1 °C Budapest

Ez lesz a kormány nagy ígérete? Ingyenhitel jöhet a közszférában

Pénzcentrum
2013. december 30. 10:12

Kamatmentes lakáskölcsönt kaphatnak a közalkalmazottak egy, amit a devizahitelek kiváltására is felhasználhatnak - írja a Népszabadság.

Rétvári: a kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával
A kormány foglalkozik a közszolgálatban dolgozók kedvezményes otthonteremtési programjával - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a kabinet előtt több olvasatban több javaslat is szerepelt, de kormánydöntés még nem született.

Felidézte: a Magyar Közlönyben október 11-én jelent meg az a kormányhatározat, amely pár részletet már tartalmazott ezzel kapcsolatban. Ebből is kiolvasható, hogy a kormány dolgozik a kedvezményes otthonteremtési konstrukción: a jogosultak számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segítené elő. (MTI)


A lap információi szerint a választások előtt már konkrét törvény is születhet, amiben a közszolgáltai tisztviselőknek és más egyenruhásoknak ígérnek majd olcsó hitelt. Október elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint az érintett tárcáknak ki kell dolgozniuk "a közszolgálati otthonteremtési kölcsön konstrukcióját, amely a jogosulti kör számára a törlesztőrészletek megfizethetőségét hosszú futamidejű kamattámogatással, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő".

Kölcsönt eléletileg bárki kaphat, aki határozott idejű jogviszonyban áll, így a kedvezményezettek köre akár több százezer is lehet. Ha az érintett családok tagjait nézzük mégtöbb. A tervek szerint új ingatlant akár 30 millió forintos értékhatrig, míg használtat 20 millióig lehet majd ezekből a hitelekből vásárolni. Bővítés esetén 15 milliós lenne a legmagasabb igényelhető hitelösszeg.

Önerővel is segítene a kormány

Az önerő előteremtésében is segítene a kormány egy garancia formájában, ami egy banki hitel mellé járna. Ez akár 3 millió 750 ezer forint is lehet.

Ha nem fizetnek

Akkor, ha valaki kikerülne a közszolgálatból - amire van esély, hiszen a kedvezményes hitelt húsz-, illetve a másik változat szerint 35 éves futamidőre adnák -, esetleg kilencven napon túli fizetési késedelembe esne, a kölcsön piaci kamatozásúvá válna - írja a lap. A kedvezmény fennmaradna azonban a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, nyugdíjazás, illetve halál esetén.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?