14 °C Budapest

Mégsem lesz banki mentőcsomag? Betehet az adómentes végtörlesztés

2011. november 29. 10:01

Elállhat a bankszövetség a kormánynak átadott, devizahiteleseket érintő javaslatcsomagjától, olyannyira elmérgesedett a viszony a kormány és a pénzintézetek között - értesült a Magyar Nemzet.

Fontolóra vették a bankok, hogy kihátrálnak a devizahitelesek megsegítésére hivatott átfogó javaslatcsomagjuk mögül. Ebben jelentős szerepet játszhat, hogy a kormány a múlt hét elején olyan jogszabályt fogadott el, mely lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy 7,5 millió forintig adómentes vissza nem térítendő támogatást adjanak dolgozóiknak a végtörlesztéshez.

A csalódás fő oka, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter három hete még azt ígérte, nem lesz új adósmentő csomag a bankok és a kormány közötti tárgyalások lezárultáig. Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a hírek szerint a közszférában dolgozók számára végtörlesztést segítő programot készít a kormány.

Emlékezetes: a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter által múlt hét péntekén fogadott tizenegy közgazdász azt is kérte a kormánytól, hogy egyeztessen a Bankszövetséggel.

Friss!!

A magyar bankok nem szakítják meg a tárgyalásokat a kormánnyal a devizahiteleseket érintő javaslatcsomagról - áll a Bankszövetségnek a Reutershez eljuttatott írásos közleményében. Teszik ezt annak ellenére, hogy a bankok szerint a kormány megszegte azt a megállapodást, hogy a tárgyalások ideje alatt nem hoz a devizahiteleseket érintő újabb intézkedéseket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ígéretet kaptunk a kormánytól, hogy amíg nem zárulnak le a tárgyalások, addig a kormány nem hoz újabb intézkedéseket és törvényeket" - írta válaszában Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.
"Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban történtek ilyen lépések, folytatódnak a tárgyalások a kormány és a Bankszövetség között" - áll a levélben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20