátok miatt az új rendelkezés valószínűsíthetően nem jár hitelvisszafogással, ugyanakkor amennyiben az MNB túlzott lakossági hitelezést lát, a korlátok bármikor szigoríthatók.


Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan - egy esetleges árfolyam-leértékelődés negatív hatásait ellensúlyozva - sokkal szigorúbb JTM korlátok kerültek előírásra: 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmű ügyfelek esetében 30 és 15 százalék. Ezen korlátok mellett kizárható a devizahitelezés újbóli elterjedése és felfutása. A hitelfedezeti arányokra vonatkozóan - a szabályozás folyamatosságának biztosítása érdekében - alapvetően a jelenleg hatályos előírásokat vette át az MNB rendelet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?