20 °C Budapest

Milliókat buktak az óvatos forinthitelesek

Pénzcentrum
2011. október 12. 17:32

A bajba került devizahitelesek helyzetét megoldó pirula megérkezett, de lenyelni már a forinthitelesek fogják. Az emelkedő hitelköltségektől tartva egyre több forintban eladósodott fejében is megfordulhat a teljes végtörlesztés lehetősége. Bár ehhez óriási megtakarításra lenne szükségük, többre, mint a devizahitelek esetében.

Jelenleg a piaci alapú forinthitelekben eladósodottak több, mint 18 százaléka késedelmesen vagy egyáltalán nem tudja fizetni havi törlesztőjét. A devizahiteleseknél tapasztalt 32 százalékos arányhoz képest sem elhanyagolható ez az érték, nekik mégsem épül egy másik Ócsa, sőt könnyítéshez sem juthatnak.

Ráadásul a jelenlegi végtörlesztési törvény még nehezebb helyzetbe hozhatja a forinthiteleseket, hiszen a forrásköltségek növekedésével megemelkedhetnek a kamatok - minél több devizahiteles szabadul meg a tartozásától, annál nagyobb mértékben.

Az alábbi számítás segítségével próbáljuk megmutatni, milyen terheket jelentene a végtörlesztés most a forinthiteleseknek, és ez az összeg hogy aránylik a devizahitelesek költségeihez. Példánkban 2007 márciusában felvett 8 millió forintos hitelösszegeket vettünk alapul, melyek teljes hiteldíj mutatója (THM) a piaci átlag körül alakult.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számokból jól látszik, hogy a frankban hitelét felvevő most valamivel 8 millió fölött tud végtörleszteni a kedvezményes, 180-as CHF/HUF árfolyamon. Eddig összesen 4 millió forintot fizetett vissza, így valamivel több, mint 12 milliójába került a teljes hitel. Ugyanez az érték a forinthiteles esetében közel 400 ezer forinttal több. Ennyivel járt ő rosszabbul!

A táblázat tanulsága szerint az euróban eladósodott, és most végtörleszteni tudó adós járt a legjobban, hiszen csak 11 millió forint az összes költsége, 1,5 millióval kevesebb, mint forinthitel esetén.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 15:02
Először számol be egyszerre több platformon is élőben egy kiemelt eseményről a Sport TV.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?