13 °C Budapest

5+1 tipp: így kell jól felvenni a személyi kölcsönt

Pénzcentrum
2014. június 24. 05:32

Egy előre nem tervezett pénzügyi kiadás esetén sok magyar család számára jelent megoldást a személyi kölcsön, amely a meglepően lendületes ügyintézés, és a gyors pénzhez jutás lehetősége miatt rendkívül népszerű termék Magyarországon. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen kell döntenünk. Nem kell azonban megijednünk tőle, egyszemélyi kölcsön is - természetesen tudatosan használva - segítségünkre lehet céljaink eléréséhez. Ezúttal a biztonságos hitelfelvételhez nyújt némi kapaszkodót a Pénzcentrum.hu.

Ahogy tematikus hetünkelsőként megjelent cikkébenis írtunk róla, a legtöbb hazai hitelintézet kínálatában megtalálhatók a személyi kölcsönök, melyek sok magyar családnak nyújtanak megoldást a váratlan pénzügyi helyzetekben. A személyi kölcsönök népszerűsége nem véletlen, a meglepően lendületes ügyintézés, a gyors pénzhez jutás lehetősége, valamint az, hogy a kapott összeget arra költhetjük el, amire csak akarjuk,rengeteg ember számára teszi vonzóvá a termékeket. Sok esetbenugyanis ez az egyetlen megoldás egy nagyobb, váratlan családi kiadás, sőt, akár egy sürgős adósságrendezés esetén is.

Mint ismert, a személyi kölcsön forintban igényelhető, összege jellemzően 100 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető. A kölcsönök futamideje rugalmas, általában 12-72 hónap, és a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető. A konstrukció népszerűsége tehát magáért beszél, nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen, anyagi teherviselő képességünk függvényében kell dönteni.

Történelmi csúcsra, 1242 milliárd forintra nőtt a nem teljesítő hitelek állománya
A kockázatok felmérése azért kiemelt jelentőségű, hiszen nemrég drámai számok láttak napvilágot. Az MNB legutóbbi statisztikái szerint március végén alakosság 6477 milliárd forinttal tartozott a hitelintézeteknek, amelyből 4321 milliárd forintnyi (vagyis 67%) tekinthető szerződés szerint törlesztő hitelnek. Történelmi csúcsra, 1242 milliárd forintra nőtt azonban a nem teljesítő hitelek állománya. Miközben örvendetes módon egyre kisebb arányt képviselnek azok a hitelek, amelyeket csak 1-2 hónapos (vagyis 90 napon belüli) késedelemmel törleszt a lakosság, tovább emelkedett a legalább 3 hónapja nem törlesztett hitelek aránya. Előbbi 14,1 százalék, utóbbi 19,2 százalék volt március végén .


Mutatjuk, így kell okosan hitelt felvenni!

Pénzügyi helyzeted alakulását egyszerűen nyomon követheted és könnyebben kézben tarthatod, ha "házi" költségvetést állítasz össze. Ennek segítségével jobban fel tudod mérni, hogy havi bevételeidből mennyit tudsz tartalékolni, illetve milyen nagyságrendű hitelt tudnál törleszteni hosszabb távon is. Ehhez első lépésként írd össze havi bevételeidet, és kiadásaidat.

A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogod, hogy egy hónapban mennyivel költöttél kevesebbet (vagy többet!) az adott havi jövedelmednél. A költségvetés tehát egyértelműen megmutatja, hogy rendszeres kiadásaidon felül marad-e pénzed, és ha igen, mennyi. A fennmaradó összegből tudod hiteleidet is törleszteni, azonban ügyelj arra, hogy ne kelljen az utolsó forintodat is törlesztésre fordítanod! Kalkulálj azzal, hogy a havi törlesztés összege később meg is változhat (persze nem minden hitelé - ennek részleteire érdemes az igénylés előtt rákérdezni). Ráadásul akciós hiteleknél az első néhány törlesztőrészlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

5+1 tuti tipp: így vegyél fel személyi kölcsönt

Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
Mivel a személyi kölcsönt készpénzben kapjuk meg, és arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!

A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt! Fontos szempont az is, hogy a hitel kamata fix vagy változó.

Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között!Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.

Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit mindig időben fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak. A személyi kölcsönöknél kiemelten fontos, hogy időben törlesszünk, semmiképp se csússzunk ki a törlesztési határidőkből!

Várjuk olvasóink kérdéseit!
Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a személyi kölcsönökkel kapcsolatban. Kérdésed a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre küldd június 25-én 12 óráig. A K&H Bank szakértőjének válaszait pénteken közöljük!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm