20 °C Budapest

Figyelem: euróhitelből nem végtörleszthetsz!

Pénzcentrum
2011. október 11. 13:50

A rögzített árfolyamon való végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható - Rogán Antal tegnap benyújtott és elfogadott törvénymódosítási javaslata tartalmazza ezt a kitételt. Ezzel megszűnt a devizahitelek kedvezőbb, euró alapúra való kiváltásának lehetősége, kivéve a piaci árfolyamon való kiváltást.

Mostantól csak forinthitelek révén végtörleszthetők kedvezményes árfolyamon a devizatartozások, igaz, a végtörlesztési törvény kihirdetése óta nem telt el annyi idő hogy devizahitelét bárki euró alapúra váltotta volna. A kedvezőbb kamatozású euróhitelek kizárásával, már csak a forinthitelek szűkös választéka marad. Jelenleg kevés ajánlatot találni 11 százalék alatt.


A fenti táblázatból jól látszik, hogy a jelenleg is kínált euróhitelekkel alacsonyabb törlesztőrészlet lett volna elérhető, bár devizahitel lévén ekkor az árfolyamkockázat nem szűnt volna meg. A devizahitelek euróhitelre történő átváltására a fentiek ellenére továbbra is lehetőség van, és a 361/2009 sz. kormányrendelet értelmében ebben az esetben hitelfedezeti korlátot sem kell a bankoknak figyelembe venniük.

Ha valaki azon gondolkodna, hogy bármilyen devizahitelét bármilyen frankhitelre váltja, ezt csak 45 százalékos hitelfedezeti korlát mellett teheti meg (vagyis az új hitel összege nem lehet nagyobb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan bank által meghatározott értékének 45 százaléka). Új (nem kiváltós) hitelek esetében frankhitelekre 45, euróhitelekre 60, forinthitelekre 75 százalékos ilyen, úgynevezett LTV-korlát vonatkozik. Ezen túl pedig új devizahitelt csak az vehet fel, akinek az adott devizában meglévő havi bruttó jövedelme eléri a minimálbér tizenötszörösét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?