Rögzíthetik a kamatokat: kicsit megnyugodhatnak a devizahitelesek

Rögzíthetik a kamatokat: kicsit megnyugodhatnak a devizahitelesek

2014. november 14. 11:56

Kormányzati források szerint a kamatfelár mellett kamatmaximum is kötelező lesz a forintosításkor. A törvényt várhatóan hétfőn nyújtja be a kormány a parlamentnek. Mit jelent a devizahiteleseknek a kamat- és a kamatfelár maximum együttes bevezetése?

Hétfőn nyújthatja be a forintosításról szóló törvénytervezetet a kormány az országgyűlésnek, ami a fair bankokról szóló törvénnyel együtt rendezheti a devizahitelesek helyzetét. Ma reggel egyébként Orbán Viktor is megszólalt a tervezettel kapcsolatban, és elmondta, hogy elvi kérdés a forintosítás.

Miért fontos a kamatmaximum?

Az eddig kiszivárgott információk szerint csupán a kamatfelárat rögzítette volna a törvény, ami sok devizahitel esetén a törlesztőrészletek azonnali megugrásához vezetett volna. A kamat maximálálásával azonban biztos, hogy nem nőhet meg az adós törlesztőrészlete a forintosítás miatt. 

A bankokra kötelező kamatplafont hosszabb időre rögzítik, de hogy pontosan mennyire, az adósonként sávosan eltérő lesz. A rögzítés időtartama öt, négy és három év lehet a hitelből hátralévő futamidő függvényében - írja az Index. Ez azt jelenti, hogy a fixált időtartam elteltével megnőhet a törlesztőrészlet, feltéve, ha a magyar jegybanki alapkamat is megugrik.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20