0 °C Budapest

Végtörlesztés: 50 milliós bírság a Volksbanknak

Pénzcentrum
2011. október 11. 12:32

A PSZÁF megtiltotta a Volksbank Zrt. végtörlesztési űrlapjában a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt megsértő szövegrész alkalmazását és ötvenmillió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre. A már szerződött fogyasztók végtörlesztési kérelmét a kifogásolt rész mellőzésével kell teljesíteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában megtiltotta a Magyarországi Volksbank Zrt. számára a "Végtörlesztési kérelem (rögzített árfolyamon)" című nyilatkozat egy szövegrészének a fogyasztókkal szembeni alkalmazását, mert az súlyosan sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A banknak tájékoztatni kell érintett fogyasztóit arról: végtörlesztési kérelmüknek a kifogásolt szövegrész figyelmen kívül hagyásával tesz eleget. E kötelezés teljesítését a Volksbank Zrt.-nek 2011. október 15-ig dokumentumokkal alátámasztva kell igazolnia. A PSZÁF a törvénysértés miatt 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hitelintézetre.

A PSZÁF 2011. szeptember 30-án próbavásárlást hajtott végre a Volksbank Zrt.-nél, majd fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálatot indított. Ennek eredményeként a PSZÁF megállapította: a pénzügyi szervezet fix árfolyamú végtörlesztésre kibocsátott fogyasztói nyilatkozata az igénybejelentést úgy teszi lehetővé, hogy annak aláírásával a fogyasztó egyúttal további kötelezettséget is vállal. Eszerint ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabályt visszamenőlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a Volksbank Zrt.-nek.

Noha a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat, e szövegrész mégis ilyet írt elő. A Volksbank Zrt. e tájékoztatással végtörlesztési jogukat illetően megtévesztette a fogyasztókat, így a nyilatkozat alkalmas volt a fogyasztók végtörlesztéshez fűződő joga gyakorlásának tisztességtelen befolyásolására.

A pénzügyi szervezet agresszív kereskedelmi gyakorlatot is megvalósított, hiszen nyilatkozata alkalmas az alkotmányjogi kérdésekben nem jártas fogyasztókban elrettentő pszichés hatás kiváltására, bizonytalanság és zavar keltésére is. A fogyasztók nincsenek abban a helyzetben, hogy megkérdőjelezzék, megítéljék a pénzügyi szervezetnek a hitelintézeti törvény alkotmányellenességére vonatkozó véleményét, érveit, ezek jogi megalapozottságát vagy megalapozatlanságát. A végtörlesztési nyilatkozatban foglaltak kényszerű vállalása minden további eljárás igénybevétele nélküli fizetési kötelezettséget ró az azt aláíró fogyasztóra.

A végtörlesztési kérelem szövege a határozat szerint hátrányosan hathat ki a fogyasztók választási szabadságára — azaz arra, hogy egyáltalán e feltételek mellett éljenek-e végtörlesztési szándékukkal —, amely azzal a hatással is járhat, hogy a fogyasztók a kérelemben vázolt feltételek mellett inkább nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőséggel. A kifogásolt nyilatkozat megtételének előírása így a pénzügyi szervezet részéről egyúttal hatalmi helyzetével való visszaélést is jelent.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?