Egymillió euróval bővült a kezességvállalás mértéke

Pénzcentrum
2008. november 14. 13:56

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezdeményezésére az Európai Bizottság határozatában november 12-én 1,5 millió euróról 2,5 millió euróra emelte KKV-knak nyújtható (de minimis) kezességvállalás mértékét. A Garantiqa a határozat értelmében szélesebb körben vállalhat készfizető kezességet a kis- és középvállalkozások hiteleihez és pénzügyi lízing ügyleteihez.


"A de minimis felső határának megemelése újabb lehetőség a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutásának támogatására" - mondta Radnai György. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója sikernek értékelte azt, hogy az Európai Bizottsági döntése a társaság magyar KKV-k érdekében benyújtott beadványára született. "Ilyen gazdasági helyzetben mindent meg kell tenni a magyar foglakoztatás gerincét biztosító KKV-k megsegítése érdekében" - mondta Radnai György.

A döntés a Garantiqa által alkalmazott támogatástartalom számítási módszert átláthatónak ismeri el. A határozat alapján a kezességvállalásnak minden nem nehéz helyzetben lévő kis- vagy közepes vállalkozás lehet a kedvezményezettje, maximálisan 2,5 millió eurónak megfelelő forintösszegben, legfeljebb 25 év futamidejű kezességvállalás esetén. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a határozat értelmében olyan ügyletekhez is kaphat állami viszontgaranciát, amelyekhez eddig nem kaphatott. Ezt igénybe lehet venni beruházási hitelhez/működőtőke hitelhez nyújtott készfizető kezességvállalásoknál, valamint termelőeszköz beszerzésére igénybe vett pénzügyi lízinghez nyújtott kezességvállalásoknál.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a következő lépésben benyújtja az általános csoportmentességre, valamint az agrár de minimis korlát megemelésére vonatkozó kérelmét is az EU-nak. Ha a társaság sikerrel jár, és a Bizottság tovább könnyíti az állami viszontgarancia mellett nyújtható garancia feltételeit, akkor a Garantiqa is képes lesz nagyobb szerepet vállalni a válság enyhítésében, véli Radnai György. "Márpedig a garancia intézmények és a hitelgarancia feltételeinek javítása egyszerre hatékony és piacbarát módja a KKV források előteremtésének, ez pedig a válságkezelés legfontosabb eleme." - állítja a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?