14 °C Budapest

Ezt sok szülő nem tudja, amikor a gyerek felveszi a Diákhitelt

Pénzcentrum
2014. szeptember 8. 05:30

A hónap közepén lejár a Diákhitel igénylésének első határideje, a bevezetése óta már több mint 350 ezren éltek a kedvezményes kölcsön lehetőségével. Megnéztük, hogy mik a különbségek a két Diákhitel konstrukció között, és mennyit kell visszafizetnünk, ha most felvesszük a kölcsönt.

Szeptember 15-én lejár a Diákhitel igénylési határideje, igaz a szabadon felhasználható konstrukciót később is fel lehet venni a félév folyamán (ennek további határidői az aktuális hónap 15. napja), viszont a kedvező, tandíjra fordítható kölcsönt már csak egy hétig lehet igényelni erre a félévre. Megnéztük, hogy mennyit kell visszafizetnünk, ha felvesszük a hitelt. Tényleg nem tudjuk visszafizetni nyugdíjas éveink előtt?

Erre kell fordítani a felvett összeget

Két konstrukciót különböztethetünk meg:

  • A Diákhitel1-et, ami szabadon felhasználható
  • A Diákhitel2-t, amit kizárólag tandíjfizetésre fordítható

A további különbségeket az alábbi infografikán mutatjuk be:

A leginkább szembetűnő különbség a kamatláb, amit a Diákhitel1 esetében a Diákhitel Központ határoz meg félévente, ez 2014 júliusa óta 5,75 százalék. A Diákhitel2-nél fix, két százalékos kamatozással számolhatunk, ennek szintjét jogszabályban rögzítik.


Várható-e további kamatcsökkentés?

"A Diákhitel1 kamatainak további csökkentése három tényezőtől függ" - tudtuk meg Bugár Csaba vezérigazgatótól. Ha ezekben javulás következik be, akkor a kamatok is csökkenhetnek a jövőben.
1. A netbanki megoldással a működési költségeket próbálja csökkenteni, ezek lecsapódhatnak a kamatok mértékében is.
2. Fontos a nemfizető hitelek arányának csökkentése is, ha ezt sikerül csökkenteni, akkor ez a kamat csökkenését segítheti elő.
3. A Diákhitel Központ hitelezői felé lényeges Magyarország országkockázata is, egy felminősítésnek köszönhetően az ügyfelek is jól járhatnak.


A szabadon felhasználható konstrukció hitelösszegét saját bankszámlánkra kapjuk, sőt még azt is eldönthetjük, hogy havi vagy féléves bontásban szeretnénk megkapni a pénzt. Ezzel szemben a csak tandíjra fordítható kölcsönt a folyósító egyenesen a felsőoktatási intézmény számlájára utalja át, félévente egy összegben.

Mennyit kell visszatörlesztenem, ha felveszem a hitelt?

Mindkét konstrukció esetében a Diákhitel Központ oldalán elérhető kalkulátor segítségével kiszámoltuk, hogy mire számíthat egy átlagos pályakezdő, aki élt valamelyik hitellel tanulmányai során. A törlesztést egyébként a tanulmányi jogviszony megszűnése után, de legkésőbb 35 éves korban kell megkezdeni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Diákhitel1 esetén legfeljebb havi 50 ezer forintot vehetünk fel, amit az alapképzés hat féléve alatt minden félév során megkapunk. Így, havi 200 ezer forintos bruttó fizetéssel számolva, a törlesztés megkezdésekor 1 millió 526 ezer forint lesz a tartozás, ami 2031-ben fogy el, ha nem előtörlesztjük, vagy végtörlesztjük a szerződést. Ez azt jelenti, hogy összesen 2 millió 453 ezer forintot fizetünk vissza. Ha a hitel felvételekor a hallgató 20 éves volt, akkor a pénz visszafizetése még jóval a nyugdíj előtt megtörténik.

A Diákhitel2 az alacsony, két százalékos kamata miatt viszont eltér ettől, már 2029-ben elfogy a tartozás, ha a másik kalkulációhoz hasonlóan havi 50 ezer forinttal számolunk. Értelemszerűen a törlesztőrészletek fizetésének kezdetekor a tőketartozás megegyezik a másik konstrukció tőketartozásával, viszont a havi részletek alacsonyabbak lesznek annál, így végül összesen 1 millió 814 ezer forintot kell visszafizetnünk.

Lényeges, hogy a havi törlesztőrészlet mind a két esetben változó. A Diákhitel1 esetében a törlesztés első két évében a minimálbér hat százaléka, utána pedig a két évvel korábbi jövedelem hat százaléka. A Diákhitel2 törlesztőjének alapja azonos, viszont négy és tizenegy százalék között változik, a fennálló tartozás függvényében sávosan alakul a törlesztés az alábbiak szerint:

  • Egymillió forintig 4 százalék
  • Kétmillió forintig 5 százalék
  • Hárommillió forintig 7 százalék
  • Négymillió forintig 9 százalék
  • Négymillió forint felett 11 százalék
Érdekes, hogy néhány éve még megérte felvenni a hitelt úgy, hogy azt befektetjük, mivel a bankbetétek kamata meghaladta a Diákhitel kamatait. Ezzel szemben mostanra ez a lehetőség eltűnt, már nem érdemes spekulálni a kedvezményes kamat ellenére sem. Ha azonban például részvénybefektetésben gondolkozunk, akkor a kamatot meghaladó hozamot is elérhetünk, ennek kockázata viszont jelentős.


További apró különbségek

Sok szülő nem is tud arról, hogy a gyereke felveszi a hitelt, sőt előfordul, hogy a későbbiekben is eltitkolják a kölcsön felvételét. Érdekes, hogy a szülők csak a gyerek hozzájárulása mellett kérhetik ki a szerződések adatait.

Alapvetően Diákhitelt minden 35 év alatti aktív hallgatói viszonnyal rendelkező magyar vehet fel, viszont a 2-es konstrukcióval csak az önköltséges diákok élhetnek. További különbség, hogy míg a Diákhitel2-vel felvett összegből csak magyar felsőoktatási intézmény tandíját fizethetjük, addig a Diákhitel1-et akkor is felvehetjük, ha másik európai országban végezzük tanulmányainkat (EGT térség). Szintén eltérés, hogy a szabadon felhasználható kölcsönnél TGYÁS, GYES és GYED alatt kamattámogatást igényelhetünk, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt a tartozás nem növekszik az ügyleti kamat mértékével. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm