Egymillió euróval bővült a kezességvállalás mértéke

Pénzcentrum
2008. november 14. 13:56

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezdeményezésére az Európai Bizottság határozatában november 12-én 1,5 millió euróról 2,5 millió euróra emelte KKV-knak nyújtható (de minimis) kezességvállalás mértékét. A Garantiqa a határozat értelmében szélesebb körben vállalhat készfizető kezességet a kis- és középvállalkozások hiteleihez és pénzügyi lízing ügyleteihez.


"A de minimis felső határának megemelése újabb lehetőség a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutásának támogatására" - mondta Radnai György. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója sikernek értékelte azt, hogy az Európai Bizottsági döntése a társaság magyar KKV-k érdekében benyújtott beadványára született. "Ilyen gazdasági helyzetben mindent meg kell tenni a magyar foglakoztatás gerincét biztosító KKV-k megsegítése érdekében" - mondta Radnai György.

A döntés a Garantiqa által alkalmazott támogatástartalom számítási módszert átláthatónak ismeri el. A határozat alapján a kezességvállalásnak minden nem nehéz helyzetben lévő kis- vagy közepes vállalkozás lehet a kedvezményezettje, maximálisan 2,5 millió eurónak megfelelő forintösszegben, legfeljebb 25 év futamidejű kezességvállalás esetén. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a határozat értelmében olyan ügyletekhez is kaphat állami viszontgaranciát, amelyekhez eddig nem kaphatott. Ezt igénybe lehet venni beruházási hitelhez/működőtőke hitelhez nyújtott készfizető kezességvállalásoknál, valamint termelőeszköz beszerzésére igénybe vett pénzügyi lízinghez nyújtott kezességvállalásoknál.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a következő lépésben benyújtja az általános csoportmentességre, valamint az agrár de minimis korlát megemelésére vonatkozó kérelmét is az EU-nak. Ha a társaság sikerrel jár, és a Bizottság tovább könnyíti az állami viszontgarancia mellett nyújtható garancia feltételeit, akkor a Garantiqa is képes lesz nagyobb szerepet vállalni a válság enyhítésében, véli Radnai György. "Márpedig a garancia intézmények és a hitelgarancia feltételeinek javítása egyszerre hatékony és piacbarát módja a KKV források előteremtésének, ez pedig a válságkezelés legfontosabb eleme." - állítja a vezérigazgató.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem