20 °C Budapest

Kényszerből drágul a jenhitel?

Pénzcentrum
2008. április 16. 10:00

Tegnap ismét a jenhitelek kockázataira hívta fel a figyelmet a nemzeti bank. A pénzügyi felügyelet is aggasztónak találja a jenalapú hitelek terjedését, és emiatt a magasabb tőketartalékolási kötelezettség előírását is kilátásba helyezte a bankoknak - írja a Népszabadság.

Mivel az év végére a jenhitelek aránya elérte a tíz százalékot az összes lakossági jelzáloghitelen belül, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fenntartja annak lehetőségét, hogy a nemzetközileg előírt nyolcszázalékosnál esetleg magasabb tőkemegfelelési mutatót ír elő például a jenhitelek. Ez a magasabb tőketartalékolási kötelezettség csökkentené a jenhitelek nyújtásának jövedelmezőségét.

A felügyelet elsősorban amiatt aggódik, hogy egy huzamosabb forintgyengülés miatt néhány ezer forinttal megemelkedő törlesztőrészletek az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat már bajba sodorhatják.

A jenhitelek folyósításában piacvezető OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Urbán László nem tartja indokoltnak, hogy a bankokat büntesse a felügyelet. Az árfolyamkockázat teljes egészében az ügyfelet terheli, a bankok kockázatát fedezi, hogy legfeljebb az ingatlan értékének 70 százalékáig nyújtanak hitelt. (Az OTP által nyújtott hitelek átlagosan az 50 százalékát sem érik el a fedezetül szolgáló ingatlanok becsült értékének.)

Az ügyfelek árfolyamkockázatát a bankokkal szemben támasztott magasabb tartalékolási követelmények nem csökkentik, csak a jenhitel költségét növelnék. A hitelintézetek ugyanis a megnövekedett tartalékolási költségeket kénytelenek a hitelfelvevőkre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar lakosság jövedelmének átlagosan tíz százalékát fordítja hiteltörlesztésre. Urbán László szerint ezt az arányt egy drasztikus árfolyammozgás legfeljebb néhány százalékkal növelné meg, ami aligha jelentene nagyobb kockázatot a magyar bankrendszerre, mint a 2007. januári adó- és járulékemelések.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?