17 °C Budapest

Már a moratórium sem védheti meg a bajba jutott devizahiteleseket

2011. február 24. 10:02

Sokan vettek fel hitelt az elmúlt években és közülük nem kevesen kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudták fizetni a törlesztőrészletet. Komoly problémát jelent, hogy a fogyasztók nem tudják, mit írnak alá és nem tudják, kihez fordulhatnak a bajban. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) annak érdekében, hogy ne túl későn kérjenek segítséget, néhány hasznos információval szolgál a fogyasztóknak.

Többen hitelkiváltással oldották meg egy időre átmeneti fizetési nehézségeiket, sokakat viszont a végrehajtás veszélye fenyeget. A végrehajtás ráadásul sokkal gyorsabb eljárás, mint a korábbi bírósági végrehajtás, mert míg korábban évekig is elhúzódott a bíróságon, 2010-től már a hatáskörrel rendelkező közjegyzőtől a végrehajtóhoz néhány hónap alatt eljut az ügy.

A végrehajtható közjegyzői okirat (szinte minden bank ilyet készít a kölcsönszerződés mellé) alapján a bírósági út mellőzésével a jogosult például bank kérelmére a közjegyző záradékkal látja el a kérelmet és az eljárást azonnal a végrehajtóhoz továbbítja. Ebben a szakaszban már rengeteg plusz költség rakódik a hiteltartozásra, amit ki kell fizetni ahhoz, hogy elkerüljük például a fizetésből való letiltást, vagy az ingatlan árverezését.

Amíg a korábban felvett hiteleknél biztosítékként jelzálogjogot kértek bejegyeztetni az adós ingatlanára, vagy kezességet kértek, újabban opciós (vételi) jogot kötnek ki a bankok az ingatlanra. A FOE felhívja a figyelmet arra, hogy amíg jelzálogjoggal biztosított követelés esetén végrehajtásra kerül sor, akkor a kilakoltatási tilalom, vagy az önkormányzat elővásárlási joga (ha él vele az Önkormányzat) jelenthet némi segítséget, azonban az opciós jog érvényesítése esetén semmi jogszabályi segítségre nem számíthat az adós.

Az opciós jog vagy vételi jog kikötése azt jelenti, hogy a hitel felmondása, vagy lejárata esetén, ha az nem kerül határidőben megfizetésre a jogosult (bank, vagy az általa kijelölt személy) a szerződésben meghatározott áron - mely általában a piaci árnál jóval kevesebb, általában a hitelösszeggel egyező nagyságrendű - egyoldalú nyilatkozattal élhet vételi jogával.

Mit is jelent ez? A hitelre szoruló például hitelt kiváltó személy előre aláírja, hogy 10 milliós ingatlanát 6 millió forintért eladja annak a személynek, akit a bank megjelöl, abban az esetben, ha a bank felhívására nem tesz eleget fizetési kötelezettségének. Ha a hitel felmondásra kerül és a megadott határidőn belül nem fizetik ki a hiteltartozást, a bank kijelöl egy vevőt, aki kifizeti az előre maghatározott alacsony vételárat, ezáltal visszafizeti a hitelt és kéri a földhivatalt, hogy a tulajdonjogát jegyezze be. Mivel a tulajdonjog bejegyzéshez - erre az esetre- már előre a szerződésben hozzá kell járulni, a földhivatal az új tulajdonos tulajdonjogát bejegyzi. A hitel igaz, hogy vissza van fizetve, de máris költözni kell. Az önkormányzatnak ebben az estben nincsen elővásárlási joga, nem véd a kilakoltatási tilalom.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy időben segítséget kell kérni, ha fizetési felszólítást, hitelfelmondást kap a fogyasztó, tudnia kell, milyen jogai vannak és azokkal megfelelő határidőben élni kell tudni, például a végrehajtó intézkedései ellen kifogást lehet előterjeszteni. Mielőtt aláírnak bármilyen szerződést annak tartalmát és jogkövetkezményeit változtatni - hívja fel a fogyelmet a FOE.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?