Életveszély! Tovább lopják az áramot Magyarországon

Pénzcentrum
2013. október 6. 08:02

A jelek szerint nem csillapodik az áramlopási láz Magyarországon. Még mindig nagyon sokan űzik az életveszélyes játékot.

Lopás vétség és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást zárt le vádemelési javaslattal a Siklósi Rendőrkapitányság 2013. szeptember 30-án egy drávapalkonyai férfival szemben.

A drávapalkonyai S. Géza tavaly szeptember és idén április között a szomszédjában található családi ház padlására a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül betört, az ingatlan padlásán lévő fővezetéket megbontva arra rácsatlakozott, majd onnan elektromos áramot tulajdonított el.


Fotó: Police.hu


A rendőröknek konkrétan az szúrt szemet, hogy a házhoz vezető elektromos áram kábelt elvágták, ennek ellenére az egyik szobában S. Géza elektromos berendezéseket üzemeltet. A rendőrök tüzetesen átvizsgálták az épületet, melynek során megtalálták a padlás felől futó illegális vezetéket.

Sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket

Az emberi test vezeti a villamos áramot. Így a szervezeten áthaladó áram izom-, bőr- és idegi károsodást, illetve halált is okozhat. A károsodás mértékét az áram erőssége és típusa, a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. A háztartásokban használt 230 V-os, 50 Hz-es váltakozó feszültség már néhány tizedmásodpercen belül fibrillációt okozhat, ami 20-30 másodpercen belül oxigénhiánnyal és eszméletvesztéssel jár, a szíven keresztül haladva pedig halálos kimenetelű is lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiába a figyelmeztetés, és a tiltás, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a hálózatra. A kockázatok ellenére ilyen visszaélések minden fogyasztói rétegben előfordulnak. A mélyszegénységben élők mellett a leggazdagabbak is lopják az energiát, például medencét fűtenek vele, vagy garázsfeljárójuk fűtését biztosítják illegális módszerekkel.

Fotó: Police.hu

Magyarországon a szolgáltatók energiaellenőrzési csoportokat működtetnek, amelyek a lakossági/üzleti fogyasztók áramlopásaira specializálódtak. Az áramkommandó tagjai meghatározott módszer szerint ellenőriznek.

A hazai szolgáltatóknál több száz ellenőr dolgozik az energiatolvajok megfékezéséért, akik éves szinten több tízmilliárd forintos kárt okoznak. A felderítésben részt vesznek a fogyasztók is, mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a lakossági bejelentések az ellenőrzések során.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?