Egymillió euróval bővült a kezességvállalás mértéke

Pénzcentrum
2008. november 14. 13:56

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezdeményezésére az Európai Bizottság határozatában november 12-én 1,5 millió euróról 2,5 millió euróra emelte KKV-knak nyújtható (de minimis) kezességvállalás mértékét. A Garantiqa a határozat értelmében szélesebb körben vállalhat készfizető kezességet a kis- és középvállalkozások hiteleihez és pénzügyi lízing ügyleteihez.


"A de minimis felső határának megemelése újabb lehetőség a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutásának támogatására" - mondta Radnai György. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója sikernek értékelte azt, hogy az Európai Bizottsági döntése a társaság magyar KKV-k érdekében benyújtott beadványára született. "Ilyen gazdasági helyzetben mindent meg kell tenni a magyar foglakoztatás gerincét biztosító KKV-k megsegítése érdekében" - mondta Radnai György.

A döntés a Garantiqa által alkalmazott támogatástartalom számítási módszert átláthatónak ismeri el. A határozat alapján a kezességvállalásnak minden nem nehéz helyzetben lévő kis- vagy közepes vállalkozás lehet a kedvezményezettje, maximálisan 2,5 millió eurónak megfelelő forintösszegben, legfeljebb 25 év futamidejű kezességvállalás esetén. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a határozat értelmében olyan ügyletekhez is kaphat állami viszontgaranciát, amelyekhez eddig nem kaphatott. Ezt igénybe lehet venni beruházási hitelhez/működőtőke hitelhez nyújtott készfizető kezességvállalásoknál, valamint termelőeszköz beszerzésére igénybe vett pénzügyi lízinghez nyújtott kezességvállalásoknál.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a következő lépésben benyújtja az általános csoportmentességre, valamint az agrár de minimis korlát megemelésére vonatkozó kérelmét is az EU-nak. Ha a társaság sikerrel jár, és a Bizottság tovább könnyíti az állami viszontgarancia mellett nyújtható garancia feltételeit, akkor a Garantiqa is képes lesz nagyobb szerepet vállalni a válság enyhítésében, véli Radnai György. "Márpedig a garancia intézmények és a hitelgarancia feltételeinek javítása egyszerre hatékony és piacbarát módja a KKV források előteremtésének, ez pedig a válságkezelés legfontosabb eleme." - állítja a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?