1 °C Budapest

Ez lesz a kormány nagy ígérete? Ingyenhitel jöhet a közszférában

Pénzcentrum
2013. december 30. 10:12

Kamatmentes lakáskölcsönt kaphatnak a közalkalmazottak egy, amit a devizahitelek kiváltására is felhasználhatnak - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rétvári: a kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával
A kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kabinet előtt több olvasatban több javaslat is szerepelt, de kormánydöntés még nem született.

Felidézte: a Magyar Közlönyben október 11-én jelent meg az a kormányhatározat, amely pár részletet már tartalmazott ezzel kapcsolatban. Ebből is kiolvasható, hogy a kormány dolgozik a kedvezményes otthonteremtési konstrukción: a jogosultak számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segítené elő. (MTI)


A lap információi szerint a választások előtt már konkrét törvény is születhet, amiben a közszolgáltai tisztviselőknek és más egyenruhásoknak ígérnek majd olcsó hitelt. Október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint az érintett tárcáknak ki kell dolgozniuk "a közszolgálati otthonteremtési kölcsön konstrukcióját, amely a jogosulti kör számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő".

Kölcsönt eléletileg bárki kaphat, aki határozott idejű jogviszonyban áll, így a kedvezményezettek köre akár több százezer is lehet. Ha az érintett családok tagjait nézzük mégtöbb. A tervek szerint új ingatlant akár 30 millió forintos értékhatrig, míg használtat 20 millióig lehet majd ezekből a hitelekből vásárolni. Bővítés esetén 15 milliós lenne a legmagasabb igényelhető hitelösszeg.

Önerővel is segítene a kormány

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önerő előteremtésében is segítene a kormány egy garancia formájában, ami egy banki hitel mellé járna. Ez akár 3 millió 750 ezer forint is lehet.

Ha nem fizetnek

Akkor, ha valaki kikerülne a közszolgálatból - amire van esély, hiszen a kedvezményes hitelt húsz-, illetve a másik változat szerint 35 éves futamidőre adnák -, esetleg kilencven napon túli fizetési késedelembe esne, a kölcsön piaci kamatozásúvá válna - írja a lap. A kedvezmény fennmaradna azonban a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, nyugdíjazás, illetve halál esetén.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?