20 °C Budapest
6 nyomós érv, hogy miért ne váltsd ki a devizahiteledet

6 nyomós érv, hogy miért ne váltsd ki a devizahiteledet

2014. december 19. 13:31

2015 elején elkezdődik a forintosítás folyamata, viszont sokakban felmerülhet, hogy kedvezőbb lenne piaci kamatozású hitellel kiváltani a devizahitelét még a forintosítás előtt, azok olcsósága miatt. Összeszedtük azokat az érveket, hogy miért nem éri meg most kiváltani a devizahitelünket.

  • A devizahitelünknek van felmondási vagy előtörlesztési díja, amit most mindenképpen ki kell fizetni, ha kiváltjuk a hitelünket. A forintosítási törvény viszont kimondja, hogy a forintosítás után 60 nappal lehetőségünk van arra, hogy díjmentesen felmondjuk a kölcsönünket, így ezeket a díjakat megúszhatjuk.
  • Az elszámolás összegét mindenképp megkapja az adós, ha viszont megvárjuk a forintosítást, akkor biztosan a tőketartozásunkból vonják le a visszajáró pénzt. Ezzel ellentétben, ha most felmondjuk a hitelt, akkor készpénzt fogunk kapni. Ebben az esetben sajnos megvan az esély, hogy nem előtörlesztésre fordítjuk a kézhez kapott összeget.
  • Ha viszont mégis csökkentenénk a forinthitelünk tőketartozását, akkor az előtörlesztési díjat ismételten meg kell fizetni, vagyis kétszeresen fizetjük ki ezt a díjat, míg a forintosítással ez teljesen ingyenes lenne.
  • Az elmúlt két hétben a forint árfolyama gyengülésnek indult, ezért a rögzített árfolyamnál drágábban válthatjuk ki hiteleinket most. Jelenleg a svájci frank 263, míg az euró 316 forinton áll. Ez közel egy százalékos többletet jelent, ráadásul a folyamat végén lehet, hogy ennél gyengébb forinttal kell számolnunk. Az egy százalékos eltérés egyébként nyolcmillió forintos tartozásnál 80 ezer forintot jelent.
  • A frointosított hitel kamata meg fog egyezni a devizahitel felvételkori (vagy mostani, ha alacsonyabb) kamatszintjével az adósok többségénél. Ez viszont alacsonyabb, mint a piaci kamatozású hitelkamatok, így a forintosított hitel kedvező kamatszintje miatt sem érdemes kiváltani a devizahitelt.
  • Január 1-től rögzített lesz a devizahitelek törlesztése, a svájci franknál 256,5, az eurónál 309, míg a japán jennél 2,16 forintos árfolyamon törlesztik majd a kölcsönüket, egészen a forintosításig. Egy rövid kamatperiódusú hitel esetén viszont akár már márciusban megnőhet a törlesztőrészletünk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?