Eljött a devizahitelesek nagy napja: ma minden eldől

Eljött a devizahitelesek nagy napja: ma minden eldől

Pénzcentrum
2014. november 17. 06:03

Ma nyújthatják be a forintosítási törvényt, ezért körüljártuk, hogy mire számíthatnak a devizahiteles családok a szabályozásnak köszönhetően. A múlt hét folyamán több részletet megtudtunk a készülő tervezetből, ezért felvázoltuk, várhatóan hogyan fogják visszafizetni az adósságukat a devizahitelesek. Megnéztük azt is, hogy milyen hatásai lehetnek a törvénynek, ha az eddig megismert módon fogadja el a parlament.

Várhatóan ma fogja a kormány benyújtani a forintosításról szóló törvény tervezetét az országgyűlésnek. A múlt hét kedden benyújtott fair bankokról szóló törvénnyel együtt a forintosítás folyamata mellett azt is meghatározza majd, hogyan fizetjük a hiteleinket a következő közel egy évtizedben.

Milyen részleteket ismerünk eddig a törvényből?

Ugyan nem biztos, hogy a benyújtott törvényben a most ismert részletek lesznek, ráadásul a tervezet elfogadásáig még hosszú út vezet, de az alábbi fontos információkat tudjuk:

  • A forintosítás várhatóan az elszámolással egy lépésben, jövő év márciusában és áprilisában fog lezajlani.
  • Az átváltási árfolyam a svájci frank alapú hiteleknél 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönöknél 309 forintos árfolyamon fog megtörténni. Ez nagyjából megegyezik a jelenlegi piaci árfolyammal.
  • A hitelek kiváltása a tervek szerint piaci alapon fog megtörténni, igaz ez technikailag nehezen kivitelezhető akkor, ha az elszámolással együtt egy lépcsőben szeretnék végrehajtani a devizahitelesek megsegítését, ahogy amellett a Nemzetgazdasági minisztérium és a Bankszövetség is letette a voksát.
  • A fair bank törvényben meghatározott módon hitelezhetnek a bankok, és az ebben ismert szabályok szerint vehetnek majd fel hiteleket a forintosításkor is.
  • Valószínű, hogy a devizahitelesek közül sokan fogják választani a három, vagy akár öt-tíz évre fixált kamatú (törlesztőrészletű) termékeket akkor is, ha azok kezdetben valamivel drágábbak.

Hogyan függ össze a két törvénytervezet?

A két törvénytervezet szorosan összefügg, hiszen a forintosításról szóló törvény meghatározza, hogyan menjen végbe a devizahitelek kiváltása, míg a fair bank törvényben megtaláljuk azt, hogy január elsejétől milyen alapelvekkel lehet hiteleket nyújtani. Ugyan az átváltásról szóló törvény meghatároz néhány, csak a devizahitelesekre érvényes kivételt, viszont a kölcsönfelvétel alapelveit mégis a fair bank törvényben találjuk meg.

Megéri forintosítani, vagy tényleg csak elvi kérdés?

Csak évek múlva, amikor ismerjük a devizaárfolyamok mozgását és az alapkamat változását, akkor mondható meg, hogy jól jártak-e a devizahitel átváltásával az adósok vagy sem, addig csak találgathatunk ezzel kapcsolatban. Az viszont kijelenthető, hogy a kiszámítható törlesztőrészlet (ami attól függ, hány évre fixáljuk a kamatot) könnyebbséget ad a magyar családoknak, hiszen a pénzügyeket tervezhetővé teszi. Hátránya lehet viszont, hogy később hiába erősödik meg a forint árfolyama, mindenképp a rögzített forinthiteleket kell visszafizetni. Emiatt a devizaárfolyamon nem keletkezhet nyereségük, viszont veszteségük sem lehet ebből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Devizahitelesnek jó lenni, vagy a forinthitelesek jobban jártak?

A kormány oldaláról többször elhangzott az, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban a forint alapú kölcsönt felvetteknél, azonban rengeteg tényezőtől függ, hogy ki jár jobban. Minden szerződés eltérő, ráadásul a forintkölcsönök mellé sok esetben kamattámogatás is járt. Ennek kiszámítása így egyedi módon történhet minden szerződésnél, és a kalkulációkat várhatóan majd csak a forintosítás után lehet elvégezni.

 

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07