Matolcsy kezében van a devizahitelesek sorsa

Pénzcentrum
2014. november 26. 06:05

Az országgyűlés kedden elfogadta a fair bankokról szóló és a forintosításról szóló törvényt is. A legfontosabb részletek ismertek voltak, de a végleges törvény alapján megnéztük, hogyan fogjuk törleszteni a forintosított devizahiteleinket. Előfordulhat, hogy emelkedik a forinthitelünk törlesztőrészlete? Igen, a sorsuk Matolcsyék kezében lesz.

Kedden kora délelőtt a parlament megszavazta a forintosítási és a fair bank törvényt is, és ezzel lefektette az alapját annak, hogyan váltják át a devizahiteleket, illetve, hogyan fognak a bankok hitelezni jövő évtől. Természetesen megnéztük azt is, hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet és mennyivel csökken a tartozás.

Ezen az árfolyamon forintosítanak

Ugyan korábban a kormánytól azt hallottuk, hogy kedvezményes árfolyamon történik majd a forintosítás, de most már biztos, hogy fix, a piaci szinthez közeli árfolyamon fogják átváltani a devizahiteleket. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, az euró hitelek 309 forintos, míg a japán jen kölcsönök 2,16 forintos árfolyamon kerülnek forintosításra.

Mennyi lesz a kezdeti kamatom?

A kamatszintet három tényező határozza meg a törvény szerint:

  • A kamat alapja a három hónapos BUBOR (hazai bankközi forinthitel kamatláb), ehhez kell hozzáadni a devizahitel eredeti kamatfelárát
  • A kamat nem lehet több sem a felvételkori, sem a jelenlegi kamatszintnél. Ráadásul a kamatfelárat is maximálja a törvény, lakáshiteleknél maximum 4,5 százalék, szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig maximum 6,5 százalék lehet
  • Az egyik módosító indítványnak köszönhetően lett a kamatfelár minimuma egy százalék, amivel sok adóst kíméltek meg attól, hogy a forintosítás miatt megugorjon a törlesztőrészlete

Mennyivel fogok tartozni a bankomnak és mennyi lesz a törlesztőrészletem?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Stabilitási Jelentésében felvázolta azt, hogyan néz ki egy átlagos devizahitel. Eszerint a tartozás az elszámolás miatt fog csökkenni, méghozzá egy átlagos tartozás (7,5 millió forint) esetén nagyjából 1,5 millió forintot lesz a visszatérítés mértéke, vagyis hatmillió forint lesz a tartozás. Ez azt jelenti, hogy a tőketartozás 16 százalékkal csökken az elszámolás nyomán.

A tőketartozás és a kamat alacsonyabb szintjének köszönhetően a törlesztőrészlet is csökken, így az elszámolás és a forintosítás miatt összesen 25 százalékkal lesz alacsonyabb egy átlagos devizahitel törlesztőrészlete.

Ez a jegybank által felvázolt, átlagos hitel esetében 78 ezer forintról 56 ezer forintra csökkenő törlesztőrészletet jelent. A forintosításnak köszönhetően több féleképpen alakulhat a havi részletünk, viszont

a túlnyomó többség esetében nagyjából a kezdeti kamatszint lesz a forinthitel kamata.

Más lesz viszont azoknak a helyzete, akiknek a bankja kamatot csökkentett, mivel náluk a jelenlegi (alacsonyabb) kamatszinten fogják törleszteni kölcsönüket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Visszaemelkedhet a törlesztőrészlet?

Mivel referenciakamatozásúak lesznek a forintosított devizahitelek, ezért elsősorban a BUBOR emelkedése növelheti a törlesztőrészleteket, a jegybanki alapkamat növekedésén keresztül. Minél tovább tartja a rekord alacsony alapkamatot az MNB, annál tovább maradhatnak a jelenlegi szinten a törlesztőrészletek. Ha viszont egy százalékponttal nő a referenciakamat, akkor az átlagos hitel havi részlete három százalékkal növekedhet, sőt csupán három százalékpontos növekedés után már 10 ezer forinttal fizethetünk többet.

Mennyi lesz a kamatom később, mi emelheti a törlesztőmet?

A forintosítási törvény kimondja, hogy a devizahiteleket a három hónapos BUBOR-hoz kell kötni, vagyis a kamatot a bank először három hónap után növelheti, de csak akkor, ha a referencia kamatláb is növekedett véleményünk szerint. A fair bank törvény ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

Referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású hitelszerződés esetén a referenciakamatláb mértékét a hitelszerződésben meghatározott referenciakamat futamidejének megfelelő időközönként kell a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz igazítani.

A BUBOR aktuális szintjét sok tényező befolyásolja, de leginkább a jegybanki kamatláb van rá hatással. Addig tehát, míg a történelmi alacsony szinten tartja a jegybank az alapkamatot (ami jelenleg 2,1 százalék), addig a törlesztőrészletek sem nőnek meg látványosan, igaz kisebb kilengések így is lehetnek benne.

Hogyan emelhet költségeket a bank?

A fair bank törvény szerint az új hiteleknél, így a forintosításkor nyújtott hiteleknél nem csak kamatperiódust, hanem kamatfelár-periódust is meg kell állapítani. Ennek köszönhetően a bankok csak a kamatfelár-periódus leteltével emelhetnek kamatfelárat. A devizahitelek esetében egyébként a periódus hossza három, négy és öt év lehet, ami attól függ, hogy mennyi a kölcsön hátralévő futamideje. Három éves hátralévő futamidő felett három éves, 9 év futamidő felett négy éves, 16 év futamidő felett pedig öt éves kamatfelár-periódusú lesz a hitel. Így a bank a kamatfelárat, a költségeit pedig csak az inflációnak megfelelő mértékben növelheti. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm