23 °C Budapest

Figyelem: euróhitelből nem végtörleszthetsz!

Pénzcentrum
2011. október 11. 13:50

A rögzített árfolyamon való végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható - Rogán Antal tegnap benyújtott és elfogadott törvénymódosítási javaslata tartalmazza ezt a kitételt. Ezzel megszűnt a devizahitelek kedvezőbb, euró alapúra való kiváltásának lehetősége, kivéve a piaci árfolyamon való kiváltást.

Mostantól csak forinthitelek révén végtörleszthetők kedvezményes árfolyamon a devizatartozások, igaz, a végtörlesztési törvény kihirdetése óta nem telt el annyi idő hogy devizahitelét bárki euró alapúra váltotta volna. A kedvezőbb kamatozású euróhitelek kizárásával, már csak a forinthitelek szűkös választéka marad. Jelenleg kevés ajánlatot találni 11 százalék alatt.


A fenti táblázatból jól látszik, hogy a jelenleg is kínált euróhitelekkel alacsonyabb törlesztőrészlet lett volna elérhető, bár devizahitel lévén ekkor az árfolyamkockázat nem szűnt volna meg. A devizahitelek euróhitelre történő átváltására a fentiek ellenére továbbra is lehetőség van, és a 361/2009 sz. kormányrendelet értelmében ebben az esetben hitelfedezeti korlátot sem kell a bankoknak figyelembe venniük.

Ha valaki azon gondolkodna, hogy bármilyen devizahitelét bármilyen frankhitelre váltja, ezt csak 45 százalékos hitelfedezeti korlát mellett teheti meg (vagyis az új hitel összege nem lehet nagyobb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan bank által meghatározott értékének 45 százaléka). Új (nem kiváltós) hitelek esetében frankhitelekre 45, euróhitelekre 60, forinthitelekre 75 százalékos ilyen, úgynevezett LTV-korlát vonatkozik. Ezen túl pedig új devizahitelt csak az vehet fel, akinek az adott devizában meglévő havi bruttó jövedelme eléri a minimálbér tizenötszörösét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 09:18
Szünetre megy A Séf meg a többiek, így hamarabb találkozhatnak Pajkaszeg lakóival a nézők.
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?