Milliókat buktak az óvatos forinthitelesek

Pénzcentrum
2011. október 12. 17:32

A bajba került devizahitelesek helyzetét megoldó pirula megérkezett, de lenyelni már a forinthitelesek fogják. Az emelkedő hitelköltségektől tartva egyre több forintban eladósodott fejében is megfordulhat a teljes végtörlesztés lehetősége. Bár ehhez óriási megtakarításra lenne szükségük, többre, mint a devizahitelek esetében.

Jelenleg a piaci alapú forinthitelekben eladósodottak több, mint 18 százaléka késedelmesen vagy egyáltalán nem tudja fizetni havi törlesztőjét. A devizahiteleseknél tapasztalt 32 százalékos arányhoz képest sem elhanyagolható ez az érték, nekik mégsem épül egy másik Ócsa, sőt könnyítéshez sem juthatnak.

Ráadásul a jelenlegi végtörlesztési törvény még nehezebb helyzetbe hozhatja a forinthiteleseket, hiszen a forrásköltségek növekedésével megemelkedhetnek a kamatok - minél több devizahiteles szabadul meg a tartozásától, annál nagyobb mértékben.

Az alábbi számítás segítségével próbáljuk megmutatni, milyen terheket jelentene a végtörlesztés most a forinthiteleseknek, és ez az összeg hogy aránylik a devizahitelesek költségeihez. Példánkban 2007 márciusában felvett 8 millió forintos hitelösszegeket vettünk alapul, melyek teljes hiteldíj mutatója (THM) a piaci átlag körül alakult.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számokból jól látszik, hogy a frankban hitelét felvevő most valamivel 8 millió fölött tud végtörleszteni a kedvezményes, 180-as CHF/HUF árfolyamon. Eddig összesen 4 millió forintot fizetett vissza, így valamivel több, mint 12 milliójába került a teljes hitel. Ugyanez az érték a forinthiteles esetében közel 400 ezer forinttal több. Ennyivel járt ő rosszabbul!

A táblázat tanulsága szerint az euróban eladósodott, és most végtörleszteni tudó adós járt a legjobban, hiszen csak 11 millió forint az összes költsége, 1,5 millióval kevesebb, mint forinthitel esetén.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20