Milliókkal tartozik Tatár Csilla: miből fogja kifizetni?

2015. január 8. 17:35

Tatár Csilla a közelmúltban otthagyta korábbi munkaadóját, a TV2-t és munkát vállalt a köztelevízióban. A műsorvezetőnek emiatt valószínűleg nyolcmillió forintot kell fizetnie a TV2-nek, amihez lehet, hogy hitelt kell felvennie. Mennyi lenne a törlesztőrészlete, és a futamideje a kölcsönének? Miért nem fizetheti vissza a hitelét fél év alatt?

Tatár Csilla december elején felmondott a TV2-nél. A tévés azt mondta, rendesen kitöltötte a felmondási időt, ez azonban, úgy tűnik, kevés ahhoz, hogy fellélegezhessen. A TV2-vel kötött munkaszerződése ugyanis nem csak ebből áll, és ezt neki is be kell tartania. Köti a versenykorlát, ami azt jelenti, hogy a felmondástól számított négy hónapon belül nem vállalhat műsorvezetői feladatot más csatornánál. Ha ezt nem tartja be, igen komoly kötbért kell fizetnie. Úgy tűnik, Tatár Csilla már nagyon régóta vágyott arra, hogy egy más jellegű műsorban is megmutathassa, mire képes, hiszen még ezt az irgalmatlanul sok pénzt is hajlandó kifizetni azért, hogy átlépje a saját árnyékát - írja a Blikk.

A TV2-nél tizenkét évet lehúzó sztárműsorvezető a köztévénél 1,5 millió forintot keres majd, így könnyedén kifizetheti saját zsebből a kötbért, amely akár nyolcmillió forintot is kitehet. Lehetséges persze, hogy a volt munkaadója nem köti az ebet a karóhoz, és nem tart igényt az összegre.

Hogyan fizethet ki ekkora tartozást azonnal?

Megeshet, hogy a műsorvezetőnek nem áll rendelkezésre ekkora összeg a bankszámláján, és hitelt kell felvennie. A személyi kölcsönök átlagos évesített kamatlába 17,75 százalék a jegybank adatai alapján, így akár másfél-két év alatt is visszafizetheti a hiteltét, ha ezt a megoldást választja. 18 hónapra a havi törlesztőrészlet 515 ezer forint, míg két évre 404 ezer forint lenne. Lényeges, hogy ennél sokkal rövidebb futamidőt nem tud bevállalni a sztár, mivel a január óta érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozás miatt nettó jövedelmének (983 ezer forint) csupán hatvan százalékát fordíthatja hiteltörlesztésre, ami 590 ezer forint.

Miből áll az új szabályozás?

Az új szabályozás alapvetően két fő pillérből áll:

  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.
  • A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek) a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.
A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell.

 A mutatóban az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni az ügyfél minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be. Ez egyértelműen ösztönözheti a gazdaság fehéredését is, hiszen a jövőben csak a bevallott, legális jövedelem mellett lehet hitelt felvenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jövő évtől felvett új forinthitelek esetében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmű ügyfelek esetében, 400 ezer forint nettó jövedelem felett pedig a 60 százalékot

. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A forinthitelekre alkalmazott megengedőbb korlátok miatt az új rendelkezés valószínűsíthetően nem jár hitelvisszafogással, ugyanakkor amennyiben az MNB túlzott lakossági hitelezést lát, a korlátok bármikor szigoríthatók.


Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan - egy esetleges árfolyam-leértékelődés negatív hatásait ellensúlyozva - sokkal szigorúbb JTM korlátok kerültek előírásra: 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmű ügyfelek esetében 30 és 15 százalék. Ezen korlátok mellett kizárható a devizahitelezés újbóli elterjedése és felfutása. A hitelfedezeti arányokra vonatkozóan - a szabályozás folyamatosságának biztosítása érdekében - alapvetően a jelenleg hatályos előírásokat vette át az MNB rendelet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm